Varm choklad

Viktoria I . 2011-12-29 22:01:00 . JUL


Som jag skrev tidigare ikväll, så har vi myst framför brasan och druckit varm choklad. Förutom varm polkagrischoklad, drack vi även klassisk varm choklad. Jag har ett "recept" som jag kom på som lösning när jag var liten och inte gillade Oboy, som alla andra myste med. Nu i vuxen ålder så gillar jag även Oboy, men om jag får välja gör jag hellre min egen variant av varm choklad, som även maken efter min introduktion föredrar. Fantastiskt gott och mycket enkelt, testa själva, recept följer nedan.    


                           

Varm choklad
2 muggar

12 rutor av Marabous mjölkchoklad 100 g (öka eller minska efter smak och storlek på mugg)
2 muggar mjölk

Gör så här

Ta fram en kastrull, i den häller du 2 muggar med mjölk och chokladen. Smält samman på låg värme, och rör då och då. Häll upp i muggar, toppa med lättvispad grädde och servera genast. 

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/


6 kommentarer

Varm Polkagrischoklad

Viktoria I . 2011-12-29 20:15:00 . JUL


Ikväll har jag och maken myst framför brasan, i julpyjamasarna och druckit varm choklad. Vi hann med mer än en kopp, så därför ville vi testa något nytt. Sen jag gjorde polkagris syrupen, har jag varit sugen på att smaka varm polkagrischoklad. Recept inspirationen kommer från Nigella, dock har jag uteslutit 4 msk socker och bytt ut pepparmintvodkan mot polkagris syrupen. Recept följer nedan. 

                           
Som ni säkert har märkt så I ♥ Christmas, och passar på att mysa för fullt nu när vi är lediga tillsammans.

Varm Polkagrischoklad
2 muggar

5 dl mjölk
100 g choklad (vi använda marabous mjölkchoklad)
1,5 msk polkagris syrup

Gör så här

Hacka chokladen, lägg den i en kastrull ihop med mjölken. Värm försiktigt tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen, rör i polkagris syrupen. Servera genast med vispad grädde, grovt hackad polkagris och en polkagriskäpp. 

Källa: Källa: Lawson, Nigella (2008). Nigellas Jul. Finland: Bookwell. 


7 kommentarer

Julmobil, hängande juldekoration

Viktoria I . 2011-12-28 10:52:08 . JUL


Jag hoppas att ni alla har haft en bra jul, och tackar för era besök även under julhelgen. Vi har haft det bra och är hemma igen. Tidigare år har jag haft bråttom att städa undan julen, men i år ska jag njuta av den länge. Därför tänkte jag att jag skulle visa er lite av mitt julpynt, nedan ser ni årets nyhet, som jag faktiskt har gjort själv, instruktioner följer nedan. En julmobil som hänger på kokboksskåpet i köket.

                          
                          
                          
                          
                           
                           
                           

Jag klippte ut fem stycken små "bambis" i olika papper. De klistrade jag sedan upp på ett snöre. Längst ner på snöret knutit jag fast tre små bjällror, som tyngd.

Källa: Allers, 2011 nr.51-52.


10 kommentarer

Julmorgonsmuffins

Viktoria I . 2011-12-24 06:15:00 . JUL


Något jag har längtat efter sen i februari, när det bestämdes att vi skulle flytta hit. Är att äta vår julaftonsfrukost på "vår" vind under alla snedtak och elda i kakelugnen i köket. Nu är dagen äntligen här, och det var precis lika mysigt som jag hade föreställt mig. En ganska nybliven traditon hos oss är att vi lyxar till frukosten på julafton, tidigare år har vi ätit bland annat: rostad saffranskaka med lättvispad grädde och fuktsallad.   Denna julaftonsmorgon njöt vi av Nigellas Julmorgonsmuffins, som har blivit vår favorit. De är fantastiskt goda och dessutom sprider de en fantastisk doft av jul när de gräddas i ugnen. Detta är verkligen jul för oss, vår egna lilla julaftonstraditon, som jag tycker att även ni måste testa (recept följer nedan). Jag kan förstå att det kan låta en aning stressigt att stå och göra julmorgonsmuffins på julaftonsmorgon, dock går detta recept mycket snabbt och går till stora delar att förbereda dagen innan.


                          

De ska serveras ljumna, med smör och eventuellt ost till.

                          

Julmorgonsmuffins

12 stycken

250 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
100 g strösocker
1 tsk mald kanel
¼ tsk mald muskot
2 klementiner
ca 1 ¼ dl mjölk (se instruktioner)
¾ dl vegetabilisk olja
1 ägg
175 g torkade tranbär
garnering: 3 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en muffinsform och sätt i muffinsformar. I en stor bunke blandar du samman mjöl, bakpulver, strösocker, kanel och muskot. Riv ner skalet från klementinerna. (Detta kan du göra dagen innan och plasta bunken och lämna framme i rumstempratur, hoppa då givetvis över att sätta på ugnen, och gör det dagen efter när de ska gräddas). Pressa klementinsaften i ett dl mått, fyll på med mjölk tills det är 2 dl. Ta fram en bunke där du häller ner saften ihop med matolja och ägget, rör samman. Rör ner i de torra ingredienserna. Rör tills allt har blandat, överarbeta inte smeten (då blir det tunga muffins, hellre lite klimpar). Vänd ner tranbären. Skeda upp smeten i muffinsformarna, till hälften. Stör lite råsocker över varje. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, de ska bli gyllene och kontrolleras med sticka. 

Källa: Lawson, Nigella (2008). Nigellas Jul. Finland: Bookwell.   

Note! Om det mot förmodan blir några muffins över, lägg dem i en påse och micra dem dagen efter, då är de exakt lika goda.


7 kommentarer

Julfudge

Viktoria I . 2011-12-23 12:40:01 . JUL


Igår spenderade storasyster och jag större delen av dagen i köket och kokade julgodis. Bland annat kokade vi världens godaste fudge, denna vispade kola smälter i munnen. Makens absoluta favorit bland julgodisarna, är faktiskt fjärde satsen för i år. Jag håller med honom de smakar helt fantastiskt, för mig kommer de på delad första plats i hop med mormorskarameller. Båda recepten finns i senaste numret av Jessicas Mat, där jag har listat mina sex favorit recept på julgodis (så löp och köp). Receptet på julfudgen följer nedan.  
                            

                          

Julfudge

Cirka 30 bitar, beroende på hur stora du skär dem.

6 dl strösocker
200 g ljus blockchoklad (grovt hackad)
6 msk ljus sirap
3 dl grädde
4 msk margarin
2 msk vaniljsocker

Gör så här

Ta fram en form cirka 20x30 centimeter och klä den med bakplåtspapper. Blanda strösocker, choklad, sirap och grädde i en kastrull. Sätt i en termometer och koka under omrörning tills den blir 120 grader. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i margarin och vaniljsocker. Ta fram en elvisp och vispa kraftigt tills fudgen tjocknar, ljusnar och slutar vara blank. Häll upp i den förberedda formen och ställ in i kylskåp, låt stelna. Skär upp i bitar. Förvara i kylskåp. 

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1 2011.  


21 kommentarer

Juläpplen

Viktoria I . 2011-12-22 21:21:29 . JUL


Här hemma har vi alltid en skål med frukt stående på soffbordet. Innehållet varierar lite efter säsong, till jul brukar det bli mycket clementiner och grantäpplen. I år har de fått sällskap av dessa "juläpplen". 
 
                         
                          

Jag kunde inte motstå dem, jag tycker att de passar till mitt motto: “Do Ordinary Things In An Extraordinary Way”. Vår fruktskål är ett kärt gammalt loppisfynd från Erikshjälpen, visst är den fin? 


4 kommentarer

Glögg Cupcakes

Viktoria I . 2011-12-20 22:30:29 . JUL


Som nämnt tidigare så bjöd jag inte endast på julsmörgås på min lilla "julfika" i kväll. Jag bjöd även på Glögg Cupcakes. Det är mina absoluta favorit cupcakes, fantastiskt saftiga och goda. Förra julen hann jag säkert baka fem satser innan jul, så är inte fallet i år, så jag har verkligen längtat efter dessa, glögg cupcakes är verkligen jul för mig. Om ni som jag är barnsligt förtjusta i julens smaker, gör dessa (recept följer nedan).


                          
                           
                          


Glögg Cupcakes


4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlikor
100 g rumstempererat margarin
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl kesella
1 dl glögg

Glögg frosting

60 g margarin
100 g philadelphia
4 dl florsocker
2 msk glögg

Gör så här

Sätt ugnen på 190 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och ställ åt sidan. Ta fram en ny bunke där du vispar strösocker och margarin pösigt. Vispa ner äggen ett i taget, och rör ner kesella och glögg. Vänd ner de torra ingredienserna, och rör ihop till en slät smet. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar. (Jag använde som ni ser på bilden röda formar från lagerhaus, av mellanstorlek, då räckte smeten till 19 stycken cupcakes). Fyll muffinsformarna med smet till hälften. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, kontrollera med sticka. Låt svalna helt. Gör glögg frostingen. Ta fram en bunke och vispa samman alla ingredienserna. Skeda upp frostingen på cupcaksen. Eventuellt dekorera dem. Då det inte faller någon snö ute, fick det falla lite snöflingor över mina cupcakes. De är uttryckta i vit sockerpasta och dekorerade med ätbart glitter.

Källa: http://mingodasida.blogspot.com/2010/12/gloggmuffins.html.


13 kommentarer

Julfika

Viktoria I . 2011-12-20 20:20:40 . JUL

                               
Ikväll har jag haft en av mina äldsta barndomskamrater och hennes lilla familj här på julfika. Blev så glad att de kunde komma, då vi ses alldeles för sällan. Innan jag redogör för sötsakerna, tänkte jag komma med ett litet tips. Nu i jultider om ni ska bjuda på fika och inte bara vill bjuda på något sött, är det kul och gott att bjuda på jul smörgås. Det som ni tycker hör julen till lägger ni helt enkelt på en smörgås. Nedan ser ni de smörgåsarna som jag bjöd på idag, de innehåll bland annat: julskinka, senap i en liten krustad (ett litet tips, då inte alla gillar senap) röbetssallad, köttbullar och apelsin. 


                          

Som jag nämnde ovan och som ni skymtar i bakgrunden, så bjöd jag även på sötsaker, de redogör jag för strax.


2 kommentarer

Julgodiskok på medborgarskolan

Viktoria I . 2011-12-18 22:13:39 . Kurser


Även denna kväll har jag haft den stora äran att få leda julgodiskok för medborgarskolans ledare. Det var samma upplägg som förra gången, med tre olika sorters julgodis som vi gjorde tillsammans...   
                       
                         

skumtomtefudge...

                          

och rocky road med smak av svensk jul, det vill säga skumtomtar och dumle med pepparkakssmak... 


                          

samt pepparkaks cake balls.

                         

Kvällen till ära så hade jag mitt julförkläde.

                         

Här ser ni det färdiga julgodiset som ledarna fick packa ner i cellofanpåsar, och ta med sig hem. Ännu en fantastiskt trevlig kväll på medborgarskolan. Om ni är sugna på att baka ihop med mig i vår, kolla in här


5 kommentarer

Bordsdekoration till jul

Viktoria I . 2011-12-18 12:43:37 . JUL


Denna helg har gått åt till julfix. Jag vill visa er, och tipsa om min lilla bordsdekoration, som vi har stående på köksbordet. Hyacinterna som är kvar från denna julgrupp, har planterats om i tekoppar. Jag har alltid haft en förkärlek till att plantera blommor i tekoppar, det ger mig lite "alice i underlandet känsla". 

                         
                         

Dessutom tar tekopparna inte mycket plats på bordet. Ett tips är att hålla utkik efter tekoppar på loppis, där finns ofta billiga och fina. Nu ser jag fram emot massa gäster och mys runt köksbordet i jul. Även om vi har en liten "matsal", så sitter vi oftast vid köksbordet. Resten av kökets juldekorationer visar jag er lite senare.


7 kommentarer

Julgodis på medborgarskolan

Viktoria I . 2011-12-15 21:38:01 . Kurser


Ikväll har jag fått den stora äran att leda julgodis bak för medborgarskolans ledare. Tillsammans hade vi en fantastiskt trevlig och mycket "god" kväll. Vi bakade tre olika sorters julgodis: Skumtomtefudge, Rocky road, och Pepparkaks cake balls. Innan vi satte igång med julgodistillverkningen, bjöds det på glögg och mingel.

                           

Sen satte vi igång med julgodistillverkningen som var i tre olika "stationer". De fina skyltarna till stationerna har min storasyster gjort, kolla in hennes sida här.   
Här nedan ser ni stationen för skumtomtefudge...

                           
                            

och rocky road med smak av svensk jul, det vill säga skumtomtar och dumle med pepparkakssmak... 

                           
                           

samt pepparkaks cake balls.

                            
                            

Under tiden som julgodiset stelnade, avnjöt vi ett julbord som medborgarskolan bjöd på.

                           

Sedan fick de smaka på resultatet, och packa ner några av varje sort och ta med sig hem i en cellofanpåse som dekorerades med sidenband och klistermärken. Även jag fick smaka och det smakade mycket bra.  

                           

Som ni ser på bilden nedan, så verkade även deltagarna mycket nöjda med resultatet.

                            

Om ni vill baka tillsammans med mig i vår, kolla in här.


8 kommentarer

Julgodisbak på medborgarskolan

Viktoria I . 2011-12-15 16:26:00 . Kurser


Nu ska jag iväg och leda julgodis bak på medborgarskolan, tre olika sorters julgodis har vi planerat att göra tillsammans. Förhoppningsvis hinner jag fotografera, så jag kan visa er resultatet senare ikväll!
                                                   

                          


6 kommentarer

Polkagris syrup

Viktoria I . 2011-12-15 16:00:00 . JUL


I kväll ska jag iväg till något som jag har sett fram emot länge. Därför har jag gjort en liten ätlig present till den som har anordnat tillställningen, polkagris syrup. Den är god att smaksätta latten med, varm choklad, eller bara ha över glass. Mycket enkelt och fantastiskt gott, dessutom får den en härligt rosa färg. Recept och instruktioner följer nedan.   
                         
                          

Polkagris syrup
ca 2,5 dl

1 cup strösocker
1 cup vatten
3 stycken polkagriskäppar, delade i bitar

Gör så här

Ta fram en kastrull. I den blandar du vatten, strösocker och polkagrisar. Smält samman på medelvärme. Rör då och då så det inte bränner fast. Häll upp på flaska. Förvara i kylskåp, håller i cirka en månad. Jag har dekorerat flaskan med ett sidenband och en polkagriskäpp.


Källa: http://storybookwoods.typepad.com/storybook_woods/2009/01/candy-cane-syrup.html


15 kommentarer

Julkaffe

Viktoria I . 2011-12-13 13:52:00 . JUL


Jag älskar att göra ätliga gåvor, lägga i vackra burkar/askar/förpackningar, knyta sidenband runt och ge bort. Idag har jag gjort en ätlig gåva, ett smaksatt kaffe, med julsmak. En perfekt ”gå bort”/”värdinne/värdpresent” nu i jul. Detta kaffe ger en julig smak, är extremt enkelt att göra, och det krävs endast tre ingredienser (för recept och instruktioner, se nedan).  


                            

Julkaffe
500 g

1 paket malet kaffe a 500 g
2 tsk hel kardemumma
2 torkade pomeransskal

Gör så här

Ta fram en stor skål. Mortla kardemumman, häll i skålen. Mortla pomeransskalen (alternativt kör dem i mixern), häll i skålen. Häll i kaffet och blanda ordentligt. Lägg i en burk med tätslutande lock. Skicka även med ett kort med vad burken innehåller, och hur kaffet ska bryggas. (Detta julkaffe doserar personen i fråga precis som den brukar). "Kaffeburken" (inköpt på TGR) har jag dekorerat med ett rött sidenband, och ett kaffemått 

Källa: LagaLätt (2011). Malm, Nilla Fråga LagaLätt. 2011 nr. 12.


6 kommentarer

Julgrupp

Viktoria I . 2011-12-11 20:09:53 . JUL


Hyacinter är ett måste hemma hos oss i jul. Jag sätter dem i dricksglas, som jag virar silkespapper runt, och ställer dem i en gammal Maroc clementinlåda. Nu pryder den vårt köksbord, jag väntar bara på att de ska börja lukta jul. En mycket enkel julgrupp att ha som bordsdekoration, eller att ge bort i gåva. 
  
                   
                         


11 kommentarer

Kurser i bakning på medborgarskolan

Viktoria I . 2011-12-09 12:57:04 . Kurser


I vår har jag fått den stora äran att hålla kurser på medborgarskolan. Tillsammans kommer vi att fördjupa oss inom amerikanska bakverk. Vi kommer att baka: Cupcakes, Cookies & Whoopies, Cake balls & Bars, och amerikanska pajer. Alla bakverk som bakas vid kurstillfällena kommer ni att få ta med er hem, ihop med ett kompendie med recept, tips och inköpsställen. För mer information om de olika kurserna, kolla här


                         


Bildkälla: Medborgarskolan.


9 kommentarer

Skumtomtefudge

Viktoria I . 2011-12-05 16:16:37 . JUL


I helgen gjorde vi även skumtomtefudge, en ny favorit här hemma. Fantastiskt gott och mycket enkelt att göra. Dessutom får fudgen en härligt gammelrosa färg. Om ni inte har testa dessa gör det, recept följer nedan.  


                          

Skumtomtefudge

10 skumtomtar klippta i bitar
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit fint hackad vit choklad

Gör så här

Klä en ugnsform cirka 18 x 24 cm med plastfolie. Ta fram en kastrull, i den blandar du skumtomtar, strösocker, grädde och smör. Koka upp, och låt det koka samman, rör då och då så att det inte bränner fast. Blanda i chokladen och rör tills det har blivit en tjock blank smet. Häll upp fudgen i den förberedda formen. Låt fudgen svalna och stelna helt, skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.  

Källa:http://www.recept.nu/1.280495/monika_ahlberg/kakor_tartor/agg_mejeri/monika_ahlbergs_skumtomtefudge 


34 kommentarer

Chocolate Lime Fudge Pie

Viktoria I . 2011-12-05 11:28:17 . JUL


Idag har jag hälsat på min mentorskola, och ville givetvis ha med mig lite fika. Jag ville göra något juligt och fantastiskt gott. För några veckor sedan visade min storasyster mig Leila Lindholms julreportage i mama. Där gjorde hon bland annat en chocolate lime fudge pie. Precis som jag hade trott var den helt fantastisk, kändes riktigt lyxig, en perfekt dessert nu i festtider. Denna kommer jag att göra om, receptet följer nedan.
 
 
                           

Chocolate Lime Fudge Pie

14 - 16 bitar

Kexbotten
400 g digestivekex
125 g smält smör

Fyllning
2 burkar kondenserad mjölk
8 äggulor
skal och saft från 2 lime
150 g mörk choklad

Garnering
Vispad grädde, riven choklad och lime

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i små smulor. Blanda dem med smält smör, tryck ut i en pajform. (Jag använde denna, fungerade perfekt). Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Blanda kondenserad mjölk, äggulor och limesaft och skal. Sila smeten genom en finmaskig sil (släng limeskalen). Smält chokladen över vattenbad på låg värme. Rör ned den i äggsmeten. Häll över semten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Pajen ska stelna till, men kommer att röra sig lite, stelnar sedan helt utanför ugnen. Låt svalna helt. Garnera.  

Källa: Lindholm, Leila (2011): Mama Julbak i mama. Nr. 14, 2011.


6 kommentarer

Oreo cookie fudge

Viktoria I . 2011-12-04 10:29:10 . JUL


I går kväll gjorde jag ett av makens favorit julgodisar, oreo cookie fudge. Som ni vet sen tidigare har jag en förkärlek till att använda denna näst intill mytopoetiska amerikanska små kaka i bakverk. Den gör sig även riktigt bra i denna underbart mjuka, fantastiskt goda fudge, som smälter i munnen. Fudgen är dessutom mycket enkel att göra. Ett recept som jag fann förra julen på den här bloggen. Precis som förra året så räknar jag med att det kommer bli fler än en sats av denna fudge i jul, testa själva, receptet följer nedan.    

                           

För att göra denna fantastiska fudge, behövs endast tre ingredienser: kondenserad mjölk, vit choklad och oreos.

                          

Oreo cookie fudge
ca 25 bitar

1 burk sötad kondenserad mjölk
500 g hackad vit choklad
1 pkt grovt hackade oreos

Gör så här

Klä en form ca 18 x 25 cm med bakplåtspapper. Förbered ett vattenbad, över det smälter du samman den kondenserade mjölken och den vita chokladen. När det har smält samman tar du bort bunken från värmen, och rör ner de grovt hackade oreosarna. Häll upp i den förberedda formen, och låt stelna i minst 4 timmar. Skär upp i bitar, förvara i kylskåp. 

Källa: http://kakmonstren.blogspot.com/2010/12/oreo-cookie-fudge.html.  
 


16 kommentarer

Julvimpel

Viktoria I . 2011-12-02 16:56:04 . JUL


Som ni säkert har märkt gillar jag att uppmärksamma säsongerna i det mesta, tillexempel bakning och inredning. Julen är min absoluta favorit, och ges ett stort utrymme i mitt annars ganska vita hem.  På bilderna nedan ser ni delar av vårt, ett av mina favoritrum, det är så mysigt med snedtak och alla vinklar och vrår. 


                          
                          

Påslakan tycker jag är lyxigt att variera efter säsong, här ser ni hur det såg ut i sovrummet i påskas. Nu i "jultider" blir det givetvis röda påslakan, jag har några stycken som jag varierar emellan. På bilden ser ni även min julvimpel. Vimplar tycker jag ger en festlig känsla, och passar i jul. Denna går precis i de färger som julen i huvudsak går i hemma hos oss, klassiskt rött och vitt, sen är det en söt liten ren på och två små granar.  
  


8 kommentarer