Personligt gratulationskort

Viktoria I . 2011-06-30 05:02:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Jag måste tipsa er som har barn om något oerhört sött som jag fick av min pyssliga kompis Johanna på mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html). Istället för att köpa ett gratulationskort och fästa på paketet, hade hennes lilla söta son (Theo 1 år, gladaste ungen jag sett tror jag) målat ett kort till mig. Mycket bra idé tycker jag! Kul sätt att göra gratulationskortet mer personligt, och dessutom ett bra budget alternativ. Det är kortet som ni ser här nedan, sött eller hur?!



                           
                           


2 kommentarer

Chokladpraliner

Viktoria I . 2011-06-29 18:51:22 . Bakning


På mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), bjöd jag även på chokladpraliner. På bilden så ser ni även rosa godis hjärtan i bakgrunden de har jag köpt på www.ebay.com.   

                           
                           
                           

Det är helt enkelt mandelmassa som jag har format som små bollar och doppat i choklad. Mandelmassan går att smaksätta eller att fylla med tillexempel en mindre boll nougat. Jag har dekorerat de små pralinerna med blommor som jag har stansat ut av sockerpasta. Här har jag gjort en guide om utstickare för de som är intresserade: http://pinkpastry.blogg.se/2011/january/plungers-utstickare.html.


8 kommentarer

Vit chokladtårta

Viktoria I . 2011-06-29 15:51:03 . Bakning


Som nämnt tidigare så hade jag tre tårtor på mitt examenskalas,
en "princesstårta/operatårta",: http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/operatarta.html
en chokladtårta,: http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/chokladtarta.html 
och en vit chokladtårta, receptet kommer nedan.

                          

Det är tårtan som ni ser i mitten av de tre tårtorna på dessertbordet. Vit chokladtårtan var min favorit bland tårtorna. Jag tycker att den var jättegod och påminde lite om oreos. 

Till denna tårtan så använde jag samma recept till bottnarna som jag gjorde till chokladtårtan, men här gjorde jag fyra bottnar istället så den skulle bli lite högre. Jag dubblade helt enkelt receptet och la de andra bottnarna i frysen till ett annat tillfälle.

Chokladtårta
Till bottnarna så använder jag ett recept från Primrose Bakery

225 gram choklad
12 msk smör i rumstemperatur
2 cups farin socker
3 stora ägg
2, 2/3 cups vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 cups mjölk
2 tsk vanilj extrakt

Gör så här
Sätt ugnen på 190 grader. Smöra och bröa tre formar som är 20 cm i diameter. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna. I en stor skål vispa samman smör och socker tills smeten är ljus och luftig. Ta fram en ny skål och i den lägger du äggulorna och vispa dem i några minuter. Äggvitorna lägger du i en annan skål och ställer åt sidan, dessa ska användas senare i receptet) Lägg i äggulorna i den första smeten, försiktigt och lite i taget, vispa sedan samman. Lägg nu i den smälta chokladen och vispa samman. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en ny skål. Blanda samman mjölk och vaniljextrakt i en separat skål. Ta en fjärdedel av mjöl blandningen och häll i den stora skålen med smeten, blanda samman. Häll i en tredjedel av mjölken och blanda samman. Upprepa denna procedur tills du har blandat i all mjölk och mjöl blandning i smeten. Ta fram skålen med äggvitorna och vispa dem tills det börjar bildas små toppar. Försiktigt viker du ner äggvitorna i smeten, använd en slickepott. Fördela smeten jämnt mellan de tre formarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, kontrollera med en sticka om de är färdiga. Låt bottnarna stå i sina formar i cirka 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt.

Källa: Swift, Martha & Thomas, Lisa (2009): Cupcakes from the Primrose Bakery. Great Britain: Kyle Books.

Mellan vårningarna och till att täcka tårtan gjorde jag Leila Lindholms vit choklad frosting.

Vit chokladfrosting

400 g vit choklad
400 g philadelphia

Gör så här
Smält chokladen över vattenbad. Vispa samman chokladen med philadelphian till en krämig frosting.

Källa: http://www.recept.nu/1.309181/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/leilas_wedding_cupcakes_med_vit_choklad

Bottnarna går utmärkt att göra i förväg och frysa. Själva tårtan går bra att göra kvällen innan förvara den i kylskåp tills det är dags för servering.


4 kommentarer

Chokladtårta

Viktoria I . 2011-06-29 13:47:39 . Bakning


Den andra tårtan på mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html) var denna underbara chokladtårta. Idén till denna tårtan har jag fått från söta Manuela: http://www.passionforbaking.com/blog/2010/12/07/pink-smarties-cake/, recept följer nedan. 
 
                           
                          
                          


Chokladtårta
Till bottnarna så använder jag ett recept från Primrose Bakery

225 gram choklad
12 msk smör i rumstemperatur
2 cups farin socker
3 stora ägg
2, 2/3 cups vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 cups mjölk
2 tsk vanilj extrakt

Gör så här
Sätt ugnen på 190 grader. Smöra och bröa tre formar som är 20 cm i diameter. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna. I en stor skål vispa samman smör och socker tills smeten är ljus och luftig. Ta fram en ny skål och i den lägger du äggulorna och vispa dem i några minuter. Äggvitorna lägger du i en annan skål och ställer åt sidan, dessa ska användas senare i receptet) Lägg i äggulorna i den första smeten, försiktigt och lite i taget, vispa sedan samman. Lägg nu i den smälta chokladen och vispa samman. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en ny skål. Blanda samman mjölk och vaniljextrakt i en separat skål. Ta en fjärdedel av mjöl blandningen och häll i den stora skålen med smeten, blanda samman. Häll i en tredjedel av mjölken och blanda samman. Upprepa denna procedur tills du har blandat i all mjölk och mjöl blandning i smeten. Ta fram skålen med äggvitorna och vispa dem tills det börjar bildas små toppar. Försiktigt viker du ner äggvitorna i smeten, använd en slickepott. Fördela smeten jämnt mellan de tre formarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, kontrollera med en sticka om de är färdiga. Låt bottnarna stå i sina formar i cirka 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt.

Källa: Swift, Martha & Thomas, Lisa (2009): Cupcakes from the Primrose Bakery. Great Britain: Kyle Books.

Jordgubbsmousse
Mellan våningarna hade jag Jordgubbsmousse. Dr Oetkers tårtfyllning med jordgubbssmak, snabbt, lätt och rosa http://www.oetker.se/oetker_se/html/default/debi-7rufbl.se.html.

Jag täckte hela tårtan med choklad glasyr.

Choklad glasyr
25 g kakao
0,5 dl kokhett vatten
340 g margarin
60 g florsocker
lite salt (jag tog en nypa)
450 g smält choklad

Gör så här
Rör ihop kakao med kokhett vatten, tillsätt vattnet lite i taget. Smält chokladen och låt den svalna. Vispa i hop smör, florsocker och salt, rör sedan ner chokladen. Blanda ner kakao och vatten.

Chokladglasyren är Manuelas recept, Källa: http://www.passionforbaking.com/.

Tårtan har jag dekorerat med rosa chokladhjärtan som jag har köpt på www.ebay.com, kit kat (om du som jag använder en 20 cm form går det åt 18 paket med kit kats) och ett rosa sidenband som jag har köpt på en tygaffär här i stan.

Bottnarna går utmärkt att göra i förväg och frysa. Själva tårtan går bra att göra kvällen innan förvara den i kylskåp tills det är dags för servering.

Detta är ett favorit recept på tårta, dels är den mycket god och lätt att variera, här nedan ser ni tidigare tillfällen då jag har bakat denna tårta:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/december/vintertarta.html
http://pinkpastry.blogg.se/2010/november/chokladtarta-till-frukost.html


14 kommentarer

Operatårta

Viktoria I . 2011-06-29 12:51:50 . Bakning


På mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), bjöd jag på tre sorters tårtor. Bland annat denna klassiska Operatårta, eller av många kallad Princesstårta. En klok bloggläsare upplyste mig om att det heter Operatårta, kul att lära sig något nytt.
 

                           

Här ser ni Operatårtan på dessertbordet.

                            


Jag har bakat en klassisk tårtbotten, jag använde bli min jäst recept:
http://bliminjast.blogg.se/2011/march/tartbotten-lika-delar.html och använde en 24 cm form. Jag skar sedan i tu tårtbotten, två gånger. Första lagret fyllde jag med vaniljkräm, nästa lager fyllde jag med hallonsylt och vispad grädde. Sen klädde jag tårtan med vispad grädde och till sist täckte jag den med vit sockerpasta och dekorerade den med ett rosa sidenband och en "cake topper" med texten Viktorias examen,  som jag har beställt från: http://www.etsy.com/people/icingdesigns?ref=ls_profile.

Bottnarna går utmärkt att frysa, men själva tårtan är bäst att göra samma dag som kalaset.

Här kan ni se när jag bakade en operatårta till morsdag:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/mors-dags-tarta-princesstarta.html


3 kommentarer

Biskvier med hallon och citronsmörkräm

Viktoria I . 2011-06-29 11:36:33 . Bakning

                            
På mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), bjöd jag även på biskvier med hallon och citronsmörkräm. Jag tycker att biskvier är fantastiskt gott och känns lyxigt och dessutom så kommer biskvierna ursprungligen från Frankrike, därför passade dessa små sötnosar utmärkt in på mitt kalas med "Rosa Paris" tema.


                           

Hallon och citronsmörkrämen var inte bara fantastiskt god, utan den matchade även mitt "Rosa Paris" tema perfekt! På bilden under så ser ni biskvierna på dessertbordet. Recept följer nedan. 

                            


Även detta recept kommer från de fantastiska systrarna Eisenman http://www.systrarnaeisenman.se/. Om du är intresserad av bakning och gillar fina upplägg kolla in deras böcker, du kommer inte att bli besviken.

Biskvier med hallon och citronsmörkräm ca 30 stycken

2 äggvitor
400 g mandelmassa

Hallon och citronsmörkrämen
100 g rumsvarmt smör
1,5 - 2 dl florsocker
1 äggula
2 msk lemon curd (jag fuskade med köpt lemon curd, fungerade lika bra och blev lika gott)
1 - 2 msk hallonpure (hallon mosade till pure)

(OBS! Jag gjorde två satser av smörkrämen)

ca 250 g vit choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna till ett lätt skum. Riv ner mandelmassan i skummet och vispa till en smet. Klicka ut smeten på bakplåtspappers klädda plåtar (gör 5 kronors stora klickar) Grädda i 8 - 10 minuter. Ta plåten ur ugnen. Dra bort bakplåtspappret med biskvierna på och skölj sedan plåten i kallt vatten. Dra sedan över bakplåtspappret med biskvierna på, upp på den blöta plåten (detta gör att det är lättare att sedan dra loss biskvierna utan att de fastnar). Lägg över biskvierna på galler för att svalna helt. Vispa i hop ingredienserna till smörkrämen. Bred krämen på undersidan av biskvierna så den bildar en topp. Ställ in biskvierna i frysen. Smält chokladen över vattenbad. Ta ut biskvierna när de är helt frysta och doppa sidan med smörkräm i den smälta chokladen. Låt stelna och förvara kallt. Dessa små godsaker går utmärkt att frysa, så du kan göra dem i förväg.

Källa: Eisenman Frisk, Lisa & Eisenman Monica (2009): Sommarens söta 180 RECEPT FÖR SOLIGA OCH REGNINGA DAGAR. Göteborg: Bonnier Fakta.


4 kommentarer

Bloggs matsida och framsida

Viktoria I . 2011-06-29 10:59:03 . Allmänt


När jag loggade in på blogg.se idag såg jag mina små rosa eiffeltorn från examenskalaset på deras matsida http://blogg.se/kategori/mat-dryck och på deras framsida http://blogg.se/. Tusen tack blogg.se, det är alltid fantastiskt kul att få vara med på er sida! Jag har även märkt att det har kommit nya besökare, hjärtligt välkomna och jag hoppas att några av er kommer att stanna.  
 

                          




6 kommentarer

Ballongvalv steg för steg guide

Viktoria I . 2011-06-28 16:28:26 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Som dekoration på mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), hade jag ett rosa ballongvalv. Det är min storasyster som är proffs på att göra ballongvalv i vår familj, och det är ett stående inslag på alla hennes kalas. Jag tycker att det ser så härligt festligt ut, så till mitt examenskalas så lovade hon att göra ett rosa till mig och en steg för steg guide till er läsare, vilken följer nedan.
  

                           

Du behöver ballonger, beräkna minst 10-15 ballonger per meter, fler om du vill att valvet ska hänga lite draperat (som mitt gör på bilderna nedan) eller om ballongerna är små. Mina ballonger har jag köpt på www.ebay.com.

                            

Du behöver även snöre (gärna i samma färg som ballongerna så det syns mindre).

                            

Steg 1: Låt någon med starka lungor blåsa upp en massa ballonger.

                           

Steg 2: Knyt ihop alla ballongerna två och två.

                           

Steg 3: Knyt fast snöret i ett par av ballongerna, lämna en liten ände så du har lite extra till upphängning.

                           

Steg 4: Snurra fast nästa par ballonger så tätt ihop med de första som det är möjligt. Ju tätare du trycker ihop dem desto snyggare blir det!                      

                           

Steg 5: Sen fortsätter du med nästa par ballonger och gör likadant det vill säga  snurrar tråden runt varje ballongpar.

                            

Steg 6: Fortsätt tills du tycker att valvet är lagom långt.

                            

Steg 7: Häng upp ditt ballongvalv!

                            
                            

Ska du ha ditt ballongvalv utomhus så vänta helst med att hänga upp det tills samma dag, då sol och vind gör att hållbarheten för ballongerna förkortas rejält. Ska valvet vara inomhus kan det med fördel göras färdigt minst dagen innan, ofta håller det i veckor inomhus, dock "mattas" och bleknar ballongerna i färgen efter några dagar.


9 kommentarer

Presentpåsar

Viktoria I . 2011-06-27 20:02:00 . Allmänt


Jag kommer att fortsätta min genomgång av mitt examenskalas, allt eftersom när jag hinner:
(http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), emellan vill jag dock bara slänga in ett litet tips. På åhlens rear de ut presentpåsar, 12 - 15 kronor styck kostar dessa söta. Perfekt att ha liggandes hemma till framtida presenter.


                           

 


3 kommentarer

Personlig present

Viktoria I . 2011-06-27 19:12:30 . Allmänt


Ni kanske minns min tävling (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/tavling-personlig-illustration-1.html), då jag lottade ut tre stycken personliga illustrationer. Det är min storasyster som gör dessa fina bilder. De är perfekta presenter, lite roligare och lite mer personligt. För att beställa personliga illustrationer gå in på min storasysters sida: http://karosell.blogg.se/. Här nedan ser ni två av vinnarnas illustrationer, vilka jag la på lådan idag.


                          

http://hemmahoskikan.blogg.se/

                           

http://skattkistan.blogg.se/

Som jag skrev ovan så var det tre vinnare, det var även Sofie: http://litendelavmig.se/. Hon vill ha hennes illustration efter bröllopet så den får ni se då.


2 kommentarer

Rosa "favours", gåva till gästerna

Viktoria I . 2011-06-27 18:51:16 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


När jag har kalas så tycker jag att det är roligt att ge gästerna något litet när de ska gå hem. Lite som när man var liten och hade barnkalas och gästerna fick en godispåse med sig hem. På mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), fick gästerna små rosa strutar som var fyllda med små godis. 


                           

De rosa strutarna har jag köpt hem från  www.ebay.com, jag tycker att strutar ger Paris vibbar så de passade till temat. På mitt "rosa 25 - års afternoon tea" (http://pinkpastry.blogg.se/2010/october/utkast-okt-20-2010.html),  fick gästerna även då små rosa favours. Den gången var det små rosa "handväskor" som även då var fyllda med godis. Även "handväskorna" hade jag köpt på www.ebay.com.

                           
                            

Strutarna fyllde jag med mini smarties som jag har köpt på en godis affär här i stan. Jag tycker att de är så små söta och färgglada! Det var även samma mini smarties som jag och storasyster använde som "foto ram" på Elises fototårta till hennes 1 - årskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/tartbild-med-foto.html).

P.S Ett tips är att ställa gåvorna till gästerna vid dörren så du inte glömmer det när gästerna ska gå hem, vilket har hänt mig mer än en gång D.S.  


2 kommentarer

Eiffeltorns kakor, Bästa receptet på formkakor

Viktoria I . 2011-06-26 21:43:33 . Bakning


Ett annat av bakverken som jag bjöd på i fredags (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), var eiffeltorns kakor! Rosa små eiffeltorn tyckte jag var ett måste på ett kalas med "Rosa Paris" tema.  Receptet till dessa utmärkta formkakor har jag fått med när jag har köpt formar från Ann Clark. De har jag köpt från www.ebay.com eller när jag var i USA. Enligt mig så är Anns recept det absolut bästa som finns när man vill baka formkakor när det inte är jul, (för då är ju pepparkakor fint och gott). Men resterande delen av året om du har någon fin form och vill baka små kakor så är detta helt perfekt! Ann Clark har även mycket roliga och bra formar. (Recept följer nedan).

                          

Även till dessa kakor som till dekorationerna till mina eiffeltorns cupcakes vilka ni kan se i detta inlägg: http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/eiffeltorns-cupcakes-paris-cupcakes.html, så använde jag denna form/utstickare som jag har köpt på www.ebay.com

                          

Här ser ni de små rosa eiffeltornen på dessertbordet med "Rosa Paris" tema. 

                          
                          

Eiffeltorns kakor (kakor till formar/utstickare)

1 cup smör
2/3 cup socker
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
2,5 cups siktat mjöl

Vispa samman smör och socker, vispa i ägget. Vispa sist i vanilj och mjölet. Vispa tills alla ingredienser är väl blandade. Lägg in degen i kylen i 3-4 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen så den är cirka 0,5 cm tjock. Tryck ut kakor med hjälp av valfri utstickare (till exempel eiffeltorn), lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. De ska inte ha fått färg. Låt svalna någon minut på plåten och sen på galler.

Källa: Ann Clark Ltd. The Cookie cutter Pepole From Vermont, www.annclark.com.

Kakorna går bra att göra i förväg och frysa. De går dock inte att frysa med glasyr på. Ta upp dem ur frysen två dagar innan kalaset och glasera dem kvällen innan. Förvara sedan de färdiga kakorna i en tätförslutande burk i skafferiet.

Jag glaserade sedan de små eiffeltornen med rosa glasyr. Mitt glasyr recept har jag fått från min mamma och det funkar perfekt varje gång.

Glasyr

1 äggvita
2-3 dl florsocker
ev. karamellfärg

Vispa samman, dekorera kakorna och låt stelna.

Här kan ni se tidigare kakor som jag har bakat utifrån dessa recept:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/april/formina-paskkakor.html


53 kommentarer

Kokbokshållare

Viktoria I . 2011-06-23 14:44:48 . Bakning


Denna examenspresent fick jag idag av min kompis som tyvärr inte kunde komma i fredags (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html). Ännu en gång en så perfekt present! Det är verkligen något jag behöver, då jag som ni vet bakar mycket. Då är det perfekt att kunna ställa kokboken på köksbänken och ha instruktionerna nära till hands. Söt var den med passar perfekt hemma hos oss.  


                            


4 kommentarer

Eiffeltorns cupcakes, Paris cupcakes

Viktoria I . 2011-06-23 13:06:40 . Bakning


Då jag gillar cupcakes så kändes det som en självklarhet att ha med på mitt examenskalas: 
(http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html).
Då temat var rosa och paris, så tyckte jag att rosa eiffeltorns cupcakes passade bra. 

                            

Formarna till cupcakesen kommer från: www.ebay.com, det gör även kakformen. Glittersprayen som jag dekorerade de utstansade eiffeltornen med har jag beställt från: http://www.kakburken.se/.

                           

Här ser ni dem på plats på dessertbordet med "Rosa Paris" tema.

                            

Eiffeltorns cupcakesen var  traditionella vaniljcupcakes, ett lättbakat och gott recept.

Eiffeltorns cupcakes

2 ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
1 dl vaniljyoghurt


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i de torra ingredienserna. Rör i smöret och yoghurten.  Lägg muffinssmeten i muffinsformar, fyll till 2/3 delar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Orginal receptet kommer från bloggen nedan, jag har dock gjort mindre förändringar i det.
Källa: http://kvinnan.blogspot.com/2011/01/grona-sma-luriga-lime-cupcakes.html

Cupcakesen går utmärkt att göra i förväg och frysa utan glasyr och dekoration. Ta fram dem ur frysen i god tid innan du glaserar dem så de helt har tinat.

Andra gånger då jag har bakat vaniljcupcakes:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/jordgubbscupcakes.html
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/hello-kitty-cupcakes.html
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/beach-cupcakes.html

Jag garnerade cupcakesen med Leila Lindholms cream cheese frosting

Cream Cheese frosting

60 g mjukt smör
100 g philadelphia
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

Vispa samman!

Källa: http://www.recept.nu/1.122137/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/cream_cheese_frosting

Samt ett glittrigt eiffeltorn. De stansade jag ut med hjälp av kakformen ovan i rosa sugerpaste. Sen sprayade jag det med ätlig rosa glitter spray. Det var första gången som jag använde sådan spray, men jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Det blev jämnt och fint och var mycket enkelt. En nackdel var dock att det spred sig över halva lägenheten, så jag rekommenderar alla att sprya utomhus om ni inte vill damma efteråt. Eiffeltornen kan ni göra veckor i förväg låt dem torka ordentligt och förvara sedan i en tätförslutande burk i skafferiet.


8 kommentarer

Kokböcker

Viktoria I . 2011-06-23 10:45:04 . Bakning


Jag älskar att sitta och bläddra i kokböcker och få inspiration. Dessa två fick jag i fredags på mitt examenskalas 
(http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html).


                           

Hembakat av Eric Lanlard och Fler Kladdkakor av Mia Öhrn. I båda två finns en massa gott som jag ser fram emot att provbaka framöver. Jag måste säga att jag blev så rörd av alla gåvor jag fick som passade mig så precis. Hembakat visste jag faktiskt inte att den fanns men det är en bok som är precis i min smak, den har massor av spännande recept och superfina bilder. 


0 kommentarer

Pastellkakor

Viktoria I . 2011-06-22 18:55:28 . Bakning


En annan av de kakor som jag serverade på mitt examenskalas:
(http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html).
Är pastellkakor, de är fantastiskt goda, lätta att baka och ser även söta ut! De går utmärkt att frysa, så de går bra att göra i förväg. Om jag ska vara ärlig så är det nog dessa små kakor som jag är gladast över att det blev några över som ligger i frysen och väntar på de dagar då sötsuget slår på. Dessa små söta kakor serverade jag även på mitt rosa 25- års afternoon tea:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/october/utkast-okt-20-2010.html.


                           
                            

Pastellkakor

ca 40 kakor

100g rumsvarmt smör
0,5 dl vispgrädde
2,5 dl vetemjöl

strösocker till garnering

Vaniljsmörkräm
100 g rumsvarmt smör
ca 2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
några droppar karamellfärg

Gör så här

Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät eg. Låt i kylskåpet i ca 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen ca 5 mm tjock på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut små runda kakor ca 2 cm i diameter. Doppa båda kakornas sidor i strösocker och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5-7 minuter, OBS! de ska inte få färg. Låt kakorna svalna något på plåt och lägg sedan över dem på galler för att svalna helt. Vispa ihop ingredienserna till vaniljsmörkrämen. Bred lite kräm på hälften av kakorna och lägg sen resterande kakor ovanpå som en hamburgare. 


Receptet kommer från en av Systrarna Eisenmans böcker. Om ni inte har deras böcker så rekommenderar jag er dem varmt. Goda och bra recept, dessutom så är det en ren fröjd för ögat att bläddra i deras fina böcker.

Källa: Eisenman Frisk, Lisa & Eisenman Monica (2009): Sommarens söta 180 RECEPT FÖR SOLIGA OCH REGNINGA DAGAR. Göteborg: Bonnier Fakta.  


0 kommentarer

Cupcake burkar

Viktoria I . 2011-06-22 15:06:00 . Bakning


I fredags (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html) så fick jag även dessa söta cupcake burkar.


                           
                            


3 kommentarer

Nordic ware, Giant Cupcake

Viktoria I . 2011-06-22 11:02:00 . Bakning


En av alla fina presenter i fredags var denna form från nordic ware, giant cupcake. En sån har jag velat ha länge så jag blev jätteglad! Nordic wares formar tycker jag har en mycket bra kvalitet, dessutom så har de lite roligare mönster och figurer. Jag har en nordic ware form sen tidigare:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/december/mjuk-pepparkaka.html
Jag hoppas på fler i framtiden. Som jag skrev i inlägget som jag länkar till så rekkomenderar jag wiltons cake relase till dessa formar. 


                            

Formen rymmer 2,4 liter smet, så det blir en "giant cupcake".

                            

Jag ser fram emot att inviga denna form. Någon som har en giant cupcake och har några tips, erfarenheter eller idéer?


4 kommentarer

Gifflar med mandelmassa och hallonsylt

Viktoria I . 2011-06-22 09:14:41 . Bakning


Till mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html) hade min snälla mamma bakat gifflar. De är så goda med mandelmassa och sylt i, dessutom så kändes gifflar lite franskt så jag tyckte att de passade med mitt tema.


                          
                          

Gifflar

75 g margarin
2 dl grädde
25 g jäst
1 ägg
3 msk socker
1 krydmått salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mandelmassa mjukrörd med 2 msk margarin
Hallonsylt

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Smält matfettet, häll på grädden. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg, socker, salt och så mycket mjöl så degen blir lagom fast. Låt den jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Knåda degen på bakbordet med resten av mjölet. Dela den i 3 delar och kavla ut dem till runda kakor. Skär ut 8 snibbar och lägg på mandelmassefyllningen och hallonsylt cirka 1 tsk på varje). Rulla i hop och forma till gifflar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter. Låt svalna helt, garnera med kristyr.

(Källa: ICA Provkök (1994): Sju sorters kakor. Västerås, ICA bokförlag).

Gifflarna går att göra i förväg och frysa utan glasyr, den får ni vänta med tills det är dags att bjuda på gifflarna.


0 kommentarer

Let them eat cake, tårtspade

Viktoria I . 2011-06-21 19:11:38 . Bakning


En av alla fina presenter som jag fick i fredags (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html) var dessa tårtspadar. De fick jag av maken med ett kort där det stod att vi skulle åka till Köpenhamn på servis runda (jag samlar på en dansk servis). 
 

                           


Let them eat cake tårtspadar från RICE, visst är dom söta?! De passar extra bra som examenspresent till mig då jag har läst mycket historia.


5 kommentarer

Cookies

Viktoria I . 2011-06-21 18:05:36 . Bakning


Som jag skrev tidigare så kommer jag att lägga ut recept och tips från mitt kalas
(http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html)
efterhand när jag hinner. Här nedan kommer recepten på de cookies som jag bjöd på. 


Rosa chocolate chip cookies

                           
                           
                          
Rosa chocolate chip cookies

Original receptet kommer från boken: 500 kakor den enda bok med kakor du behöver. Av Philippa Vanstone. Jag har dock gjort vissa förändringar och det är även därför som jag kallar dem för "Rosa chocolate chip cookies".

120 g margarin
2,5 dl råsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
3 krm bakpulver
2 krm salt
2,5 dl grovt hackade rosa choklad hjärtan (jag har beställt dem på www.ebay.com)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman smör och socker, rör ner ägget och vaniljsockret. Blanda de torra ingredienserna, rör samman med smörblandningen och vänd ner chokladen. Rulla degen till golfbollsstora bollar som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar. (De flyter ut så lägg dem inte för tätt). Tryck lätt på bollarna och sen in i ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalan på plåt 5 minuter innan du lägger över kakorna på galler.

Källa:
Vanstone, Phillipa (2005): 500 kakor den enda bok med kakor du behöver. Göteborg: Tukan förlag.

För fler variationer av dessa cookies:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/february/chocolate-chip-cookies-med-mocca-smak.html
http://pinkpastry.blogg.se/2011/march/inflyttningspresent-kakburk-med-cookies.html


Chocolate cookies

                          
                          
                         
Chocolate cookies

300 g smör
2, 1/4 dl socker
2, 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
200 g hackad choklad (mörk, ljus eller vit jag tog vit)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa samman ägg, brun farin och vaniljsocker. Blanda i det smälta smöret och vispa ordentligt. Vispa i resterande ingredienser (utom chokladen). Vispa tills degen blir som en stor seg boll. Vispa i chokladen. Forma degen till golfbollsstora bollar som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Kakorna ska ha flutit ut och svällt (de sjunker ner utanför ugnen sen). Låt kakorna svalna på plåten innan du lyfter över dem.

Källa:
http://lillakakan.wordpress.com/2008/06/08/chocolate-chip-cookies/.

Båda sorters cookies går utmärkt att göra i förväg och fyrsa.


2 kommentarer

Kokböcker, vackra rosor, ballongvalv och världens bästa hund!

Viktoria I . 2011-06-20 19:46:34 . Allmänt


Ozzy och jag njuter av lugnet här hemma. Vi ligger i soffan och, lyssnar på regnet som smattrar mot plåttaket och kollar på mitt fina ballongvalv, de vackra rosorna som jag fick i fredags och bläddrar i de nya kokböckerna, även dem fick jag i present i fredags. Jag vill tacka för alla fina kommentarer om mitt examenskalas. 

                         
                          
                         

Efterhand när jag har tid så kommer jag redogöra för mitt examenskalas mer detaljerat, till exempel: recept, presenter och en steg för steg guide om hur du gör ditt eget ballongvalv.


9 kommentarer

Examenskalas med temat "Rosa Paris"

Viktoria I . 2011-06-19 17:25:55 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


I fredags hade jag äntligen mitt examenskalas efter fyra års studier. Då jag gillar att tänka i tema när jag planerar kalas så utgick jag ifrån temat "Rosa Paris". Jag ville ha något som passade mig, och jag kände att rosa och Paris kändes ganska så jag. Det kändes självklart att ha dessertbord,, istället för en massa mat och då utgå i från mitt tema. Jag bjöd även gästerna på fransk inspirerade mackor som min snälla storasyster gjorde.   


Min examensskylt som vi hade hängt på ytterdörren. Den har jag beställt från:
http://www.etsy.com/people/icingdesigns?ref=ls_profile
De har även en jättefin och inspirerande blogg:
icingdesignsonline.blogspot.com

                          

Här är mackorna som min storasyster hade gjort och slagit in i rosa silkespapper.

                          

Mitt dessertbord med temat "Rosa Paris"

                          

Bordet hade jag dekorerat med en rosa banner med texten, Bon appetit.
även den hade jag beställt från:
http://www.etsy.com/people/icingdesigns?ref=ls_profile 

                          
                          
                           
                          

Det fanns tre stycken tårtor på dessertbordet: chokladtårta, vit chokladtårta och en operatårta. På bilden nedan ser ni chokladtårtan, vit chokladtårtan....

                          

och här operatårtan. Jag har dekorerat den med ett rosa sidenband och en "cake topper" som jag har beställt från: http://www.etsy.com/people/icingdesigns?ref=ls_profile

                          

Eiffeltorns cupcakes.

                           
                          
                          
                          

Min snälla mamma hade bakat gifflar med mandelmassa och sylt, mums!

                          

Rosa Eiffeltorn, hallon och citron biskvier med vit choklad och pastellkakor.

                          

Små rosa Eiffeltorn

                           
                          

Hallon och citron biskvier med vit choklad.

                          

Pastellkakor.

                          

Cookies...

                          

det fanns även choklad cookies som ni ser på bilden nedan.

                          
                          

Jag hade även gjort praliner och köpt små rosa chokladhjärtan på www.ebay.com. På bilden ser ni även rosa sockervadd som jag har köpt på city gross. 

                          
                           

Vi hade även en chokladfontän..

                          

med obligatoriska tillbehör så som jordgubbar och marshmallows.

                          

Hallonmousse.

                          
                           
Till så bjöd jag på kaffe, lemonad och rosa champange.

                                             
                           

Min nya "bålburk" har jag fyndat på loppis. Jag har letat efter en sån så länge, visst är det fint behövs inte mer än ett sidenband?! De rosa sugrören har jag som vanligt beställt från: http://www.klarafardiga.com/.

                           

När vi har kalas så brukar vi ha papptallrikar. Dels för att spara på disk men också för att kunna matcha temat, så " Rosa Paris" tema = rosa tallrikar. Tallrikarna har jag köpt på http://www.ebay.com/ och servetterna har jag köpt på MAXI. 

                           

Min storasyster hade gjort ett rosa ballongvalv som vi hängde i vardagrummet... 

                          

det har hon alltid på kalas visst ser det härligt festligt ut!? 

                          

När alla gästerna gick hem så fick de varsin liten godisstrut.

                              

Jag är supernöjd med mitt examenskalas, känns som ett fint avslut på dessa fyra åren. Stort tack till alla gäster som kom och gjorde mitt kalas till ett fint minne. Jag vill även tacka alla som har möjliggjort kalaset det vill säga maken, storasyster och mamma, utan er hjälp hade det inte blivit något firande. 

                          
                    


29 kommentarer

Tävling personlig illustration

Viktoria I . 2011-06-19 08:59:46 . Allmänt


Jag ber om ursäkt för min frånvaro. Den beror delvis på examensfirande och att vår dator har dött. Ni kanske minns min tävling: 
http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/tavling-personlig-illustration-1.html#comment.
Där ni hade möjligheten att vinna en personlig illustration som min storasyster kommer att måla efter era önskemål. Jag vill börja med att tacka alla som har tagit sig tid att delta i tävlingen. Vilka bra tips på "gå bort" presenter, jag hade blivit överlycklig för allihop! Som brukligt i tävlingar så kan tyvärr inte alla vinna. Men ni som inte vann kan beställa en egen personlig illustration, för mer information om hur ni går tillväga gå in på min storasysters sida: http://karosell.blogg.se/.

De som har fått vinna denna gången:
Sofie, http://litendelavmig.se/.
Jennie, http://skattkistan.blogg.se/.
Kikan, http://hemmahoskikan.blogg.se/.
  
Mejla mig en sån detaljerad beskrivning som möjligt om personerna som ska vara på bilden, bifoga gärna en bild. För att hon ska kunna göra bilden mer personlig så skriv gärna om personernas intressen, yrke, vad de gillar och så vidare. Gå in gärna in på hennes sida för att se exempel. I mejlet så skriver ni även eran adress så jag kan skicka illustrationen till er. 

För er som tyvärr inte kunde vinna denna gången håll utkik jag kommer att ha fler tävlingar.

 


2 kommentarer

Trötta examensfirare!

Viktoria I . 2011-06-17 22:44:26 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Nu är vi alla här hemma helt slut efter dagens kalas. Det var så roligt, tack snälla alla ni som kom och för alla fina presenter. I morgon ska jag gå igenom kameran och ladda upp bilder. Här är en bild som storasyster har tagit på mig och Ozzy. Så hänger han ofta på mig min lilla gose tufs!  


                          


4 kommentarer

Kalas fix!

Viktoria I . 2011-06-17 08:19:18 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Här hemma så fixar vi alla inför dagens kalas! Vi får se hur uppdateringen blir idag, men sen framöver kommer det att följa en hel del recept, bakverk och kalasfix med temat "Rosa Paris". 


                         


6 kommentarer

Placeringskortshållare Cupcakes

Viktoria I . 2011-06-14 17:02:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Dessa söta små placeringskortshållare fann jag på TGR för 10 kr.


                         
                         


Som jag har nämnt tidigare så tycker jag att placeringskortshållare är perfekta när man ska ha kalas:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/december/morgondagens-kakfrossa.html.
Då kan man skriva vad det är för bakverk/rätt och ställa den framför, så gästerna vet vad det är för något. Det har jag gjort här på bild 2:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/december/inflyttningsglogg-del-2.html.
Givetvis så kan man ju även ha dem som just placeringskortshållare. Jag blev väldigt glad att jag hittade några som jag kan ha året om, de andra små skylthållarna passar bättre till julen:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/december/baka-baka-mycket-kaka.html.


7 kommentarer

Chocolate pecan cookies

Viktoria I . 2011-06-13 20:50:23 . Bakning


Ikväll så har jag bakat Chocolate pecan cookies. Som jag har nämnt tidigare så älskar jag pecannötter, så därför har jag länge varit sugen på att pröva detta receptet. Orginal receptet kommer från Susannah Blakes underbara bok: afternoon tea parties. En bok om afternoon teas utifrån olika teman. Det är en sån där härlig bok som man bara kan sitta och bläddra i och titta på de vackra bilderna. Jag har dock gjort lite mindre förändringar av orginal receptet.


                        

Här ser ni mitt senaste fynd, diskhandduk från lagerhaus. Med samma mönster som dessa:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/april/chocolate-cookies.html.
Jag föll direkt för påsen då den kändes ovanligt trevlig! Min storasyster upplyste mig sedan om att det var samma mönster som godispåsarna i det avsnittet då Pippi Långstrump handlar godis. Nu har Lagerhaus mönstret även på diskhanddukar och papperstallrikar.  

                         

Nygräddade cookies så härligt! De var mycket goda, inte sega som amerikanska cookies utan de var mer som små kakor. Dessutom så känns det så hemtrevligt när det luktar nybakat i lägenheten.

                         

Chocolate pecan cookies

175 gram rumsvarmt smör
100 g strösocker
1 msk mjölk
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 g grovt hackad choklad
50 g grovt hackade pecannötter
Pecannötter till dekoration

Gör så här

Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och socker tills det är krämigt, vispa i mjölken. Vispa ner de torra ingredienserna och tillsist chokladen och pecannötterna. Rulla degen till golfbollsstora bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåtar. Tryck lätt på kakorna och sätt dit en pecannöt. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. De ska bli gyllene runt kanterna. Låt svalna 5 minuter på plåt innan du lägger över dem på galler för att svalna helt.  

(Källa: Blake, Susannah (2008): afternoon tea parties. London: Ryland Peters & Small). 

                         

Mycket fin bok med bra och inspirerande recept, rekommenderas varmt. Jag gillar alla Susannah Blakes kokböcker.


2 kommentarer

Trött tuffs

Viktoria I . 2011-06-12 14:30:55 . Ozzy


Idag känner jag mig nästan lika trött som min lilla tuffs ser ut på den här bilden. Jag kan tänka mig att bloggen har varit hyfsat tråkig de senaste dagarna. Mycket tid har gått till min uppsats, nästa veckas opponering och till att BAKA! Nästa vecka så ska jag även ha mitt examenskalas därför så har jag bakat ganska mycket. Jag vill inte avslöja för mycket om kalaset här på bloggen, då jag vet att några av gästerna tittar in här ibland. Men jag kan säga att temat för kalaset är "Rosa Paris", så nästa vecka kommer ni att få se resultatet. 

 
                         



2 kommentarer

Tävling personlig illustration

Viktoria I . 2011-06-10 11:17:04 . Allmänt


Som utlovat så kommer här en tävling då jag lottar ut en personlig illustration som min syster har målat. Här nedan ser ni lite exempel på tidigare illustrationer som hon har gjort med bland annat: bröllopspar, familjer och barn. 


                        
                        
                        
                        
                        


För att vinna ska du kommentera detta inlägg och skriva ditt bästa tips på "gå bort present/"värd & värdinne gåva". Skriv även ditt namn och din mejladress. Tävlingen pågår i en vecka så innan den 17 juni kl. 07.00 vill jag ha ditt bästa tips. Vid vinst mejlar du ett foto eller en beskrivning till mig, lite vad personen/personerna gillar och så vidare. Resultatet kommer att publiceras i bloggen men givetvis inte fotot och beskrivningen. Lycka till!


8 kommentarer

Blå skor

Viktoria I . 2011-06-09 20:24:48 . Skor


Nästa helg är jag bjuden på examenskalas i skärgården, det ska bli riktigt roligt. Därför köpte jag ett par nya skor idag. Ett par havsblå fick det bli, jag tänkte att de kunde få matcha havet. Jag köpte dem på H&M, 150 kr kändes som ett fynd.


                         
                          

Här ligger de i min "walk in closet":
http://pinkpastry.blogg.se/2011/april/rosa-walk-in-closet.html,
på det rosa golvet. Måste säga att jag älskar mitt rosa golv, jag hade gärna haft det i fler rum.


                         

Egentligen har jag inte plats för fler skor, men vad är det man säger finns det hjärterum, och det gör det jag älskar vackra skor.


2 kommentarer

Smarties Cupcakes

Viktoria I . 2011-06-09 10:50:01 . Bakning


Nu på förmiddagen har jag haft en välbehövlig pluggpaus. Istället så bakade jag Smarties Cupcakes, så nu har jag något gott till plugget i eftermiddag. 


                         

Jag kände för att baka något färgglatt, därför fick det bli smarties cupcakes.  Till smarties cupcakes så tyckte jag att det passade att använda "smarties formar", dem har jag köpt på panduro.


                         


Jag använde Leila Lindholms recept på choklad cupcakes och så tillsatte jag 2 dl smarties i smeten.

Smarties cupcakes

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
2 dl smarties

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda det med gräddfilen och kaffet, blanda i det i äggsmeten. Ta fram en bunke och blanda i den de torra ingredienserna, rör sedan i dem i smeten. Rör sist ner smarties godisarna. Skeda smeten i muffinsformar som du fyller till 2/3 delar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt cupcakesen kallna helt innan du brer på frostingen.

(Källa: http://www.recept.nu/1.145952/leila_lindholm/tillbehor/mjol/chocolate_cupcakes)

Jag täckte cupcaksen med Choklad frosting. Jag gjorde Leila Lindholms cream cheese frosting och så tillsatte jag 4 msk kakao. Jag dekorerade cupcakesen med smarties. 

(Källa: http://www.recept.nu/1.122137/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/cream_cheese_frosting


4 kommentarer

Personlig illustration

Viktoria I . 2011-06-07 21:27:30 . Allmänt


Som jag har nämnt tidigare i bloggen så är min storasyster mycket duktig på att måla:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/april/rosa-walk-in-closet.html.
Idag fick jag en illustration som hon hade gjort av mig och maken. Visst är den fin?! Älskar färgerna och att den är så personlig. Vi gifte oss i New York och han friade i eiffeltornet, sen så är lille Ozzy med och cupcakes, så den passar oss perfekt!


                          


Hon tänkte att jag kunde få ha en tävling här i bloggen då en av er kan vinna en personlig illustration, så håll utkik!


6 kommentarer

Jordgubbscupcakes

Viktoria I . 2011-06-06 11:44:22 . Bakning



Idag är det Sveriges nationaldag, inget som vi brukar fira här hemma hos oss. Dock så bakar jag gärna varje dag och idag var jag sugen på att baka cupcakes. Jag var sugen på lite svenskt sommartema då jag tyckte att det kunde passa i det fina vädret och när det är helgdag, så det fick bli jordgubbscupcakes. Dessa hade vi tänkt fika på med syster och familj i eftermiddag, maken har dock redan provsmakat en till förmiddagsfika och tyckte att de var mycket goda.       
        

                         


Till jordgubbscupcakes så tyckte jag att det kunde passa med jordgubbsformar, dessa har jag fyndat på www.ebay.com. Jag älskar att de har så många bra formar, de bästa är att de är fettbeständiga! Men de håller även formen fint, är söta och billiga. Jag tar gärna emot tips om det är någon som vet någonstans i Sverige som de säljer fettbeständiga formar. Det händer att man behöver dem med en gång och då inte vill vänta på posten. 


                          
                         
                         


Det blev klassiska vanilj cupcakes, se recept här:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/hello-kitty-cupcakes.html.
Som jag gröpte ur och fyllde med jordgubbssylt.
Jag täckte cupcakesen med cream cheese frosting, se recept här:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/april/paskcupcakes.html.
Samt garnerad dem med varsin jordgubbe.


4 kommentarer

Barnkalas

Viktoria I . 2011-06-04 14:42:16 . Allmänt


När jag frågade er för några veckor sedan vad ni ville läsa mer av på bloggen, så var en sak barnkalas. Då jag inte har några barn så är det dåligt med barnkalas. Men visst är det roligt med barnkalas de brukar gå i tema, vara färgglada och glada. När jag var på biblioteket idag såg jag denna bok: KALAS FRÅN DOP TILL DISCO av Sifvert, Charlotte och Falk, Elsa m.fl., utgiven av Bokförlaget Max Ström.



                        


Vilken bra bok! Det är en heltäckande kalasbok som innehåller allt man behöver veta om kalas. Många enkla och billiga idéer som gör det lilla extra och gör att kalasets tema blir fullt ut. Boken är uppdelad efter åldrar och inrymmer olika teman på kalas, presenter som passar i olika åldrar, lekar, kalasmat och bak, tips om vad man ska bjuda allergikern på, eller vad man ska göra om kalasgästerna gråter, ja allt som har med kalas och göra. Dessutom så är det fina bilder, perfekt att ge i present till de nyblivna föräldrarna då boken täcker kalas från dopet till konfirmationen. Jag skulle vilja ha denna bok, den var så fin och jag älskar temafester och att göra det lilla extra. Men den verkar svår och få tag på, någon läsare som vet var den finns att köpa?   


2 kommentarer

Do-si-dos cookies, drömmen för jordnötssmörs älskaren!

Viktoria I . 2011-06-03 17:19:34 . Bakning


I förra veckans tävling fick jag tips om bra bakbloggar. Tilde tipsade om: http://www.badbakeday.com/. Där fanns mycket som såg gott ut, som jag är sugen på att provbaka. Dessa kakor kunde jag bara inte vänta med att pröva, och ja de är precis lika goda som de låter. Sega, kladdiga och smakar jordnötssmör, så gott! Det är mycket bra konsistens på dessa kakorna de riktigt smälter i munnen. 


                        

Här ligger jag på innergården och njuter av den underbara kakan, vädret och att maken är ledig.

                        


Do-si-dos cookies

225 g smör
3/4 cup creamy jordnötssmör (ej med bitar)
1, 5 cup brun farinsocker
0,5 cup strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1,5 cups havreflingor
2 cups vetemjöl

Fyllning
1 cup creamy jordnötssmör
112 gram smör
1,5 cups florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman smör och jordnötssmör tills det är lent. Vispa ner strösocker och brun farinsocker, vispa tills det är fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna i en ny bunke och rör sedan ner i smeten. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädda plåtar. Klickarna ska vara teskedsstora. Grädda i ugnen i 10 - 12 minuter. Låt kakorna kallna. Vispa samman ingredienserna till fyllningen och bre på hälften av kakorna och lägg sedan i hop dem två och två.

(Källa: http://www.badbakeday.com/2011/04/do-si-dos.html).


2 kommentarer

Koka kondenserad mjölk, dulce de leche steg för steg guide

Viktoria I . 2011-06-02 19:00:39 . Bakning


Som ni säkert har märkt så älskar jag dulce de leche (kokad kondenserad mjölk), det är utmärkt att använda i bakverk och himmelskt gott. Det är något som jag är uppväxt med och vi hade det till och med som pålägg på smörgåsar. Jag har fått flera frågor om dulce de leche, därför kommer det här en steg för steg guide. 


                         

Ta av etiketten på konservburken och ta fram en stor gryta som du fyller med vatten. Lägg burken i grytan när vattnet har kokat upp (och börja ta tiden), se till att burken är helt täckt av vatten. Det är viktigt annars kan den explodera. Under tiden som burken kokar kommer du att få fylla på med vatten. Annars är det bara att vänta medan burken kokar.  

                         

Hur lång koktid den kondenserade mjölken ska ha beror på hur fast du vill att kolasåsen ska vara. Se exempel nedan. När du har kokat burken så länge som du önskar så låter du den svalna i kallt vatten och sen stå tills den är kall. Därefter så öppnar du burken och lägger över kolan i en burk och förvarar den i kylskåpet.

                         

Här har burken kokat i 1,5 timme. Då blir det en ganska rinnig kolasås. Vilken passar perfekt till tillexempel kolasås till glas eller när du ska göra Dulce de leche cheesecake:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/dulce-de-leche-cheesecake.html

                           

Här har burken kokat i 3 timmar. Som ni ser så är det en mycket mer fast kola, bredbar. Passar perfekt till tillexempel banoffe paj, alfajores eller som pålägg till smörgåsar.


6 kommentarer

Vinnare i hummingbird bakery cookbook tävlingen

Viktoria I . 2011-06-02 12:48:35 . Allmänt


Jag vill börja med att tacka alla som har tagit sig tid att medverka i tävlingen och kommit med bra bloggtips. Tyvärr kan ni alla inte vinna så jag har utsett en vinnare.


                       


Grattis Tilde som tipsade om bloggen: http://www.badbakeday.com/. Mejla mig din adress så skickar jag paketet till dig. För er som inte vann håll utkik jag kommer att ha fler tävlingar. 

(Det Pip inspirerade presentpappret har jag fyndat på gekås).


0 kommentarer

Muffinsformar

Viktoria I . 2011-06-01 18:52:43 . Bakning


Ber om ursäkt för min blogg frånvaro, jag har i huvudsak skrivit på min uppsats. Men idag så tog maken mig på en "shoppingrast", vilket var mycket trevligt. Jag fann bland annat dessa muffinsformar. 


                        

Dessa formar köpte jag på Claes Ohlson. Jag tycker att de är supersöta, bra pris med 19.90 kostade de.

                        

Dessa lite mer klassiska och fettbeständiga formar köpte jag på åhlens, 29 kr per paket. Jag ser fram emot att använda dessa formar. Nu ska jag försöka göra plats åt dem i skåpet:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/april/bakformar.html 




0 kommentarer