Chokladtårta

Viktoria I . 2011-06-29 13:47:39 . Bakning


Den andra tårtan på mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html) var denna underbara chokladtårta. Idén till denna tårtan har jag fått från söta Manuela: http://www.passionforbaking.com/blog/2010/12/07/pink-smarties-cake/, recept följer nedan. 
 
                           
                          
                          


Chokladtårta
Till bottnarna så använder jag ett recept från Primrose Bakery

225 gram choklad
12 msk smör i rumstemperatur
2 cups farin socker
3 stora ägg
2, 2/3 cups vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 cups mjölk
2 tsk vanilj extrakt

Gör så här
Sätt ugnen på 190 grader. Smöra och bröa tre formar som är 20 cm i diameter. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna. I en stor skål vispa samman smör och socker tills smeten är ljus och luftig. Ta fram en ny skål och i den lägger du äggulorna och vispa dem i några minuter. Äggvitorna lägger du i en annan skål och ställer åt sidan, dessa ska användas senare i receptet) Lägg i äggulorna i den första smeten, försiktigt och lite i taget, vispa sedan samman. Lägg nu i den smälta chokladen och vispa samman. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en ny skål. Blanda samman mjölk och vaniljextrakt i en separat skål. Ta en fjärdedel av mjöl blandningen och häll i den stora skålen med smeten, blanda samman. Häll i en tredjedel av mjölken och blanda samman. Upprepa denna procedur tills du har blandat i all mjölk och mjöl blandning i smeten. Ta fram skålen med äggvitorna och vispa dem tills det börjar bildas små toppar. Försiktigt viker du ner äggvitorna i smeten, använd en slickepott. Fördela smeten jämnt mellan de tre formarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, kontrollera med en sticka om de är färdiga. Låt bottnarna stå i sina formar i cirka 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler för att svalna helt.

Källa: Swift, Martha & Thomas, Lisa (2009): Cupcakes from the Primrose Bakery. Great Britain: Kyle Books.

Jordgubbsmousse
Mellan våningarna hade jag Jordgubbsmousse. Dr Oetkers tårtfyllning med jordgubbssmak, snabbt, lätt och rosa http://www.oetker.se/oetker_se/html/default/debi-7rufbl.se.html.

Jag täckte hela tårtan med choklad glasyr.

Choklad glasyr
25 g kakao
0,5 dl kokhett vatten
340 g margarin
60 g florsocker
lite salt (jag tog en nypa)
450 g smält choklad

Gör så här
Rör ihop kakao med kokhett vatten, tillsätt vattnet lite i taget. Smält chokladen och låt den svalna. Vispa i hop smör, florsocker och salt, rör sedan ner chokladen. Blanda ner kakao och vatten.

Chokladglasyren är Manuelas recept, Källa: http://www.passionforbaking.com/.

Tårtan har jag dekorerat med rosa chokladhjärtan som jag har köpt på www.ebay.com, kit kat (om du som jag använder en 20 cm form går det åt 18 paket med kit kats) och ett rosa sidenband som jag har köpt på en tygaffär här i stan.

Bottnarna går utmärkt att göra i förväg och frysa. Själva tårtan går bra att göra kvällen innan förvara den i kylskåp tills det är dags för servering.

Detta är ett favorit recept på tårta, dels är den mycket god och lätt att variera, här nedan ser ni tidigare tillfällen då jag har bakat denna tårta:
http://pinkpastry.blogg.se/2010/december/vintertarta.html
http://pinkpastry.blogg.se/2010/november/chokladtarta-till-frukost.html

Postat av: Ida we

Åh men du! Ser inte lite god ut :O så himla hög och stor :)

2011-06-29 @ 14:00:34
URL: http://idawe.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Ida we: Tack = ), ja visst ser den pampig och god ut!

2011-06-29 @ 15:25:05
Postat av: www.alexandrastyle.se

Helt imponerad av dina grejer du gjort och din blogg, GRYM!



www.alexandrastyle.se

2011-06-29 @ 17:18:06
URL: http://www.alexandrastyle.se
Postat av: Viktoria - pinkpastry

www.alexandrastyle.se: Tack snälla för den fina kommentaren!

2011-06-29 @ 19:20:54
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Har också gjort en liknade tårta efter att ha läst Manuelas blogg, så gott :-)

2011-06-29 @ 20:44:31
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Linda - Cupcakefluffan: Ja visst är det ett bra recept!

2011-06-29 @ 20:49:38
Postat av: Stina

Fantastisk skapelse! Den här tårtan måååste jag testa (om jag vågar, är den svår?). Var köper du dina 20-cm springformar? Jag hittar bara 24 cm i affärerna.

2011-06-29 @ 21:12:43
URL: http://girle.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Stina: Jag har köpt mina 20 cm formar på http://www.bagarenochkocken.se/shop/. Jag köpte tre stycken, en mycket bra investering. Kul att göra lite amerika inspirerade bakverk så där på höjden som i film = )

2011-06-29 @ 21:33:12
Postat av: sara

Wow, lätt den vackraste tårtan ever!!! Så fin. Älskar allt på dessertbordet, du hade gjort det så himla fint! Ser helt fantastiskt ut, gästerna måste ha uppskattat det väldigt mycket.

2011-06-30 @ 10:55:25
URL: http://missmantyniemi.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

sara: Tack snälla för den fina kommentaren, stor kram!

2011-06-30 @ 14:30:12
Postat av: Madeleine

Väldigt fin blogg! Vilket kalas :)

2011-06-30 @ 21:11:38
URL: http://matohem.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Madeleine: Tack snälla, ja det var lyckat = )

2011-07-01 @ 11:41:28
Postat av: Carro

Hej. tänkte testa att göra denna tårtan till min sambo på hans födelsedag. Ser väldigt smaskig ut.

En undran bara vad är det för choklad du har använt i tårtan och i glasyren? mörk eller ljus?

2012-06-05 @ 20:29:44
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Carro: Ja den är supersmaskig och snygg. Jag har använt eldorados (köpt på willys) blockchoklad ljus, vilken är ganska mörk. Så jag rekomenderar mörk choklad. Lycka till med baket och hoppas att det blir en toppen födelsedag!

2012-06-06 @ 07:08:25
URL: http://pinkpastry.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: