Operatårta

Viktoria I . 2011-06-29 12:51:50 . Bakning


På mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html), bjöd jag på tre sorters tårtor. Bland annat denna klassiska Operatårta, eller av många kallad Princesstårta. En klok bloggläsare upplyste mig om att det heter Operatårta, kul att lära sig något nytt.
 

                           

Här ser ni Operatårtan på dessertbordet.

                            


Jag har bakat en klassisk tårtbotten, jag använde bli min jäst recept:
http://bliminjast.blogg.se/2011/march/tartbotten-lika-delar.html och använde en 24 cm form. Jag skar sedan i tu tårtbotten, två gånger. Första lagret fyllde jag med vaniljkräm, nästa lager fyllde jag med hallonsylt och vispad grädde. Sen klädde jag tårtan med vispad grädde och till sist täckte jag den med vit sockerpasta och dekorerade den med ett rosa sidenband och en "cake topper" med texten Viktorias examen,  som jag har beställt från: http://www.etsy.com/people/icingdesigns?ref=ls_profile.

Bottnarna går utmärkt att frysa, men själva tårtan är bäst att göra samma dag som kalaset.

Här kan ni se när jag bakade en operatårta till morsdag:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/mors-dags-tarta-princesstarta.html

Postat av: aurum

Som utbildad konditor kan jag ju meddela att Operatårta och Prinsesstårta är två olika, men väldigt lika tårtor.

Operatårta använder man rött eller rosa marsipan till, medan en prinsesstårta har grön marsipan. Skillnaden är alltså inte smakmässig utan enbart estetisk, men fortfarande två olika tårtor man refererar till med de olika namnen.

2011-06-29 @ 14:49:30
URL: http://aurumbellus.webblogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

aurum: Spännande att det kan vara så olika. Jag fick med lära mig när jag hade konditori som elevens val att princesstårta var en sån "klassisk" grön.

2011-06-29 @ 15:23:32
Postat av: Lenah

Kan bara tillägga att prinsesstårta och operatårta INTE har med färgen på marsipanen att göra. Det var från början bara fyra huvudingredienser i prinsesstårta, och det var inte sylt. Men på operatårtan var det sylt. Efter åren som gick smög sig sylten in i prinsesstårtan, och det är DET som är den egentliga skillnaden mellan tårtorna. Inte vilken FÄRG (?) på marsipanen. Och ännu mer konstigt är det att en "utbildad konditor" inte vet detta?!!

Svar: Ja det verkar inte vara så lätt det där. Gott är det i alla fall = )
Viktoria Ingvarsson

2013-10-19 @ 17:20:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: