Doppa cake balls steg för steg guide

Viktoria I . 2011-11-13 08:20:35 . Cake balls


Jag har fått flera kommentarer och mejl med frågor om hur jag får chokladen slät kring cake balls. Därför har jag gjort en liten "steg för steg" guide till er (vilken följer nedan), jag hoppas att den ska vara till hjälp. Ställ gärna frågor om det är något som ni undrar. Så här gör jag, men som med det mesta så ger övning färdighet. 
  

                         

Steg 1: Klä en bricka med bakplåtspapper, ta fram några gafflar. 

                         

Steg 2: Finhacka chokladen. Jag använder nästintill uteslutande Eldorados block choklad, då jag tycker att det blir bäst resultat med den. Snåla inte utan smält 200 g choklad, så du har gott om att doppa i.  

                          

Steg 3: Förbered ett vattenbad, det vill säga en kastrull med lite vatten i, och ovanpå den ställer du en värmetålig bunke, med chokladen i. Bunken får inte vidröra vattnet, utan ska stå en bit ovanför.  

                         

Steg 4: Smält chokladen på medelvärme. Den ska bara precis smälta, övervärm inte! Rör runt med en slev, så den smälter samman snabbare och "passa den"! 

                          

Steg 5: Ta bort chokladen från värmen. Dra med sleven i bunken, blir det spår efter sleven, då har du värmt den till perfekt temperatur. Vilket gör att det blir slät och fin choklad runt cake ballsen. Om det inte blir spår efter sleven, då har du övervärmt chokladen.

                         

Steg 6: Lägg i din cake ball, OBS! en i taget. Rulla runt den med en slickepott, så det blir jämn och fin choklad runt hela. Var snabb, tar det för lång tid kan den börja smälta.  

                         

Steg 7: För in en gaffel under cake ballen. (Efter att du har doppat ett par stycken kan det vara lämpligt att byta gaffel, om det är för mycket torkad choklad på).

                          

Steg 8: Lyft försiktigt över cake ballen till en bakplåtspappersklädd bricka. 

                         

Steg 9: Håll i bakplåtspappret med pekfingret och sätt ner cake ballen och dra försiktigt bort gaffeln. (Som ni ser på "spåren" får man dra en liten bit innan den lossnar). Låt cake ballsen torka.

                        

Steg 10: Njut!

Ett annat tips kan vara att temperera chokladen, det finner ni en guide till här.

Postat av: sofia

Tack för tipsen! Har också kommit fram till att just den blockchokladen funkar bäst. Dyrast är inte alltid bäst. haha. :)

2011-11-13 @ 11:03:29
URL: http://hejsofiaaa.blogg.se/
Postat av: Läna

Tack söta du!

Ska genast testa! :)



Kram!

2011-11-13 @ 11:27:16
URL: http://lillafavoriten.blogg.se/
Postat av: Anita BJ

Underbart pedagogisk förklaring, tack för det! :)

2011-11-13 @ 14:16:48
URL: http://anitabjohansson.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

sofia: Så lite så. Ja visst är den bra! Det är precis som du säger, du är klok som en bok.



Läna: Så lite så. Hör gärna av dig om resultatet. Stor kram!



Anita BJ: Aningen skadad kanske. He he, it takes one to know one = )

2011-11-13 @ 19:12:33
Postat av: Landkrabba

Tack för tipsen! Inser nu att jag antagligen värmer min choklad alldeles för mycket och för länge! Steg-för-steg-guider gillas av oss dummies i bakvärlden! ;)

2011-11-13 @ 19:45:55
URL: http://landkrabba.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Landkrabba: Så lite så = ). Nej den ska bara precis smälta. Så du rör runt med en slev så den smälter samman snabbare och sen tar du bort den från värmen.

2011-11-13 @ 20:07:35
Postat av: Sara

Tack!! Ska göra smultron cake bollarna idag :)(

2011-11-14 @ 14:15:15
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Sara: Så lite så = ). Mmm va gott!

2011-11-14 @ 16:20:51
Postat av: Landkrabba

Experimenterade lite här hemma nu ikväll och gjorde cake balls med pepparkaka. Mums! Dom blev inte lika fina som dina men helt klart bättre än innan, övning ger färdighet!

2011-11-17 @ 21:37:06
URL: http://landkrabba.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Landkrabba: Åhh det låter fantastiskt gott, älskar pepparkaka. Avnjuter pepparkaksfil just nu = ). Ska göra dina ckae balls någon dag när jag hinner. Som du skriver. övning ger färdighet.

2011-11-18 @ 08:25:57
Postat av: Sofia

Hur länge håller cakeballsen på ett ungefär? Funderar på om man kan göra ett gäng till jul nån dag framöver, men vill ju inte att dom ska hinna bli dåliga innan julafton...

2011-11-23 @ 16:42:26
URL: http://sofiaelinviktoria.wordpress.com
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Sofia: Det brukar gå åt ganska snabbt. Men nån gång har vi haft nån liggande kvar i cirka en vecka och den har smakat perfekt. Så till jul kanske är i det tidigaste laget att göra dem redan nu.

2011-11-23 @ 19:27:49
Postat av: POOS - Ogarp foto

Fy tusan så gott det ser ut! Blev grymt sugen på att baka nu! :) bra och enkla tips! Här kommer jag kika in igen.

2011-11-24 @ 16:57:19
URL: http://poosamatorfotograf.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

POOS - Ogarp foto: Tack snälla för den fina kommentaren. Det tycker jag att du ska = ), både baka och titta förbi. Stor kram!

2011-11-25 @ 16:59:14
Postat av: chokladfreaks

Åh vad fina de blev och vilken bra guide. Jag har alltid kännt att cake balls/pops är för avancerat för mig men nu blev jag sugen på att baka några!

2011-12-02 @ 15:41:58
URL: http://chokladfreaks.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

chokladfreaks: Tack! Va glad jag blir för din kommentar, det tycker jag absolut att du ska. Stor kram!

2011-12-02 @ 16:58:22
Postat av: Therése

Precis vad jag behövde :) Tack för en väldigt bra förklaring!

2012-03-29 @ 13:41:51
URL: http://tessansmat.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Therése: Va glad jag blir, tack själv. Stor kram!

2012-03-29 @ 15:23:49
Postat av: angeliqa

blev genast sugen på att testa, men vad gör du "cake bollarna med"? och om du har recept på de om du kan skicka de via en kommentar eller något till mig? blev jätte sugen på att testa nu! :D

Svar: Va roligt. Jag gör cake ballsen med lite allt möjligt. Kolla in kategorin cake balls: http://pinkpastry.blogg.se/category/bakning-cake-balls.htmlDär finns flera olika recept med allt från marängsviss till äppelkaka. Lycka till!
Viktoria Ingvarsson

2012-09-21 @ 22:35:25
URL: http://angeliqarosita.blogg.se
Postat av: Sandra

Tack så mycket för tipset och den fina beskrivningen! :D

Svar: Tack för kommentaren, stor kram!
Viktoria Ingvarsson

2014-12-13 @ 11:19:41
URL: http://inmyworld.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: