Äppel & karamellkaka

Viktoria I . 2011-10-28 12:42:01 . Bakning


Äppel och karamell är en smakkombination som jag tycker gifter sig utmärkt. Den är vanlig i USA, och där kan man frossa i en massa godsaker, med just den kombinationen. Jag tycker att den passar året om, men kanske lite extra på hösten, då flera har möjligheten till lyxen att plocka egna äpplen. Jag har fått plocka äppel hos min snälla farmor, och blev därför sugen på att hitta på något med just denna smakkombinationen. Det resulterade i denna fantastiska kaka, som ni ser på bilden nedan. (Då jag var inspirerad av USA fick det bli en hög kaka, vilket jag tycker är snyggt). Den var helt underbart fantastiskt god, gör denna! En ny klassiker hemma hos oss.  


                         


Här ser ni kakan på vårt köksbord, som vi fortfarande inte har köpt några stolar till. Dock är det tänkt att ingå i helgens planer. I bakgrunden ser ni en av våra kakelugnar. Jag längtar något oerhört tills vi ska sitta här i köket och elda kakelugn och äta julfrukost. Eller höstmysa med en brasa och denna fantastiska kaka, med smak av äpple, kanel och karamell. (Recept följer nedan).    

Äppel & karamellkaka

250 g smält avsvalnat margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk mjölk
6 äpplen skalade och skivade
3 tsk kanel

Gör så här

Vispa margarinet och sockret pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman efter varje ägg. Rör i mjölet och bakpulvret, rör sist i mjölken. Blanda samman så det är en fin smet. Ta fram tre stycken springformar 20 cm i diameter, smöra och bröa dem. (Jag använde istället Wilton cake tin release för att slippa ströbröd). Fördela smeten jämnt mellan formarna. Tryck ner äpplena i smeten i formarna. Strö lite kanel över varje kaka. Grädda äppelkakorna i nedre delen av ugnen (ställ dem bredvid varandra på samma galler, de får plats, perfekt för oss som inte har varmlufts ugn) i 30 - 40 minuter, kontrollera med sticka. Låt svalna helt på galler.

Gör karamellgrädden.

Karamellgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde

Gör så här

Koka den kondenserade mjölken i tre timmar (steg för steg guide för hur du kokar  kondenserad mjölk, finner du här). Låt den svalna helt, och häll upp på burk. Detta går utmärkt att göra några dagar i förväg. Ta fram en bunke där du häller upp den kondenserade mjölken och vispgrädden. Vispa tills den har samma konsistens som vispad grädde.

Lägg ihop din kaka. Börja med en äppelkaka, täck med karamellgrädde. Upprepa proceduren och avsluta med en äppelkaka på toppen. Förvara kakan i kylskåp, den går utmärkt att göra dagen innan.    

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


6 kommentarer

Bröllopsreportage

Viktoria I . 2011-10-27 21:14:11 . Pink Pastry i media


2010 blev jag och maken intervjuade av tidningen Allt om bröllop special, som skrev ett reportage om vårt bröllop i New York. Det var söta Stina som intervjuade oss. Då bloggade jag inte själv, och visste inte vilka goa "blogg"kompisar hon och jag skulle bli idag. Idag fick jag en länk till denna sida mejlad till mig, som jag inte har sett tidigare och blev påmind om hur fint det kändes att se vårt bröllopsfoto ute på tidningshyllorna.


                                 

Här är en del av reportaget av Stina Möllstam på ESCAPE 360:s sida.
Källa: http://www.escape360.com/romantic-escape/vi-gifte-oss-hemligt-i-new-york!

Så här såg det ut i tidningen... 


                           

framsidan...

                          

innehållsförteckning..

                           

reportaget...

                          
                          

Källa: Möllstam, Stina (2010): Real life Bröllop. I Allt om Bröllop special, Nr 1 2010.

Ni är flera läsare som har efterfrågat fler bilder från vårt bröllop. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att visa er det än Stinas, på Allt om Bröllop special, underbara reportage om vår dag. Bilderna i tidningen är tagna av vår fantastiska bröllopsfotograf Michael Skoglund som förevigade våran dag i New York. På hans hemsida finns även reportaget (det kanske är lite lättare att läsa där).    


9 kommentarer

White chocolate chip cookies

Viktoria I . 2011-10-25 13:24:18 . Bakning


Som ni vet sen tidigare här i bloggen, så gillar jag att ha kakor framme här hemma som en inredningsdetalj. Denna vecka pryder dessa White chocolate chip cookies våran köksbänk. Det är ett nytt recept som jag inte har testat tidigare. De är precis så där sega som cookies ska vara, går att bryta sönder och med en underbar smak av vit choklad. Fatet kommer från HIMLA och kupan har jag fyndat på tradera. (Recept följer nedan).  

 
                           

White chocolate chip cookies
ca 20 stycken

5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
180 g smält avsvalnat margarin
2,5 dl brun farin socker
1 dl strösocker
1 ägg + 1 äggula
200 g grovt hackad vit choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader. Ta fram en bunke där du blandar samman vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker. I en annan bunke vispar du margarin, strösocker och brun farin socker pösigt. Vispa ned ägget och äggulan. Rör ner de torra ingredienserna, och till sist rör ner den vita chokladen. Ta fram två ugnsplåtar som du täcker med bakplåtspapper. Rulla degen till "golfbollsstora" bollar (lämna utrymme mellan kakorna, då de flyter ut). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, de ska börja få färg runt kanterna. Över grädda inte om du vill ha dem sega och goda. Låt dem sedan svalna fem minuter på plåten innan du lägger över dem på galler för att svalna helt. 

Källa: http://www.jnytt.se/nyhet/37528/goda-amerikanska-kakor-som-ar-enkla-att-gora.  
 


6 kommentarer

Födelsedagskaka

Viktoria I . 2011-10-21 14:55:40 . Inredning/Hemma hos oss


Som ni säkert har märkt så gillar jag att variera inredningen efter säsong, speciellt i köket. Ikeas väggförvaring grundtal fungerar perfekt till detta ändamål, ett bra sätt att visa upp snygga prylar på, och lätt att variera. Ett litet tips för er som vill variera kökets inredning lite efter säsong. Just nu pryds min grundtal av denna bakform. 
   

                           

När det är födelsedagar här hemma brukar jag hänga fram denna snygga födelsedagskakform. Den har jag loppisfyndat i New York. Dock var det några födelsedagar sedan jag bakade något i den, men jag älskar traditionen att den pryder köket i födelsedagstider. Formen är mycket stor så när man väl bakar i den, får man baka dubbel sats. Jag försöker samla kul bakformar, och hade gärna haft många fler att variera köket med.   


4 kommentarer

Höst cupcakes / Lönnsiraps cupcakes

Viktoria I . 2011-10-20 19:42:21 . Bakning


Jag har alltid älskat hösten! Därför blev jag extra glad när jag blev tillfrågad att ta fram höstrecept till Fest Mats höstnummer. Ett av bakverken som jag valde att ha med var lönnsiraps cupcakes. Jag har alltid älskat lönnsirap och det är en smak som jag tycker hör hösten till. Dessa är mycket enkla att göra och smakar helt fantastiskt. De passar utmärkt till höstfesten så som tillexempel halloween, skördefest eller thanksgiving. Resterande recept finner ni i det senaste numret av Fest Mat, som finns ute i butik just nu. (Recept följer nedan, där finner ni även en länk till andra cupcakes om kan passa på hösten/halloween/skördefest och thanksgivingfirandet).


                          

Här ser ni de små sötnosarna i tryck!  

                           
                           
Foto: Jens Nömtak för FestMat.

Lönnsiraps cupcakes

115 g rumsvarmt margarin
¾ dl råsocker
0,5 dl lönnsirap
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 180 grader.  Vispa samman margarin och råsocker. Rör ner lönnsirapen. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör i dem i smeten. Skeda upp smeten i muffinsformar vilka du fyller till 2/3 delar. Grädda cupcaksen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, kontrollera med sticka när de är färdiga, stickan ska vara torr. Låt cupcakesen svalna helt innan du dekorerar dem.

Lönnsiraps frosting

60 g rumsvarmt margarin
100 g philadelphia ost
5 dl florsocker
5 msk lönnsirap

Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Vispa tills allt är blandat och frostingen har fått en fin konsistens. Bre alternativt spritsa frostingen på cupcaksen.

Dekorationerna är gjorda av sockerpasta. Löven har jag tryckt ut med formar/utstickare som jag har köpt på ebay. En steg för steg guide för hur du gör de små pumporna finner du här.

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): HöstbakI FestMat för vardag och helg nummer  5. 2011.

Andra cupcakes som passar på hösten:
Pumpa cupcakes / Halloween cupcakes


10 kommentarer

Oreo tryfflar

Viktoria I . 2011-10-18 17:02:00 . Cake balls


Idag fyller jag år. Min storasyster har startat en mycket uppskattad tradition. På min och makens födelsedagar får vi välja middag hemma hos dem, så lyxigt! Jag vill ha med mig en liten "gå bort present" i kväll. Burken som ni ser nedan fann jag på tradera för en tid sedan. Jag köpte den då jag tror att hon kommer att gilla den, vi får se ikväll. Jag vet dock att innehållet kommer att bli mycket uppskattat...

                         

Burken har jag fyllt med oreo tryfflar, hennes absoluta favorit. Jag håller med, gör dessa! (Se receptet nedan).  

                          
                          
Visst är de små indianerna på sidan av burken söta!!? Då burken är ganska liten, fick jag även göra små tryfflar. Dessa tryfflar väger 10 gram styck. Jag tycker att de blev bättre små, så de får de bli även i fortsättningen. 

Oreo tryfflar


1 paket Oreos a 154 gram
1 paket philadelphia ost a 200 gram
150 g valfri choklad

Gör så här
Mixa kexen till fina smulor. Vispa noga samman med philadelphian. Rulla små kulor (OBS! Kletigt). Precis som tryffel i skogen ska tryfflar vara lite oregelbundna i formen, så slit inte med att göra perfekta kulor, detta är kletigt. Ställ i frysen (cirka 30 min) om du gör dem några timmar innan du planerar att doppa dem i chokladen, ställ dem då i kylskåpet istället. Smält chokladen över vattenbad. Ta bort chokladen från värmen och doppa kulorna. Låt stelna. Förvara i kyl.

Källa: http://www.baka.se/recept/oreos-tryfflar


13 kommentarer

Smultron cake balls

Viktoria I . 2011-10-15 11:10:09 . Cake balls


Som ni säkert har märkt här i bloggen, så är jag barnsligt förtjust i att göra cake balls. Jag gillar att det känns lite som en blandning mellan godis och kaka, nått lite lättare att sätta fram till fikat. Det är kul, går snabbt och är löjligt enkelt att göra. Dessutom är det fantastiskt gott, och brukar vara mycket populärt att bjuda på. När jag såg smultron kex i affären för någon dag sedan så bestämde jag mig för att göra smultron cake balls. Dessa cake balls med smak av smultorn blev helt fantastiskt goda, de smakar som sommar. De hade passat utmärkt på ett sommarkalas som tillexempel midsommar, eller som en lättare avslutning på grillfesten. 

                                                 
                          
Nu ska jag och maken sätta oss i soffan, ta en kopp te och fika på dessa godsaker. (Recept följer nedan).   

Smultron cake balls

1 pkt göteborgs kex Smultron
100 g philadelphia
150 g smält vit choklad

Gör så här

Mixa kexen till fina smulor. Vispa samman dem med philadelphian. Rulla små bollar. Låt dem stelna i kylskåpet i minst 30 minuter. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna och låt dem stelna. Förvara i kylskåp.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.

Tidigare tillfällen då jag har bakat cake balls i bloggen:
Oreo
Cheesecake
Lakrits
Morot


12 kommentarer

Jessicas Mat

Viktoria I . 2011-10-10 17:27:07 . Pink Pastry i media


Jag ber om ursäkt för den senaste tidens bloggfrånvaro, vilken till stor del har berott på förberedelser inför dagens fotografering. Idag var delar av teamet från FestMat här och fotade igen, inför julnumret vilket beräknas finnas i butik den 15 november, men då med nytt namn Jessicas Mat. Precis som förra gången så var det en fantastiskt rolig och inspirerande dag. Tills idag hade jag fått i uppdrag att ta fram sex recept på julgodis, lätta och underbart goda recept. Som ni ser på bilderna nedan är även världens finaste Ozzy med och "assisterar".  

                           
                           

Höstnumret av FestMat finns fortfarande kvar ute i butikerna, så om ni inte har köpt den löp och köp. Den innehåller 100 höstrecept, varav sex som jag har tagit fram: glass, cookies, bröd, cupcakes, paj och marmelad.


8 kommentarer

Karamell & Pecan biscotti

Viktoria I . 2011-10-09 14:32:37 . Bakning


Som jag har nämnt tidigare här på bloggen så gillar jag att ha bakverk stående på köksbänken som dekoration. Det ser och doftar hemtrevligt ut, dessutom är det gott och perfekt att ha något och bjuda på. I veckan har vi njutit av Pecan & caramel pie. Då vi båda älskar smakkombinationen karamell och pecannötter, ville jag baka något liknande även idag. Jag bestämde mig för att göra karamell och pecan biscotti. Receptet testade jag fram själv, och vi båda är mycket nöjda med resultatet. Så om ni som vi är förtjusta i denna smakkombination, testa (receptet följer nedan).
 
   
                          
Teet har maken köpt hem från willys och det passade ju oss extra bra, då vi bor på den gamla delen av söder. Svart te med smak av passionsfrukt och äpple, mycket gott och det har dessutom en söt förpackning och påsar.   

Karamell & Pecan biscotti

100 g rumsvarmt margarin
1 dl råsocker
1 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g fudge (lonka, finns i lösgodishyllan) hackad i små bitar
1 dl grovt hackade pecannötter

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggen (ett i taget). Blanda ner de torra ingredienserna, avsluta med fudgen och pecannötterna. Dela degen i tre delar, rulla ut, platta något och lägg på plåt. Grädda i cirka 20 minuter. Sänk värmen till 100 grader. Skär upp längderna diagonalt i bitar som blir cirka 2 centimeter breda. Lägg tillbaka på plåten igen (med snittytan uppåt) och in i ugnen. Låt dem vara i ugnen tills de känns genomtorra, cirka 1 timme.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se.

Tidigare tillfällen då jag har bakat biscotti i bloggen:
Lakrits biscotti
Karamell biscotti
Polkagris biscotti


4 kommentarer

Open bottle here, kapsylöppnare

Viktoria I . 2011-10-06 09:42:30 . Inredning/Hemma hos oss


När vi var i USA såg vi väggfasta kapsylöppnare överallt, tillexempel ute på stan, i allmänna utrymmen, posten, fik och så vidare. Jag gissar att dessa var till för att öppna olika drycker. Vi tyckte att de var snygga och lite charmiga, men vi fann inga att köpa där och då...

                           

Det saknas en centimeter för att vi ska få plats med en diskmaskin i full storlek (60 cm), vi har därför en som är 45 cm och resterande utrymme täcks av vit köksinredning. För någon vecka sedan kom jag på att där hade det varit snyggt med en bottle opner. Jag kollade då på www.ebay.com och där fanns det som jag trodde gott om väggfasta kapsylöppnare. Några dagar senare kom den i brevinkastet, och min händige make har satt upp den.  

                           

Jag tycker att det blev riktigt snyggt! Dock om jag ska vara ärlig så dricker vi nästintill aldrig läsk här hemma, men det får väl bli ändring på det nu när vi har en sådan snygg öppnare...

                             

I går kväll sprang jag ner och köpte Coca-cola, då jag ville pröva vår nya kapsylöppnare. Den fungerade utmärkt! Så nu är vi redo för julmusten, vilken vi båda älskar. Någon som har sett julmust ute i affärerna ännu? 


9 kommentarer

Pecan pie / Pecannötspaj

Viktoria I . 2011-10-04 16:23:44 . Bakning


Igår kväll bakade jag en pecannötspaj, vilket är en av mina absoluta favoritpajer. Jag har ett favoritrecept som jag har fått fram genom att testa en mängd olika recept. Detta recept är inte bara helt fantastiskt gott, det är även mycket enkelt, och det behövs få ingredienser. Fyllningen är min egen, men mördegen är Leilas då jag tycker att den fungerar bäst. Ni som gillar pecan och karamellsmak, gör denna! Denna paj passar även utmärkt till halloween/thanksgiving, som avslutning efter en mustig höstmiddag eller till höstmyset. (Se recept nedan).

                        
                           
                            

Pecannötspaj

Mördeg
150 g kallt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Gör först mördegen. Nyp i hop margarin, mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet, arbeta snabbt i hop till en deg, knåda inte. Plasta degen och sätt in i kylskåpet i minst 30 minuter.

Källa: http://www.recept.nu/1.153441/leila_lindholm/efterratter/agg_mejeri/leilas_mordeg

Fyllning
3 ägg lätt uppvispade
4 msk brun farin socker
50 g smält avsvalnat margarin
1 tsk vaniljextrakt
2, 36 dl hackade pecannötter
2, 36 dl hackad fudge (lonka i lösgodishyllan)
Pecannötter till dekoration (valfritt)

Sätt ugnen på 190 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Hacka pecannötterna och fudgen. Ta fram en bunke där du blandar samman fyllningens samtliga ingredienser. Kavla ut mördegen och täck en pajform/springform. Lägg i fyllningen i pajskalet. Om du vill dekorera pajen med hela pecannötter. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Täck därefter pajen med aluminiumfolie, sätt in den i ugnen igen i  20 - 30 minuter. Kontrollera med en sticka om pajen är färdig. Låt pajen svalna helt (är helt klart godast att äta kall, gärna dagen efter). Förvara i kylskåp.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


6 kommentarer