Carrot cake balls

Viktoria I . 2011-09-28 18:02:10 . Cake balls


Här hemma fanns det några morots cookies över. Ett perfekt sätt att göra "nya" kakor av gamla är att göra cake balls av dem. Så för att få lite variation på söt utbudet här hemma, gjorde jag idag carrot cake balls. Vilket var fantastiskt gott, morotskaka i tryffelform! Om ni älskar smaken av morotskaka, gör dessa. (Se recept nedan).


                         

Den fina servetten kommer från Strössel & annat, de har mycket fint och har alltid imponerat mig med snabb och trevlig kundservice och varorna dagen efter beställning. Perfekt när man är ute i sista minuten. 

Carrot cake balls

10 stycken morots cookies (a 259 gram)
200 g philadelphia
Smält choklad att doppa i
Hackade valnötter till dekoration

Gör så här
Om du inte redan har morots cookies färdiga, så baka dem först och låt dem svalna helt. Riv morots cookiesarna på ett rivjärn (fina sidan), så de blir till fina smulor. Vispa samman smulorna med philadelphina. Rulla bollar, ställ in dem i kylen i minst 30 minuter. Smält choklad över vattenbad. Doppa kulorna i chokladen, dekorera dem med hackade valnötter och låt stelna. Förvara i kyl. Receptet ger cirka 15 carrot cake balls.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/ 

Här finner ni fler recept på cake balls:
Oreo cake balls/tryffel.
Cheesecake cake balls.    
Lakrits cake balls.               
        


4 kommentarer

Köksredskap i pastell

Viktoria I . 2011-09-27 16:39:47 . Bakning - Tillbehör


På mitt examenskalas (med rosa Paris tema) fick jag bland mycket annat ett presentkort på Cervera i present. För presentkortet köpte jag en lila ballongvisp och ett efterlängtat airplane rivjärn. Det är precis lika bra som jag trodde, farligt vasst! Nu blir jag sugen på att baka Key lime pie och riva en massa lime.  Rivjärnet och vispen ser ni här i min redskapskruka från Agneta Livijn, ett av mina bästa köp på länge. Perfekt att ha alla redskap nära till hands. 


                           



5 kommentarer

Morots cookies

Viktoria I . 2011-09-24 11:33:42 . Bakning


Idag var jag sugen på att baka cookies. Det fick bli morots cookies, vilket är en av många favoriter här hemma. Dessa cookies är perfekta att höstmysa på till en kopp te, röra ihop en sats efter en kall promenad. De är mycket goda, mjuka på insidan, lagom söta och går snabbt och är enkla att göra. Morotspuren kan du göra färdigt i förväg och ha stående i kylskåpet. Receptet ger 25 cookies men det gör inget då de är lika goda att äta kalla, perfekt att ha stående i en burk på köksbänken. (Recept följer nedan).    
 

                           

Morots cookies cirka 25 stycken

4,74 dl skalade tärnade morötter, kokta och mixade till pure (låt den kallna helt)
110 g rumsvarmt margarin
1,2 dl strösocker
1,2 dl brun farin socker
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
4,74 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 190 grader. Vispa margarin, strösocker och brun farin socker poröst. Vispa ner ägget och vaniljextraktet. Rör i morotspuren. Rör i vetemjöl. bakpulver och salt, rör väl tills allt är samman blandat. På bakplåtspappersklädd plåt klickar du ut smeten med hjälp av en matsked. Grädda i mitten av ugnen i 15 - 16 minuter, tills de är gyllene. Eller tryck lätt med pekfingret på en cookie, om den studsar tillbaka är de färdiga.   

Källa: http://justasugarslut.blogspot.com/2011/08/carrot-cookies-probably-one-of-best.html.


5 kommentarer

Lakrits cake balls

Viktoria I . 2011-09-20 12:45:37 . Cake balls


I går kväll bakade jag lakrits cake balls. Om ni inte har bakat cake balls tidigare så tycker jag att ni ska pröva, det är kul, lätt och mycket gott. Dock äter inte jag lakrits, men det är en av makens favoriter. Jag smakade givetvis och ja dessa smakade som väntat lakrits, maken tyckte dock att de smakade fantastiskt! 

                        
                           

Källa: http://mariascupcakes.blogg.se/2011/september/lakrits-cake-pops.html.

Receptet till lakrits cake ballsen fann jag på bloggen ovan, här är det skrivet på min griffeltavla i köket. Om ni vill göra en egen griffeltavla av en gammal ram, har jag lagt upp en steg för steg guide här

                          
                          


13 kommentarer

Kiwimarmelad

Viktoria I . 2011-09-15 05:58:00 . Sylta, safta & konservera


Igår kväll var jag sugen på att koka marmelad. Jag gissar att helgens marmelad kok har påmint mig om hur kul och enkelt det är att koka marmelad. Det blir även lite mer spännande smaker, och variationer än de som finns att köpa i affären. Jag bestämde mig för att koka kiwimarmelad, något som jag inte har gjort tidigare. Den var mycket enkel att göra och var riktigt fräsch och god, recept följer nedan.   


                          

Även denna gång blev det sylthattar av gamla papperspåsar. En "steg för steg" guide för hur du gör en sylthatt/sylthätta av en gammal papperspåse finner du här:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/march/sylthatt-sylt-hatta.html.

Kiwimarmelad (ca 1 liter)

1 kg kiwi, skalad skuren i bitar
1 kg syltsocker
2,5 dl vatten

Blanda samman alla ingredienser i en stor kastrull. Låt koka upp, koka i fem minuter. Ta bort eventuellt skum. Häll upp på burkar. Förvara i kyl.

Källa: http://www.kokaihop.se/recept/kiwimarmelad


6 kommentarer

Bananmarmelad

Viktoria I . 2011-09-14 12:27:26 . Sylta, safta & konservera


I helgen kokade vi även bananmarmelad. Även det har jag tipsat er om i bloggen tidigare. Men det är ett perfekt och mycket enkelt sätt att bli av med bruna bananer. Kul, annorlunda och mycket god marmelad, recept nedan. 

 
                           

Bananmarmelad ca 0,5 L

500 g skalade pureade bananer (kör dem till pure med mixerstaven)
1 lime, saft och skal
1 citron, saft och skal
2 kanelstänger
3 dl Dansukker Syltsocker
2 msk valnötshack

Gör så här
Blanda allt utom valnötshacket i en kastrull. Koka upp och låt koka i fem minuter. Tag grytan från värmen, ta upp kanelstängerna, skumma och rör i valnötshacket. Häll upp på burkar. Förvara i kyl.

Källa: http://www.dansukker.se/se/Recept/Bananmarmelad.aspx?PID=


0 kommentarer

Hallon & Rabarbersaft, världens godaste saft!

Viktoria I . 2011-09-14 10:07:37 . Sylta, safta & konservera


I helgen kokade jag och mamma även hallon & rabarbersaft, vilket ni säkert känner igen sen tidigare här på bloggen: http://pinkpastry.blogg.se/2011/july/hallon-rabarbersaft.html. Ni som har rabarber kvar snälla gör denna saft, det är världens godaste saft. Det går lika bra att koka den på frusna hallon, så passa på nu innan rabarberna försvinner. Vi gjorde ett lite större kok denna gången, så jag fick med mig fem flaskor hem. Alla här hemma älskar denna saft, även jag som inte annars dricker saft. Som maken säger, "den smakar sommar". 

    
                           

Hallon & Rabarbersaft
(4 flaskor)

2 kg rabarber, skurna i en centimeters tärningar
2 L hallon (går lika bra med frysta)
6 dl vatten

Blanda samman i en stor kastrull. Låt koka upp och låt sedan sjuka tills rabarbern kokar sönder. Sila saften. Nu ska saften kokas i hop med socker. För varje liter saft behövs 500 g socker. Vi fick 3 l saft så vi tog 1,5 kg socker. Låt saften och sockret koka upp, skumma bort eventuellt skum. Häll upp på flaskor, förvara i kyl.

Saften ska späs, vilket du gör efter tycke och smak.

(Receptet är mammas egna).


2 kommentarer

FestMat

Viktoria I . 2011-09-13 11:33:13 . Pink Pastry i media


Idag finns det senaste numret av FestMat för vardag och helg, att köpa ute i butikerna. I det numret finner ni ett bakrepotage som jag har gjort. Ni kanske minns att de var hemma hos mig och fotade för några veckor sedan: http://pinkpastry.blogg.se/2011/august/tidningen-festmat.html. Temat är höst och innehåller recept på marmelad, cookies, cupcakes, paj, bröd och glass. Jag fick två exemplar på posten idag, det känns fantastiskt roligt/"nypa mig i armen känsla" att sitta och bläddra och titta på mina bakverk. Tidningen innehåller 100 härliga höstrecept, så löp och köp!     


                          


9 kommentarer

Morotsmarmelad

Viktoria I . 2011-09-12 17:58:00 . Sylta, safta & konservera


I helgen kokade vi även morotsmarmelad. En av mina favoritmarmelader, underbart god smak. Den är även mycket lätt att göra. Receptet är mammas, receptet följer nedan.
 

                            

Morotsmarmeladen får en härlig färg. Jag tycker att marmeladen är godast att äta ihop med philadelphia (helst på nybakade scones), testa smakupplevelsen påminner om morotskaka.  

                           

Morotsmarmelad (ca 1 L färdig marmelad)

500 g morötter
2 citroner, rivet skal och saften
4 dl vatten
1 kg syltsocker

Skala och riv morötterna grovt. Blanda alla ingredienser utom syltsockret i en stor kastrull. Låt koka upp och koka i 15 minuter. Rör i syltsockret, låt koka upp och koka häftigt i fem minuter. Skumma bort eventuellt skum. Häll upp på burkar och förvara i kyl.


4 kommentarer

Björnbärsmarmelad

Viktoria I . 2011-09-12 15:16:30 . Sylta, safta & konservera


I helgen kokade vi bland annat björnbärsmarmelad. Björnbär fann vi gott om ute i skogen (dock går marmeladen lika bra att göra med frysta björnbär). Marmeladen var fantastiskt god, den hamlar definitivt på topp fem av de godaste marmeladerna jag har gjort. Recept är lite olika som jag har kombinerat ihop efter vad vi hade hemma, det följer nedan.   


                           


Jag brukar göra sylthattar/sylt hättor av gamla papperskassar. Lätt då materialet oftast finns hemma, billigt och ser lite rustikt snyggt ut. Jag har tidigare i bloggen gjort en steg för steg för hur du gör en sylthatt/sylt hätta av en gammal papperskasse, den finner du här: http://pinkpastry.blogg.se/2011/march/sylthatt-sylt-hatta.html.

Björnbärsmarmelad (en liten burk cirka 250 ml)

5 dl björnbär (färska eller frysta som har fått tina)
1,5 dl strösocker
2,5 dl syltsocker
Saften från en citron
2 msk vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en stor gryta, blanda. Låt koka upp och koka i 20 - 24 minuter. Sista minuterna kan du köra lite med en mixerstav för att få en slät marmelad. Häll upp på burkar och förvara i kyl.


4 kommentarer

Familjeporträtt

Viktoria I . 2011-09-11 20:08:43 . Inredning/Hemma hos oss


Av er läsare får jag ofta önskemål om att ni vill se mer av mig, och mitt hem i bloggen. Därför visar jag er denna tavla/familjeporträtt som hänger i vår hall. Det är porträtt av vår lille Ozzy, och en bröllopsbild av mig och maken i central park. Det är min storasyster som har målat denna tavla av oss. Jag älskar den och alla som kommer på besök berömmer den. Min storasyster målar mycket fint och är bra på personliga detaljer, kolla in hennes blogg: http://karosell.blogg.se/.   

                            

Hela familjen avbidad i svart vitt. Porträttet är 1 x 1 meter, vilket passar utmärkt i vår stora hall.  

                           

Vi har haft en härlig hösthelg och varit på landet. Jag har bland annat ägnat mig åt saft och marmelad kok, något jag uppskattar. Nu har vi en massa gott här hemma, vilket jag kommer att visa er här på bloggen snart.  


0 kommentarer

USA skor

Viktoria I . 2011-09-09 19:50:42 . Skor


Maken överraskade mig med ett par skor som påminde honom om vårt bröllop. Jag håller med honom, jag hoppas att dessa skönheter kommer att få gå på USAs gator någon dag snart. Just nu får de gå in i min rosa "walk in closet".  

                        

Skorna fick plats ovanpå mitt skoskåp.

                        


5 kommentarer

Solrossnittar

Viktoria I . 2011-09-08 14:56:57 . Bakning


Som jag har skrivit tidigare i bloggen så gillar jag att ha kakor framme som dekoration på köksbänken. Daim cookiesarna är redan slut så idag fick jag baka nya kakor, det blev solrossnittar. De är mycket uppskattade här hemma. De är sega och underbart goda, recept följer nedan.   


                            

Det fina fatet med glaskupa fick jag av mamma i inflyttningspresent, hon har fyndat det på loppis. Det blev jag extra glad för, då jag själv för några år sedan har "loppisfyndat" det stora likadana fatet med kupa. 

                           

Solrossnittar

200 g margarin
2,5 dl socker
4 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1,5 dl solrosfrön (plus extra till dekoration)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa margarin och socker poröst, rör ner sirapen. Blanda samman de torra ingredienserna, rör ner dem i smeten.  Dela degen i tre lika stora delar. Rulla ut till tre längder på mjölat bakbord. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar (OBS! lägg inte alla tre på samma, längderna flyter ut). Lägg på solrosfrön på varje längd och tryck lätt ovanpå. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på plåten några minuter innan du skär dem till snittar. Låt svalna helt på galler.

Källa: Eisenman, Lisa & Eisenman Monica (2005): Två systrars söta : 170 frestelser från The Cookbook Café. Stockholm: Bokförlaget Forum.  

Systrarna Eisenmans böcker är helt fantastiska, dem  rekommenderar jag varmt. Jag fick den första av min storasyster för några årsedan. Då kände jag inte till systrarna, men samma kväll klickade jag hem alla deras bakböcker.  


8 kommentarer

Cupcakes ugglor

Viktoria I . 2011-09-06 11:54:54 . Bakning


Idag var jag sugen på att baka cupcakes. Jag har flera gånger på bloggen blivit tillfrågad efter barnkalas inspiration, och om cupcakes vars dekorationer går att göra med sådant "som finns hemma" och/eller godis. Därför bestämde jag mig för att göra cupcake ugglor. Dessa tycker jag skulle passa utmärkt på ett barnkalas, eller en höstfest (fast jag är ju ganska barnslig). De är mycket enkla att göra och blir mycket söta små ugglor. Nedan följer recept och en steg för steg guide. Det som behövs är choklad cupcakes, frosting (cream cheese och choklad), oreos och smarties.


                           

Steg 1: Baka cupcakesen.

Choklad cupcakes

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda det med gräddfilen och kaffet, blanda i det i äggsmeten. Ta fram en bunke och blanda i den de torra ingredienserna, rör sedan i dem i smeten. Skeda smeten i muffinsformar som du fyller till 2/3 delar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt cupcakesen kallna helt innan du brer på frostingen.

Källa: http://www.recept.nu/1.145952/leila_lindholm/tillbehor/mjol/chocolate_cupcakes

Steg 2: Under tiden som cupcakesen är inne i ugnen kan du börja göra dekorationerna.
- Dela oreosarna och ta bort krämen

                          

- Gör frostingen.

Cream Cheese frosting

60 g mjukt smör
100 g philadelphia
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
(senare ska det i 0,5 dl kakao och 1 msk varmt kaffe)

Vispa samman!

Källa: http://www.recept.nu/1.122137/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/cream_cheese_frosting

- Bre frostingen på oreosarna.

                            

- Gör ugglornas ögonbryn. Dela oreos, ta bort krämen och skär dem i passande storlek.

                          

Steg 3: Gör en choklad frosing. Vispa i 0,5 dl kakao och 1 msk varmt kaffe i cream cheese frostingen. Nu har du en choklad frosting.  

Källa: http://www.recept.nu/1.145952/leila_lindholm/tillbehor/mjol/chocolate_cupcakes

- Bre choklad frsotingen på cupcaksen. Det som blir över är bra att använda som lim, till att sätta dit oreos och smarties.

                         

Steg 4: Garnera dina cupcakes så de liknar ugglor. Om något inte vill fästa, använd då resterande frosting som lim. En liten klick bakom "ögonbrynet" tillexempel.  

                         

Ugglorna kan serveras på tårt/kakfat eller på tallrik som varsin liten bakelse. Ställ dem då på sidan så blir det tydligare att det är en liten cupcake uggla. 

                          

Dessa kommer jag att göra fler gånger. Oroes är inte bara undernart goda, utan även perfekta att använda till dekoration. Jag har tidigare gjort solros cupcakes av oreos: 
http://pinkpastry.blogg.se/2011/july/solroscupcakes-steg-for-steg-guide-och-recept.html
                        


19 kommentarer

Daim cookies

Viktoria I . 2011-09-04 14:33:12 . Bakning


Idag har jag bakat Daim cookies, vilket är makens absoluta favorit bland cookiesarna. Jag förstår honom (trots att de inte är min favorit), de är sega stora och mycket goda. En annan fördel är att de är mycket lätta att baka. (Recept följer nedan).  

 
                          

Som jag har skrivit tidigare i bloggen så gillar jag att dekorera mitt hem med kakor. Det ser hemtrevligt ut, och det sprider en hemtrevlig doft när de bakas. Kak/tårtfat med glaskupor är perfekta för ändamålet. Som ni ser på bilden pryder Daim cookiesarna just nu köksbänken. De står framför brödburken, då köksbänkarna alltid är fulla.   

Daim cookies

200 g rumsvarmt margarin
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk flytande honung
1 msk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 st finhackade dubbeldaim

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman alla ingredienser tills det blir en smet. Rulla golfbollsstorabollar som du lägger på bakplåtspapperskläddplåt (lämna mellanrum emellan cookiesarna då de flyter ut).  Tryck lätt ovanpå vardera cookie. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 - 12 minuter. (De sjunker ihop utanför ugnen). Låt svalna på plåten. 

Källa: http://juliakrischel.blogg.se/2009/october/daimcookies.html


8 kommentarer

Äppelsmulpaj

Viktoria I . 2011-09-03 19:57:06 . Bakning


Ett annat av dagens loppisfynd är denna äppelpajform med tillhörande lock. Jag tyckte att den var mycket söt och oerhört praktiskt, då locket håller värmen. "Säsongsporslin" är en av mina svagheter, jag har skåpen fulla.   
 
                         
                            

Jag ville givetvis pröva min "höst" äppelpajform med en gång. Jag bakade därför en äppelsmulpaj (Recept följer nedan), som vi åt till kvällsfika. Formen och det tillhörande locket fungerade utmärkt! 

                           

Äppelsmulpaj

2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin
2 äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel

Skala äpplena och skär i klyftor, stek tills de är mjuka med 2 msk socker och 2 tsk kanel. Låt svalna. Nyp ihop övriga ingredienser. Lägg äpplena i botten av pajformen, lägg över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Smulpajs degen, Källa: Johansson, Elisabeth (2006): Smulpajer till kaffe och dessert. Stockholm: Albert bonniers förlag.


0 kommentarer

Spaghettiburk

Viktoria I . 2011-09-03 15:01:18 . Inredning/Hemma hos oss


Idag har jag varit och fyndat på loppis, bland annat denna supersnygga spaghettiburk. Fem kronor kostade den. Vit, lagom sliten och känns lite Italien retro. På loppisar finner jag nästan alltid snygg förvaring. Spaghettiburken har redan fått flytta in i skafferiet, i gott sällskap....     

                            

av pastaburken från SIA, även den fyndad på loppis. Det är nog ett av mina bästa "loppisfynd", den är riktigt stor,i keramik, helt ny och jag prutade ner den till en femma. Det är det bästa med loppisar blandningen mellan gammalt, nytt, antikt och goda möjligheter att fynda.  

                           

Mitt bästa tips för loppisfynd är att komma riktigt tidigt, innan allt bra försvinner. Eller riktigt sent, när säljarna inte orkar ta med sig sakerna hem igen och du kan pruta rejält. 

Jag är nyfiken, vad är ert bästa loppisfynd? 


4 kommentarer

Picknickpannacottor

Viktoria I . 2011-09-01 21:14:08 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


September brukar räknas till höst. Därför firade maken och jag ut sommaren med en sista picknick på innergården igår eftermiddag. (Trots att jag har tjuvstartat hösten här på bloggen för en tid sedan). Den perfekta efterrätten till picknicken, som jag har visat er tidigare är dessa picknickpannacottor. Mycket goda, vackra att titta på och oerhört praktiskt med servetthätta med sked. Receptet till dessa ljuvliga pannacottor, och steg för steg guide för hur du gör servetthättorna finner du här: http://pinkpastry.blogg.se/2011/july/pannacotta-efterratt-till-picknickkorgen.html.


                           


2 kommentarer

Marmormortel

Viktoria I . 2011-09-01 17:57:36 . Allmänt


Jag har länge behövt och tänkt köpa en mortel. Idag på TGR fann jag denna marmormortel för 70 kr. Precis lagom stor, mäter cirka 12 cm i diameter. Snygg är den också, den kommer att få stå framme på köksbänken. 

    
                          


0 kommentarer