Fotohållare/fotoram, placeringskortshållare av en gaffel

Viktoria I . 2012-02-27 14:35:00 . DIY, Repurposed, Upcycled


Jag har världens finaste make av flera anledningar. Detta är en av de egenskaperna som jag älskar, hans uppfinningsrikedom, och att han som jag gillar när man kan ta vara på det som redan finns. På alla hjärtansdag uppvaktade han mig med denna gaffel... 

                         

Den kan användas båda som fotohållare och placeringskortshållare. Det enda som behövs är en gaffel och starka nypor. På bilden nedan ser ni hur han har böjt gaffelns tänder så de kan fungera som "hållare".    

                        

Tänk vad snyggt vid en buffé att sätta dessa "skylthållare" framför varje rätt med en liten skylt vad det är som serveras, eller vid en fest som placeringskortshållare eller bordsnummerskyltar. Jag tror bestämt att han kommer att få göra flera av dessa söta små hållare åt mig. Min gaffel ska få fungera som fotoram i köket. 

                         

Jag har köpt en vanlig clipsram, med glas för att skydda mot fettstänk då den ska stå i köket. Jag funderar på vilken bild jag ska sätta i, eller kanske storasyster skulle få skriva något fint citat som får pryda köksbänken.


12 kommentarer

Smeg spis

Viktoria I . 2012-02-23 17:33:29 . Inredning/Hemma hos oss


Jag njuter av sportlov och vår nya Smeg spis, har dock inte använt den ännu. Jag har velat ha en Smeg spis i flera år, och nu glänser den i vårt kök. Jag tycker att den gifter sig så fint med vår "gamla" köksinredning, blir den där perfekta blandningen mellan nytt och gammalt. Jag har alltid varit svag för små doser av industridesign, och tycker att denna "restaurang spis" ger precis den ”industri/restaurangköks” känsla som jag har velat lägga till i köket. Någon som har erfarenheter/tips kring Smeg spisar?


                            

                         


10 kommentarer

Cupcake kurs alla hjärtans dag!

Viktoria I . 2012-02-16 18:02:45 . Kurser


På alla hjärtans dag var det dags för min andra cupcake kurs. Även denna kväll var fantastiskt rolig, nya bekantskaper och ett överflöd av vackra cupcakes. Ett utmärkt sätt att spendera alla hjärtans dag! 

                         
                         

Utrustning och ingredienser för att lyckas med cupcakes var fram dukade...

                         

och salen pyntad med vimplar.  

                         

Kvällen hade samma upplägg som föregående cupcake kurs. Med en kort föreläsning med powerpoint, deltagarna fick häften med recept, inköpsställen och tips och trix, med mera. Sen var det dags att börja baka!

                         
                         

De fick även denna kväll börja med att välja cupcake formar, vilket fanns i flera olika färger och storlekar.  

                         

Sen bakades det cupcakes och gjordes frosting. Samt anordnades tävling, med en glad vinnare.

                         

Sen satte vi oss vid dekorationsbordet.

                         

Det breddes frosting och...

                         
                         

gjordes dekorationer i sockerpasta och dekorerades med strössel.

                         
                         

Kreativiteten flödade med allt från rosor till spöken!

                         
                          
                         

Det togs även denna kväll en hel del bilder till facebook och bloggar.

                         

Cupcake kursen avslutades med att deltagarna fick ta med sig sina bakade och dekorerade cupcakes hem.


10 kommentarer

Cupcake kurs

Viktoria I . 2012-02-15 17:36:54 . Kurser


I måndags kväll hade jag min första cupcake kurs på medborgarskolan. En fantastiskt rolig kväll, med mängder av cupcakes och vackra dekorationer och nya bekantskaper. Bilder följer nedan.  

                         

Salen hade jag pyntat med pastelliga vimplar bland annat.

                         

Jag började med att visa en powerpoint om cupcakes, dess historik, skillnaden mellan dem och muffins, och olika tips och trix för att lyckas med cupcake baket...

                          

Kursdeltagarna fick även ett kompendie med powerpointens innehåll och andra tips, recept, inköpsställen, boktips för vidare läsning med mera. (Ett litet tips, knyt ihop kompendium/häften med sidenband istället för gem eller häftklämmor, det ser mycket mera festligt ut).   

                         

Sen fick de börja baka deras cupcakes. 

                          

Det fanns flera olika cupcake formar att välja mellan. 

                          

Under tiden som cupcakesen var inne i ugnen, gjorde vi vår frosting, och hade vi ett "cupcake lotteri". 

                          

Tada, redo för dekorering!

                          

Sen satte vi oss alla med våra nygräddade cupcakes vid dekorationsbordet, och dekorerade tillsammans. 

                         

Kreativiteten flödade, med mycket inspiration från kommande alla hjärtans dag.

                         
                         

Kursdeltagarna fick bland annat lära sig att göra rosor. 

                          
                         
                         

Kvällen avslutades med att deltagarna fick ta med sig sina nybakade, och dekorerade cupcakes hem. Jag hoppas att deltagarna var nöjda, och att de njöt av sina cupcakes med deras nära och kära på alla hjärtans dag. 


10 kommentarer

Alla hjärtans cupcake kurs, och alla hjärtans förkläde

Viktoria I . 2012-02-14 16:03:22 . Kurser


Nu ska jag i väg och hålla cupcake kurs. Så här på alla hjärtans dag tyckte jag att det kunde passa med ett alla hjärtans förkläde. Jag hoppas att jag hinner fota även i kväll, bilder från gårdagens kurs kommer inom kort. 
 

                          


2 kommentarer

Red velvet cupcakes

Viktoria I . 2012-02-14 11:58:57 . Bakning


Som nämnt tidigare bjöd jag på red velvet cupcakes i radio idag. Mycket gott och passande på alla hjärtans dag. Jag önskar er alla läsare en fantastiskt alla hjärtans dag, med godsaker och nära och kära. Receptet på red velvet cupcakes följer nedan. 
                          
                          

Red velvet cupcakes

80 g rumstempererat margarin
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 2/3 dl mjölk
2/3 msk äppelcidervinäger
2/3 tsk salt
3 3/4 dl mjöl

2/3 tsk äppelcidervinäger
2/3 tsk bikarbonat

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölken med 2/3 msk äppelcidervinäger i en liten bunke och låt stå i 5-10 minuter. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Blanda kakao, karamellfärg och vaniljsocker i en ny bunke och blanda ordentligt och häll det lite i taget i äggsmeten och vispa noga. Häll i mjölkblandningen och därefter salt och mjöl och rör till allt gått ihop. Blanda äppelcidervinäger med bikarbonat och tillsätt det i smeten, blanda till en jämn och slät smet. Fyll cupcake formar i en muffinsplåt till 2/3 och grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, kontrollera med sticka. Låt cupcakesen svalna helt, innan du dekorerar dem.

Källa: http://therez.se/2010/october/recept-red-velvet-cupcakes.html.

Cream Cheese frosting

60 g mjukt smör
100 g philadelphia
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

Vispa samman! Bre/spritsa på frostingen på cupcakesen och dekorera.

Källa: http://www.recept.nu/1.122137/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/cream_cheese_frosting.

Hjärtan och rosor är gjorda i sockerpasta. 


3 kommentarer

Cupcakes i Sveriges radio kronoberg P4

Viktoria I . 2012-02-14 11:38:44 . Pink Pastry i media


Nu har jag precis pratat om cupcakes med Jocke Wallgren i Sveriges radio kronoberg P4, fantastiskt roligt. Vi fikade också lite amerikanskt i alla hjärtans tecken, då det är alla hjärtans dag. Jag bjöd på red velvet cupcakes, red velvet cake balls och snapple. Recept på cupcakes och cake balls kommer inom kort.
   

                         


2 kommentarer

Cupcake kurs, och cupcake förkläde

Viktoria I . 2012-02-13 17:21:09 . Kurser


Cupcake förklädet är på, nu ska jag i väg och hålla cupcake kurs. Jag hoppas att jag hinner ta många bilder under kvällen som jag kan visa för er senare.  


                          


10 kommentarer

Sveriges radio kronoberg P4

Viktoria I . 2012-02-12 06:03:00 . Pink Pastry i media




                                        
                                           

Jag laddar inför en fullspäckad vecka, då jag bland annat ska ha radio debut. Jag har fått den stora äran att vara gäst i Sveriges radio kronoberg P4. Spännande och nervöst, om ni vill höra mig berätta om bland annat Cupcakes, lyssna på radio P4 kronoberg 101,0 på tisdag den 14/2 kl 10.00 - 11.00. Går även att lyssna på webben, här.  

Bildkälla: Sveriges radio.
 


10 kommentarer

Macarons

Viktoria I . 2012-02-11 09:18:29 . Bakning


Storasyster har en längre tid skämt bort oss med fantastiska macarons. Nu ville även jag baka dessa små nästintill mytopoetiskt chica franska bakverk. Storasyster har även funnit det perfekta grundreceptet, vilket även jag har utgått ifrån, macaronsexperten Lowemos grundrecept. Jag har gjort några mindre förändringar samt valt att smaksätta mina macarons med mjölkchoklad. Macarons kan vara svårt till en början.  Min storasysters bästa tips är att sätta in en tom ugnsplåt längst ner i ugnen under tiden som macaronsen gräddas (detta förhindrar att de spricker lika lätt). Macarons kan varieras i en oändlighet med olika smaksättningar och smörkrämer. Jag gjorde två olika sorters smörkrämer, mocca och hallon- och vinbärssmörkräm. Mjölkchoklad macarons med moccasmörkräm smakade himmelskt, testa själva recept följer nedan.  


                           
                          

Mjölkchoklad macarons med moccasmörkräm och hallon och vinbärssmörkräm

4 ägg uppdelade i två skålar
35 gram strösocker
1 påse mandelmjöl (siktat två gånger genom finmaskig sil)
150 gram florsocker
2 msk kakao (mer om du vill ha starkare chokladsmak, dessa blir som "mjölkchoklad")
150 gram strösocker till sockerlag
0,5 dl vatten till sockerlag

Gör så här

Börja med att sikta den finmalda mandeln, så att det inte finns några stora bitar kvar. Mät därefter upp så att du har 150 gram. När du har gjort det så siktar du i 150 gram florsocker och kakaon  i mandeln. Rör om tills det är ordentligt blandat.

Sikta ner mandel- och kakao-florsockerblandningen i en ny skål. Ställ åt sidan.

Nu ska du göra både maräng och sockerlag.
Häll ner 150 gram socker med 50 gram vatten i en kastrull. Rör absolut inte om! Då kan det bildas sockerkristaller, och det förstör alltihop. Sätt på spisen och låt sockerlaget koka upp till en temperatur mellan 112 och 118 grader. Jag tog av vid ungefär 114 grader. Perfekt! (Använd en termometer).

Vispa upp 2 äggvitor till ett hårt skum, om du vänder på bunken ska äggvitan sitta kvar. Fortsätt vispa på medelstark hastighet på elvispen samtidigt som du försiktigt häller i sockret. Smeten är klar när du har dig en fin och glansig maräng som inte lämnar bunken.

Nu är det dags för att blanda ihop sockerlaget med äggsmeten. Gör detta genom att vispa på medelstark hastighet med elvispen i äggsmeten samtidigt som du låter sockerlaget rinna ner i smeten med en tunn stråle. Det tar lite tid. När det är klart har du en varm maräng framför dig. Fortsätt att vispa tills marängen har svalnat, även det tar en bra stund. Känn på bunken så vet du när den är färdig.

När du är klar med marängen så är det dags att ta tag i mandelblandningen. Ta fram de resterande 2 äggvitor och rör ner dem i mandelblandningen. Det ska bli riktigt kladdigt och kletigt.

Rör sedan ner mandelblandningen i marängen. Det ska bli väl blandat. Hur länge du behöver röra är lite svårt att säga. Känner du dig osäker så kan du klicka ut lite smet på en tallrik. Blir den toppig behöver du röra lite till, om smeten sjunker ihop fint tillsammans så är den färdigrörd.

Häll ner smeten i en sprits och spritsa ut i valfri form och storlek på en plåt. Ett tips är att använda en femkrona eller ett snapsglas för att ritade ut perfekta rundlar på ett bakplåtspapper. På så vis blir de lika stora och lite enklare att para ihop.

Låt smeten vila i ungefär 60 minuter innan det är dags att grädda den. (ytan ska kännas torr om man känner lite försiktigt)

Slå plåten riktigt hårt i köksbänken några gånger och ha alltid en extra plåt underst i ugnen när du gräddar macaronerna så minskar risken att de spricker (en tom plåt stående längst ner).

Macaronsen gräddar du i förvärmd ugn på 155-160 grader mitt i ugnen. Det tar mellan 8-14 minuter beroende på storlek och ugn. Först ska de stiga riktigt högt för att sedan sjunka lite. Om du enkelt kan lyfta på den i ugnen så är de klara.

Låt svalna helt, gör smörkrämen.

Smörkräm

Moccasmörkräm

(på det övre fatet på bild 1)

150 gram smör
1-2 tsk snabbkaffepulver
3dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Kör i matberedare så det blandas. Oftast skär sig smörkräm med sylt eller färska bär (då det blir så surt), men bara fortsätt och köra den så går den ihop.

Hallon och vinbärssmörkräm
(på bild 2)

150 gram smör
2-3 msk av vinbärs och hallonsylt
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Kör i matberedare så det blandas.

Nu ska du lägga i hop dina macarons med smörkräm emellan. Lägg en macaron med avigsidan uppåt, spritsa på smörkräm. Lägg en annan macaron ovanpå med avigsidan neråt, som en hamburgare.  

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


8 kommentarer

Redskapskrus

Viktoria I . 2012-02-05 10:25:05 . Inredning/Hemma hos oss


Jag har tidigare visat er mitt redskapskrus från Agneta Livijn. Jag brukar även ha en mindre kanna framme, med mindre redskap som tillexempel skedar och liknande. Denna har nu ersatts med detta fantastiskt söta  redskapskruset (som ni ser nedan). Jag tycker att den känns lite franskt, och passar utmärkt i mitt kök, den har dessutom den perfekta storleken för små redskapen. Vad tycker ni om min lilla ko?  
     

                          


12 kommentarer