Amerikansk Äppelpaj

Viktoria I . 2012-03-14 17:44:32 . Bakning


Förutom jobbet och vardagen håller jag just nu på att baka och planera inför helgens Baby shower. En av mina bästa barndoms vänner som ska få en baby, och jag har fått den stora äran att anordna hennes baby shower. Då det är en amerikansk traditon så blir temat för festen lite åt det amerikanska hållet. Vilket passar även mig utmärkt då jag älskar deras inställning till festligheter och deras bakverk. Nedan kommer ett tips på ett klassikt och mycket gott amerikanskt bakverk, som jag tycker att alla ska smaka. Amerikansk Äppelpaj med kolagrädde (helst gjord på dulce de leche), som jag gjorde till tidningen festmat. Recept följer nedan.     


                          
                           Foto: Jens Nömtak, fotograf på FestMat. 

Amerikansk äppelpaj

Pajdeg

225 g kylskåpskallt margarin
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 tsk salt
1 dl iskallt vatten

Fyllning
10 äpplen (skalade, utan kärnhus, skärda i klyftor)
1 dl pressad citronsaft
2 msk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 dl strösocker
2 msk smör
1 äggula
2 msk råsocker


Gör så här

Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl, florsocker, till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg (överarbeta inte degen). Slå in i plastfolie och ställ in degen i kylskåpet i minst en timme, gärna över natten. Blanda äpplena med citronsaft, kanel och kardemumma. Stek i smör med socker i cirka 5 minuter, låt svalna. Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i två delar, kavla ut till två cirklar. Klä pajformens botten med den ena degcirklen (låt lite av degen hänga över kanten). Fyll pajen med äppelfyllningen. Lägg den andra degcirklen över fyllningen. Nyp ihop kanerna. Skär minst ett kryss i degen. Pensla med ägg och strö över råsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.   


Äppelpajen är god med glass eller vaniljsås. Ett annat fantastiskt tillbehör är kolagrädde, vilket du får genom att blanda vispad grädde med några matskedar kolasås, köpt, fungerar utmärkt, men allra godast tycker jag det är att ta några matskedar dulce de leche.


Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Höstbak. I FestMat för vardag och helg nummer 5. 2011.


Postat av: Erica

Mums, vad gott det låter och ser ut att vara! :-D Jag gillar verkligen äppelpaj (och äpplen i huvud taget), men är van vid att oftast göra/bli bjuden på smulpaj. Detta känns som en rolig omväxling som jag nog borde testa, istället för de traditionella smulorna. :-)

2012-03-15 @ 14:26:07
URL: http://iryccah.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Erica: Ja visst är det gott med äppelpaj, med mycket kanel. Denna tycker jag definitivt att du ska testa som omväxling. Stor kram!

2012-03-18 @ 09:15:25
Postat av: alma asplund♥

Ser jätte gott ut, ska prova hehe.

Super fin blogg föresten.



Kram !

2012-03-19 @ 21:46:02
URL: http://almmalinnea.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

alma asplund♥: Ja gör det. Tack snälla, stor kram!

2012-03-20 @ 07:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: