Världens godaste Äppelpaj, Salted Caramel Nutty Apple Pie

Viktoria I . 2012-09-24 18:30:00 . Bakning

 
Denna paj har jag tipsat er om tidigare, men i mitt tycke så är det världens godaste äppelpaj. Kombinationen av äpplen, saltad dulce de leche, kanel och nötter är himmelsk. Den räcker till många och är enkel att göra, så passa på nu när det finns äpplen, eller gör den året om, så god är den! Recept följer nedan.    
 
 
 
Paketerad och färdig att bjuda på! När jag ska bjuda på fika tycker jag att det är minst lika viktigt att det är fint förpackat. Det är även praktiskt och inte bara fint med en liten etikett som berättar vad det är för något, på baksidan kan man även skriva vad det innehåller för att underlätta för eventuella allergiker.    
 
Salted Caramel Nutty Apple Pie
 
Botten
170 g rumsvarmt margarin
2 dl råsocker
1 tsk kanel
3/4 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
2 1/4 vetemjöl
1 dl fint hackade valnötter
1 dl fint hackade pecannötter
4,5 dl havregryn
 
Fyllning
7 dl (ca 3 äpplen) skalade och klyftade
0,5 tsk salt
0,5 tsk kanel
2/3 burk dulce de leche (koka i 3 timmar och låt svalna helt, se guide här)
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en form cirka 20 x 30 cm, smörj den med margarin. Vispa samman margarin, råsocker, kanel, salt och bikarbonat. Blanda i vetemjöl, nötter och havregryn, blanda tills du har fått en smuldeg. Ställ 2,5 dl av smuldegen åt sidan. Resterande deg trycker du ut i pajformens botten. I en annan bunke blandar du samman äpplena, salt och kanel, fördela det jämnt över pajbottnen. Bre ut dulce de lechen jämnt över äpplena. Strö över smuldegen som du hade ställt åt sidan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter, tills äppelbitarna precis har mjuknat (kontrollera med en sticka). Ta ut och låt svalna helt.
 
God som den är, eller servera med vaniljsås eller glass.
 
(Går utmärkt att baka dagen innan, förvara i kylskåp).
 
 
 

5 kommentarer

Chokladfest

Viktoria I . 2012-09-15 09:56:00 . Bakning

 
I går kväll var jag bjuden på vin och chokladprovning med mina goa kollegor. Den fina värdinnan har låtit mig planera lite ihop med henne, vilket har varit jätteroligt. Jag var ansvarig för och skulle ha med mig "snackset". Då jag gillar att tänka och arbeta i tema, så bestämde jag mig för att även tilltugget skulle gå i chokladens tecken. Att tänka i tema är ett  tips när ni planerar tillställningar. Det gör planeringen lättare och det ger ett genomtänkt intryck till dina gäster.  
 
 

Som ni ser så fick jag även denna afton användning för mitt femvåningsfat, vilket alltid gör succe. Vi hade en mycket trevlig och god afton, recepten från denna chokladfrossa följer nedan.
 
 

Oreo tryfflar
 
1 paket Oreos a 154 gram
1 paket philadelphia ost a 200 gram
150 g valfri
choklad

Gör så här

Mixa kexen till fina smulor. Vispa noga samman med philadelphian. Rulla små kulor (OBS! Kletigt). Precis som tryffel i skogen ska tryfflar vara lite oregelbundna i formen, så slit inte med att göra perfekta kulor, detta är kletigt. Ställ i kylskåpet cirka 40 min. Smält chokladen över vattenbad (en kastrull med vatten, ovanpå den ställer du en värmeledande skål som du lägger den fin hackade chokladen i). Ta bort chokladen från värmen och doppa kulorna (här finner du en steg för steg guide för hur du bäst doppar cake balls). Låt stelna. Förvara i kylskåp.
 
(Dessa går utmärkt att göra några dagar i förväg, förvara dem då i kylskåp).
 
Källa: Baka.se.
 
 
 
Nougat draperade mandlar doppade i kakao och kanel

1 påse sötmandel
1 pkt nougat
1 dl kanel
1 dl kakao
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandlarna på en plåt och rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna helt. I en skål blandar du kanel och kakao. Drapera mandeln i nougat och rulla den i kanel och kakaoblandingen. Förvara i kylskåp tills det är dags för servering.
 
(Går utmärkt att göra några dagar i förväg och sedan förvara i kylskåpet).
 
Källa: Leila Lindholm.
 
  
 
Chokladdoppade jordgubbar
 
Jordgubbar
Vit choklad ca 200 g
Mörk choklad ca 200 g
 
Gör så här
 
Skölj jordgubbarna och torka av dem. Förbered två vattenbad (en kastrull med vatten, ovanpå den ställer du en värmeledande skål som du lägger den fin hackade chokladen i). Värm på svag värme, chokladen ska bara precis smälta samman. Ta bort chokladen från värmen och doppa jordgubbarna. Låt stelna. Förvara i kylskåp tills det är dags för servering.   
 
(Doppa jordgubbarna samma dag som de ska serveras).
 
 

Mjölkchoklad pannacotta
 
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad (fin hackad)
 
Gör så här
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Koka upp grädden, när den kokar vispa i vaniljsockret och chokladen. Vispa tills chokladen har smält. Kram ur gelatinbladen och vispa i dem, vispa tills de har smält. Häll upp pannacottan i formar. Ställ in i kylskåpet i minst tre timmar.
 
(Går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan förvara i kylskåpet, dock bör du då plasta in dem väl).
 
Källa: Hemmets Journal.
 
 
 
Chokladpopcorn
 
1 påse poppade micropopcorn
200 g mjölkchoklad
1,5 tsk kardemumma
 
Gör så här
 
Poppa popcornen och låt dem svalna. Ta fram en bricka och lägg på ett bakålåtspapper. Finhacka chokladen och förbered ett vattenbad (en kastrull med vatten, ovanpå den ställer du en stor (alla popcornen ska få plats) värmeledande skål som du lägger den fin hackade chokladen i). Värm på svag värme, chokladen ska bara precis smälta samman, rör i kardemumman. Ta bort från värmen och vänd i popcornen snabbt. Ös upp popcornen på den förberedda brickan, sprid ut dem i ett jämnt lager. Låt svalna helt och bryt sedan i bitar. Förvara i en lufttätburk i skafferiet.
 
(Går utmärkt att förbereda dagen innan, förvara i en lufttätburk i skafferiet).
 
Källa: Lemke Lisa (2011) för GP.  
 
 
 

22 kommentarer

Breakfast Banana split

Viktoria I . 2012-09-10 17:20:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Här kommer ett litet frukosttips som nästintill förvandlar frukosten till den festlig dessert, Breakfast Banana split. Det är perfekt att skämma bort övernattande gäster med, eller om du får frukostgäster. Det är kul att bjuda på,  går snabbt och enkelt, är fantastiskt gott och imponerar stort på gästerna. Se recept nedan.  
    
 
 
Breakfast Banana split
4 port
 
4 bananer
2 glasskopor grekisk yoghurt
2 dl skivade jordgubbar
2 dl blåbär
1 dl grovt hackade valnötter
5 msk Nutella
 
Gör så här
 
Skär bananerna i halvor, lägg i skålarna. Ovanpå lägger du yoghurten, jordgubbarna, blåbären och valnötterna. Lägg nutellan i en kastrull, värm på låg värme, det ska bara smälta. Ringla över dina Breakfast Banana split. Servera genast.
 
Bär och nötter går att variera efter tycke och säsong.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 

67 kommentarer

Äppelsockerkaka

Viktoria I . 2012-09-03 16:32:00 . Bakning

 
Denna äppelsockerkaka kan jag nog baka i sömnen, då det är makens favorit äppelkaka och jag har gjort den många många gånger. Den är mycket enkel att göra. God och passar både som fika och dessert, recept följer nedan. I helgen avnjöt vi denna som efterrätt, efter en svamptur och varm grönsakssoppa. Extra rustik och höstkänsla får du om du gräddar den i och serverar den ur en stekpanna.  
 
 
  
 Äppelsockerkaka
 
125 g smält avsvalnat margarin
1,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2-3 äpplen skalade och skurna i klyftor
1-2 msk strösocker
1 msk kanel
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form. Vispa margarinet och strösockret pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa efter varje ägg. Rör i mjölet, bakpulvret och mjölken, rör tills du har en slät smet.  Häll i den förberedda formen. Tryck ner äpplena. Strö över strösocker och kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 - 40 minuter, kontrollera med sticka.
 
Denna äppelkaka är god både varm och kall. Den kan med fördel serveras med vaniljsås, kolagrädde  glass eller min favorit vaniljyoghurt.
 
Källa: ICA provkök Olsson, Brita (1994): Sju sorters kakor. Åttiotredje upplagan. Västerås: ICA bokförlag.    
 
 

3 kommentarer