Halloween Ananas

Viktoria I . 2013-10-26 06:03:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Som ni vet så gillar jag att uppmärksamma de olika högtiderna, som nämnt är en av favoriterna är Halloween. En ganska nybliven tradition hemma hos oss är att göra en Halloween ananas. Jag älskar fortfarande Halloween Pumpor, men jag tycker att ananasen är ett kul tillskott. Jag har alltid älskat ananasens form och det är dessutom makens favorit frukt. Min Halloween ananas tycker jag är fin att ha på soffbordet, den lyser verkligen upp om kvällarna. Dessutom så sprider den en fantastisk doft av ananas när den är tänd, vilken i mitt tycke slår alla sorters doftljus. Halloween Ananasen är dessutom mycket enkel att göra då den har ett mjukare innehåll än pumporna. Även Halloween Ananasen är en perfekt gå bort present i Halloween tider. Jag gjorde en extra och gav i present till min storasyster i går kväll när vi var bjudna på middag hos dem, det var mycket uppskattat och roligt att ge bort. Instruktioner för hur du gör en egen Halloween Ananas finner ni nedan.
 
 
 
Halloween Ananas
 
1 Ananas
1 Värmeljus
 
Gör så här
 
Skär först av toppen (den änden med blasten) av ananasen, lägg den åt sidan (detta kommer sedan att bli locket). Gröp ur ananasen, tänk på att precis som när du karvar ut en pumpa, lämna ganska tjocka väggar så den håller sig stadig. Torka ur ananasen med hushållspapper. Skär ut ögonen och munnen med hjälp av en kniv. Sätt i ett ljus, tänd och sätt på locket.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer pyssel till Halloween finner ni här.
 
 
 

6 kommentarer

Gå bort present till Halloween, Odla vitlök, Vitlöksblast

Viktoria I . 2013-10-25 08:19:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Här kommer tre tips i ett. Första tipset är att odla din egen vitlök, eller rättare sagt odla vitlöksblast. Det andra tipset är att odla dem i en passande Halloween mugg, så har du en perfekt gå bort present till Halloween. Det tredje tipset är ett recept på en fantastiskt god vitlöksblastvinägrett vilket ni finner nedan. Att odla vitlöksblast är mycket enkelt. Lägg vitlöken i en tekopp med lite vatten och ställ den i ett soligt fönster. Sen är det bara att trycka ner vitlöken i en liten kruka/kopp med jord. Vitlöksblasten klipper du sedan av och använder i matlagning och till sallader. Gott, antibakteriellt och fulladdat med  antioxidanter. Sen är det bara och klippa så växer det nya blast. Dessa små sötnosar är även perfekt att odla och sedan ge bort som present. Extra kul nu i "vampyrtider" då det kan behövas lite extra vitlök hemma. I exemplet nedan så ser ni ett arrangemang som jag har gjort till en kär kollega som jag var hembjuden till. Instruktioner följer nedan.
 
 
 
Jag tycker alltid att det är kul att ge bort växter och ätliga presenter i små saker till hemmet. Då har mottagaren även glädje av presenten efter att den har blivit uppäten eller dött. Detta lilla spökliga arrangemang tycker jag vore fint att ha i köksfönstret nu vid Halloween.

Gå bort present Halloween
 
1 mugg, gärna en som passar till Halloween (denna har jag fyndat på Ö&B)
Jord
1 odlad vitlök, som har börjat ge vitlöksblast
Sidenband
Etikett (jag klippte till min av en gammal papperspåse)
 
På etiketten skriver du vitlök. Förslagsvis skriver du även ett recept på baksidan, vad mottagaren kan göra med sin vitlöksblast. Jag skrev ett recept på vitlöksblastvinägrett vilket ni finner nedan.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Vitlöksblastvinägrett
 
Vitlöksblast
Citrontimjan
Flingsalt
Olivolja
Färskpressad Citron
Honung
Svartpeppar
 
Gör så här
 
Mortla Vitlöksblast, citrontimjan och flingsalt. Häll över olivolja och lite färskpressad citron. Ringla över honung. Krydda med svartpeppar.
 
Ringla över salladen.
 
Källa: Huskatten Emelie.
 
Fler exempel på enkla och kul "gå bort presenter" finner du här.
 
 

2 kommentarer

Karva Pumpor

Viktoria I . 2013-10-20 17:30:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
 
 
 
Nu närmar sig Halloween, som nämnt en av mina favorit högtider. Troligtvis för att jag tillhör den amerikaniserade generationen, dock älskar jag att klä ut mig, godiset och pumporna! Därför vill jag visa er ett utav min mammas pumpa arrangemang som hon har i sin trädgård och då samtidigt komma med lite tips: Mamma brukar även köpa de lite mindre pumporna som ni ser på bilden ovan och karva ut till olika figurer. Dels är de billigare och det är inte lika mycket att gröpa ur, dessutom tycker jag att de är så mycket sötare. Det är även kul att variera sig lite och inte endast göra "Jack" pumpor (Jack o lantern) som ni ser till höger på bilden. I mitten av bilden så ser ni även att mamma har gjort en prickig pumpa med hjälp av en potatisskalare, snyggt och enkelt! Ett sista tips är att spara de där små påsarna som kommer med väskor och skor "silica gel", lägg en sådan i pumpan efter att du har karvat den, så hindrar den pumpan i från att mögla när den står ute.
 
P.S Visst vore en karvad Pumpa en perfekt present eller "gå bort present" nu i höstmörkret. Istället för blommor eller vin eller choklad när ni är bortbjudna, ge bort en utkarvad pumpa med ljus i. Snabbt, prisvärt, och kul att ge bort. Jag hade blivit superglad!
 
 

1 kommentarer

Brownie & Banana Split Cheesecake Pie

Viktoria I . 2013-10-17 20:24:00 . Bakning

 
I morgon fyller jag år. När jag fyller år tycker jag att det är trevligt att bjuda mina fantastiska kollegor på fika. Eller dem bjuder jag gärna på fika jämnt, men det känns lite extra festligt att ha med sig fika på födelsedagen. I år infaller min födelsedag på en fredag. På fredagarna har vi rullande fikaschema och det är inte min tur, så därför bestämde jag mig för att bjuda på mitt födelsedagsfika idag. Förra året bjöd jag på Pumpa Cupcakes med Lönnsiraps frosting, fantastiskt gott och passande för årstiden. I år föll valet på en Brownie & Banana Split Cheesecake Pie. Cheesecake, Brownie och Paj i ett, fantastiskt pampigt och gott, precis som det ska vara när man fyller år, recept följer nedan.
 
 
 
En rosa födelsedagsfika, helt i födelsedagsbarnets smak. Visst gör rosa en glad?! Kopparna med tillhörande fat har jag fyndat på Gekås. Tårtfatet och tårtspaden köpte jag när vi var i New York och servetterna kommer från Miss Etoile, vilket numera även säljs i vår lilla stad.

Brownie & Banana Split Cheesecake Pie
 
Botten
 
½ pkt digestivekex
50-75 g smör
(Då jag använde en pajform så dubblade jag botten)
 
Brownie fyllning
 
200 g mörk choklad
250 g rumstempererat smör
3 dl brun farin socker strö
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt
 
Banana Split Cheesecake fyllning
 
200 g Philadelphia
½ dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
1 ägg
1 banan
2 msk vetemjöl
 
Garnering
 
Jordgubbar
Färdig chokladsås på tub
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en springform eller alternativt en pajform med löstagbarkant (som ni ser att jag har använt på bilden ovan). Smält smöret till botten och låt det svalna. Mixa digestivekexen till fina smulor. Ta fram en bunke där du blandar samman dem med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i formen. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna lite. Ta fram en ny bunke där du vispar brun farin sockret och smöret mjukt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Rör i den smälta chokladen. I en ny skål blandar du vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner det i smeten. Häll smeten i formen och jämna till den lite. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter (under tiden gör du Banan Split Cheesecaken). Purea bananen och ställ åt sidan. Vispa Philadelphia, strösocker, vaniljextrakt, ägg och vetemjöl tills det är fluffigt. Rör ner bananen. Ta ut kakan och häll på Banana Split Cheesecake smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Kakan ska röra sig lite när du tar ut den. Låt kakan svalna helt innan du garnera den. Förvaras i kylskåp.
 
Källa: Bambi.
 
 
 

3 kommentarer

Höstpyssel

Viktoria I . 2013-10-12 13:23:00 . Inredning/Hemma hos oss

 
 
 
 
Hösten är en av mina favorit årstider. Jag gillar färgerna, halloween, thanksgiving och den härliga luften. Jag tycker att det är bra att vi har börjat ta till oss lite av de amerikanska höstfestligheterna, det behövs trevligheter att se fram emot året om. Halloween som är fantastiskt roligt och pumporna piggar upp i mörkeret. Samt thanksgiving med all den goda maten, mina bästa höstrecept finner ni här och här. En av många saker som jag älskar med vår Smeg spis är de snygga vreden. De är perfekta att hänga snygga grytvantar på. Ett mycket enkelt sätt att pynta köket på. Grytvanten ovan har jag köpt i USA och är en thanksgiving turkey. Jag tycker att den passar att hänga fram på hösten, även om vi inte äter någon thanskgiving middag, då den har så härliga höstfärger, ett lagom litet höstpyssel.
 
 

0 kommentarer

Apelsinträd

Viktoria I . 2013-10-01 18:04:00 . Inredning/Hemma hos oss

 
 
 
 
Tyvärr har jag aldrig haft några gröna fingrar som mamma och storasyster, därför har vi inte gott om växter hemma. I våras investerade vi dock i ett apelsinträd, som fick sin plats i köksfönstret. Då köket är den plats där folk oftast samlas, känns det näst intill självklart med en växt för att understryka den varma känslan. Extra kul känns det att odla något ätbart och det bygger på den där "brasserikänslan" som jag tycker är så snygg i köket. Denna byggs på ännu mer av att apelsinträdet är planterat i en gammal mjölbytta från London. Apelsinträdet har växt så bra så det har fått flytta ner på senaste loppisfyndet, en pianopall, (mer om det en annan dag) då det knappt längre får plats i köksfönstret.   

 

5 kommentarer