Fördrink, drinktilltugg

Viktoria I . 2014-10-27 09:33:58 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
I fredags kväll firade jag även min 30-årsdag med mina fantastiska kollegor. Jag bjöd på en liten fördrink med drinktilltugg innan sällskapet skulle gå ut och äta på restaurang. Då vi var många så satsade jag på lättare förtäring som gick att äta ståendes minglandes. Jag tycker att det är så mycket trevligare att bjuda hem, än att hyra lokal, det känns mycket mera personligt, därför så valde jag att anpassa maten, vilket fungerade utmärkt. Nedan följer bilder från kvällen, samt recept och flera bra tips för dig som planerar festligheter hemma.
 
 

Vardagsrummet hade jag dekorerat med dessa siffror ballonger, jag hade ställt dem på golvet längs med en vägg. Snyggt och festligt tycker jag!
 
 
Även till detta kalas hade jag nytta av min serveringsvagn. Tips! på en mycket bra investering. Perfekt när det är fest med extra serveringsyta, dessutom på hjul, så det är bara att flytta runt. På första våningen ställde jag som ni ser dryck, servetter en drinkshaker med sugrör i (blev snyggt tycker jag) och sen två skålar med personligt godis, lite kul, gör det där lilla extra. På andra våningen hade jag ställt läsk, öl och glas.
 
 
Serveringsvagnen hade jag dekorerat med en ljusslinga med små discokulor som storasyster har fyndat på Netto, fint sken och festkänsla.
 

Då jag bjöd på en fördrink innan vi skulle ut och äta, så bjöd jag på lite lättare drinktilltugg som jag hade serverat upp på köksbordet. Därför hade jag endast dukat fram mindre tallrikar, då all förtäring gick att äta med händerna och då vi var många lite ståendes minglandes. Dagen till ära hade jag köpt en ny duk från Indiska och matchande pappersservetter, himla fiffigt borde finnas att köpa till alla dukar.
 

Jag bjöd bland annat på Cruditéer, grönsaksstavar och cocktailtomater att doppa i dipp. Jag serverade dem på skärbrädor, som jag hade dekorerat med ätliga ringblommor, ser rustikt och fint ut tycker jag. Dippen serverade jag i glas. Tips! All servering var på glas, silver eller trä. Det är fint att ha samma tema genomgående i dukningen även på ett buffébord, blir ett annat flöde och det ser lite mer genomtänkt ut.
 
 
Jag bjöd även på lättsaltade chips med crème fraiche, löjrom och rödlök. Gör så här: Lägg chipsen på ett serveringsfat (fiska upp de största chipsen, lättare för gästerna att hålla i), klicka på en sked med crème fraiche, en sked med löjrom och en sked med hackad rödlök.
 

Och favoriten Estrellas Sour Cream & Onion chips med Brillat Savarain, vilket även verkade vara kollegornas favorit. Gör så här: lägg upp chipsen på ett serveringsfat (fiska upp de största chipsen, lättare för gästerna att hålla i), skär osten i mindre bitar och bre på chipsen.
 

Jag hade även skärt upp ost (parmesan, feta ost, brie och mögelost)  i mindre bitar och serverade på skärbräda ihop med cocktailpinnar.
 

Samt kex på silverfat med linneservett under, bland annat favoriten Tuc Paprika och Renee Voltaires goda sesamkex i svart och vitt.
 

Och nötter och salta pinnar. Tips! Supersnyggt och platssparande på buffébordet att servera i glas som på bilden ovan, glasen är loppisfynd.
 
 
Och frukt på mitt femvåningsfat. Tips!  Det är snyggt om man försöker servera i olika höjder, det vill säga olika höjd på faten, det ser lite mer pampigt ut och sparar yta. Tips! Det ser även pampigt ut att dekorera sina silverfat med linnesevetter (se exempel ovan).
 

Och så lite godis, Jelly Beans och en påse Twist. Trevligt med något sött då jag inte serverade någon dessert då vi efteråt skulle gå ut och äta.  
 
 
När det var dags för gästerna och gå fick de varsin favour, en påse med en liten present till minne av tillställningen...
 

Ett grytunderlägg som min fantastiska make har konstruerat och tillverkat, med ett litet budskap på som jag ofta använder mig utav, "More is more". Jag delade även ut samma favour när min familj var här och firade mig, känns kul att alla som har firat när jag fyllde jämnt fick samma unika gåva som ingen annan har. Kan även tänka mig att detta grytunderlägg är supersnyggt att stående på köksbänken mot kaklet som dekoration.
 
Sedan avslutade vi denna fantastiska kväll på restaurang.
 
Mer tips inför festligheter, finner ni under kategorin: Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter.
 
 

3 kommentarer

Dessertbord, 30 års kalas

Viktoria I . 2014-10-19 11:14:00 . Bakning

 
Igår fyllde jag år och blev firad av min familj. Jag blev bortskämd och bjuden på restaurang, mycket gott och trevligt. Därefter gick vi hem till oss för lite kaffe och efterrätt. Jag tycker att det är roligare att bjuda på lite olika istället för tillexempel en tårta. Ett litet dessertbord/dessertbuffé är perfekt! Det känns lite mer festligt och det serveras då lite olika och förhoppningsvis kan varje gäst hitta något som den tycker om. Extra fint tycker jag det är om man försöker servera i olika höjder, det vill säga olika höjd på faten (se exempel nedan) det ser lite mer pampigt ut och sparar yta.
 
 
 
Jag serverade mitt desserbord på vår serveringsvagn. Tips! på en mycket bra investering. Perfekt när det vankas festligheter med extra serveringsyta, dessutom på hjul, så det är bara att flytta runt. På andra våningen hade jag ställt tallrikar, med servetter och en liten gräddkanna med skedar. På serveringsvagnens underasta våning skymtar ni även gästernas favours, men de återkommer jag till i ett senare inlägg.
 
 
Tips! Serveringsvagnen hade jag dekorerat med en Pion ljusslinga från Watt & Veke, enkelt men mycket effektfullt. Det är även jättefint att dekorera ett dukat middagsbord med ljusslingor, det ger mysigt ljus när det är mörkt och är ett perfekt sätt att fånga upp temat dukningen.
 

Kaffe och läsk fick gästerna servera sig själva. Tips! Jag brukar köpa Premiums burkläsk när det vankas festligheter. De är prisvärda, finns i många smaker och burkarna är så retrosnygga. Sen är det bara för gästen att sätta ett sugrör i, sparar disk och ser trevligt ut.
 

Nedan följer recepten och instruktioner på det som serverades på min lilla serveringsvagn. Temat var personliga favoriter, så som ni ser var det väldigt rosa, då det är min favoritfärg och det serverades Banoffee Paj, Key Lime Pie, Kexchoklad Paj och Mammas Chokladbollar.
 
 
Banoffee Paj
 
Som namnet antyder Banan och Toffee paj. Jag har alltid älskat och är uppväxt med dulce de leche, detta är dessutom makens favorit.
 
Botten
400 g krossade digestivekex
150 g smält margarin
 
Fyllning
1,5 burk kokad kondenserad mjölk (koka 2 burkar kondenserad mjölk i 3 h (låt svalna helt), det som blir över kan du ha på smörgåsen)
2 bananer
 
Topping
5 dl vispad grädde
 
Dekoration
Jordgubbar
2 hackade dubbel Daim
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de krossade digestivekexen och margarinet, tryck ut i en pajform med löstagbarkant (som ni ser att jag har använt på bilden ovan). Grädda pajskalet i cirka 20-25 minuter, det ska bli fast, låt svalna helt. I pajskalet lägger du dulce de lechen, ovanpå skivad banan och avsluta med grädde och ev. dekoration. Lossa pajformen, det gör du enklast genom att först rugga lite på den och sedan ställ den ovanpå något lite högre men smalare, tillexempel en glasburk. För pajformens kanter nedåt. Ställ över pajen på kakfat och servera.
 
Denna paj är bäst att servera samma dag, går dock att förbereda och förvara några timmar i kylskåp. Pajbotten går utmärkt att förbereda innan och frysa.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 

Key Lime Pie
 
En personlig favorit som fick tillföra lite syrlighet bland allt sött. Fräsch paj som har en fantastiskt len och fin konsistens.  
 
Botten
400 g digestivekex
200 g smält smör
 
Fyllning
8 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk (ca 400 g)
nypressad saft och skalet från 5 Lime
 
Topping
5 dl vispad grädde
 
Dekoration
2 Lime
En lime som du river över grädde och den andra skär du så det liknar en blomma och sätter överst på kakan

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de krossade digestivekexen och margarinet, tryck ut i en pajform. Grädda i cirka 20 min eller tills den ha fått färg och är fast. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Lägg äggulor, kondenserad mjölk, limesaft och skal i en glasskål. Vispa försiktigt samman med en ballongvisp. Smeten tjocknar av sig själv. Häll över smeten i pajskalet och grädda 20-30 minuter. Fyllningen ska kännas fast men fortfarande mjuk (inte lös) i mitten. Låt svalna helt, täck över låt stå i kyl en timme eller helst över natten. Vispa grädden och garnera kakan med grädde och lime.
 
Pajskalet går utmärkt att göra långt i förväg och frysa. Resterande del av kakan är bäst att göra dagen innan kalaset och sedan samma dag toppa med grädde och dekorera med lime.

(Källa: Malouf, Tarek & The Hummingbird Bakers (2009): the hummingbird bakery cookbook cupcakes * muffins * pies * brownies * cakes * cookies * cheesecakes. London & New York: RYLAND PETERS & SMALL.)
 
 
 
Kexchoklad Paj
 
De som känner mig vet att jag är nästintill uppväxt på Kexchoklad och det är fortfarande en favorit, syskonbarnen har även ärvt denna förtjusning. Jag har på flera håll sett olika recept på kexchoklad paj och har länge varit sugen på att pröva, detta blev ett litet eget recept, kombinerat av flera olika. Den blev fantastiskt god och passade mycket bra som ett chokladigt inslag på dessertbordet.
 
Botten
5 kexchoklad a 55 g
100 g smält margarin
 
Fyllning
150 g Marabou mjölkchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
 
Topping
3 dl vispgärdde
Björnbär
Riven choklad
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en springform a 19 cm, fäst ett bakplåtspapper i botten och smörj med margarin/cake relase. Krossa kexchokladen i en matberedare till fina smulor. Smält margarinet och blanda samman det med kexchoklad smulorna. Tryck ut i springformen, i botten och upp med kanterna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, ska bli ett fast pajskal. Låt svalna helt. Finhacka chokladen. Förbered ett vattenbad, smält chokladen. Ta bort från värmen och Rör i grädden och sedan äggulorna, rör tills det är en jämn smet. Ös upp i pajskalet. Låt svalna helt, plasta och ställ i kylskåpet över natten. Ta bort springformens kant. Vispa grädde och spritsa över kakan. Garnera med björnbär och riven choklad.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 
 
Chokladbollar
 
En annan personlig favorit från barndomen är mammas chokladbollar. Dessa gick åt och var mycket populära, både bland små och stora gäster.
 
100 g margarin/smör
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1,5 msk kakao
5 msk kallt kaffe
 
Strösocker till dekoration
 
Gör så här
 
Rör samman ingredienserna ovan tills det blir en jämn smet. På ett tefat häll upp strösocker. Rulla smeten till små chokladbollar cirka 25 stycken, rulla dessa sedan i strösockret tills de är täckta. Förvara i kylskåp.
 
Källa: Mamma.
 
Mer tips inför festligheter, finner ni under kategorin: Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter.
 
 
 
 

3 kommentarer

Baby Bodys Rosbukett , Rosbukett av Bodys

Viktoria I . 2014-10-07 16:00:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Idag är det dags för Baby Shower på jobbet igen (tredje för i år). Jag älskar denna amerikanska festlighet! Det är en så glad tillställning, ofta med en massa sött pynt och dekorationer. Även denna gång fick/tog jag på mig den stora äran att pyssla ihop presenten. Jag tycker att det hör till att ge bort någon slags blöjskapelse på Baby showers. Men nu på senare tid har jag även fastnat för skapelser av Baby Bodys, det är ganska så likt, enkelt att jobba med och det blir mycket söta resultat. Dessa små skapelser brukar vara en mycket uppskattad present av de blivande föräldrarna. Det ser även väldigt trevligt ut att komma med i famnen och de är superfina som bordsdekoration under själva baby showern. Till dagens baby Shower pysslade jag ihop en rosbukett av Baby Bodys. Nedan följer en steg för steg guide, du behöver följande:
 
Baby Bodys Rosbukett
 
Bodies
Gummiband
Träpinnar (gärna gröna så ser dt ut som blomskaft, jag har köpt dessa på blomsterlandet)
Sidenband
Silkespapper
Sax
Ev. Cellofan att ta runt din "blombukett"
 
 
 
Tips! Netto har sålt Bodys för 10 kr styck, lagra och lägga undan till Baby Bodys Milkshakes och Baby Bodys Rosbukett.
 

Steg 1: Lägg bodyn med framsidan framåt och vik in bodyns kanter, se exempel på bilden ovan.
 
 
Steg 2: Rulla ihop bodyn, börja uppifrån halsen och ner. Rulla ganska hårt så "rosen" håller formen.
 
 
Steg 3: Sätt ett gummiband runt din "ros".
 
 
Steg 4: Vik ned kanterna och dra lite i bodyns mitt, så det blir mer likt rosens kronblad.
 

Steg 5: Vänd "rosen" upp och ner. Kör ner träpinnen dvs stjälken i mitten av rosen. Tryck in den i ett veck efter rullningen och tryck tills den har kommit halvvägs in i den ros. Tips! Träpinnarna köpte jag på blomsterlandet, men det skulle gå lika bra med pinnar du finner ute.
 
 
Steg 6: Upprepa proceduren tills du har önskat antal rosor.
 

Steg 7: Lägg ihop rosorna till en bukett.
 

Steg 8: Bind ihop stjälkarna med ett tjockare gummiband.
 

Steg 9: Ta silkespapper kring din rosbukett. Silkespappret är från TGR, sött med mustascher  och passande till den blivande pappan.
 

Steg 10: Knyt fast silkespappret med ett sidenband. Om du önskar ta cellofan kring din rosbukett.
 
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Tips! Fler roliga presenter att göra själv till nyfödda och Baby Showers finner ni här.
 
 
 

1 kommentarer

DIY Present till Nyfödd, Baby Bodys Milkshakes

Viktoria I . 2014-10-03 16:08:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
En gammal kurskamrat har fått en liten baby, jag ville uppvakta henne med något litet. Som ni vet tycker jag att det är väldigt kul att göra egna presenter och speciellt då skapa med hjälp av blöjor, eller små baby kläder. Det går att göra så mycket sött! Dessutom är det löjligt kul och enkelt. Denna gång gjorde jag små Baby Bodys Milkshakes. Nedan följer en steg för steg guide, du behöver följande:
 
DIY Present till Nyfödd, Baby Bodys Milkshakes
 
1 dryckeshållare, jag har återanvänt en från McDonald’s
4 Plastglas a 0,25 L
4 Bodys (lång eller kortärmade, spelar ingen roll, jag har en långarmad och tre kortärmade)
4 sugrör
 
 
 
Tips! Välj enfärgade bodys i tillexempel vitt eller rosa, så det liknar vanilj eller jordgubbs milkshakes.
 

Steg 1: Placera glasen i dryckeshållaren.
 
 
Steg 2: Lägg bodyn med framsidan uppåt, vik in ärmarna och lite av bodyns kanter (så den blir ungefär lika bred som ditt glas, se nedan).
 

Steg 3: Rulla bodyn, börja uppifrån. Rulla den ganska så löst.
 

Steg 4: Sätt bodyn i plastglaset. Upprepa proceduren, tills du har fyllt alla dina glas med "milkshake".
 
 
Steg 5: Sätt sugrör i dina milkshakes, tada klart!
 
Tips! Om du vill dekorera dina milkshakes med små "körsbär", lägg en chokladpralin av denna typ överst intill sugröret.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Tips! Fler roliga presenter att göra själv till nyfödda och Baby Showers finner ni här.
 
 
 

4 kommentarer