Dessertbord, 30 års kalas

Viktoria I . 2014-10-19 11:14:00 . Bakning

 
Igår fyllde jag år och blev firad av min familj. Jag blev bortskämd och bjuden på restaurang, mycket gott och trevligt. Därefter gick vi hem till oss för lite kaffe och efterrätt. Jag tycker att det är roligare att bjuda på lite olika istället för tillexempel en tårta. Ett litet dessertbord/dessertbuffé är perfekt! Det känns lite mer festligt och det serveras då lite olika och förhoppningsvis kan varje gäst hitta något som den tycker om. Extra fint tycker jag det är om man försöker servera i olika höjder, det vill säga olika höjd på faten (se exempel nedan) det ser lite mer pampigt ut och sparar yta.
 
 
 
Jag serverade mitt desserbord på vår serveringsvagn. Tips! på en mycket bra investering. Perfekt när det vankas festligheter med extra serveringsyta, dessutom på hjul, så det är bara att flytta runt. På andra våningen hade jag ställt tallrikar, med servetter och en liten gräddkanna med skedar. På serveringsvagnens underasta våning skymtar ni även gästernas favours, men de återkommer jag till i ett senare inlägg.
 
 
Tips! Serveringsvagnen hade jag dekorerat med en Pion ljusslinga från Watt & Veke, enkelt men mycket effektfullt. Det är även jättefint att dekorera ett dukat middagsbord med ljusslingor, det ger mysigt ljus när det är mörkt och är ett perfekt sätt att fånga upp temat dukningen.
 

Kaffe och läsk fick gästerna servera sig själva. Tips! Jag brukar köpa Premiums burkläsk när det vankas festligheter. De är prisvärda, finns i många smaker och burkarna är så retrosnygga. Sen är det bara för gästen att sätta ett sugrör i, sparar disk och ser trevligt ut.
 

Nedan följer recepten och instruktioner på det som serverades på min lilla serveringsvagn. Temat var personliga favoriter, så som ni ser var det väldigt rosa, då det är min favoritfärg och det serverades Banoffee Paj, Key Lime Pie, Kexchoklad Paj och Mammas Chokladbollar.
 
 
Banoffee Paj
 
Som namnet antyder Banan och Toffee paj. Jag har alltid älskat och är uppväxt med dulce de leche, detta är dessutom makens favorit.
 
Botten
400 g krossade digestivekex
150 g smält margarin
 
Fyllning
1,5 burk kokad kondenserad mjölk (koka 2 burkar kondenserad mjölk i 3 h (låt svalna helt), det som blir över kan du ha på smörgåsen)
2 bananer
 
Topping
5 dl vispad grädde
 
Dekoration
Jordgubbar
2 hackade dubbel Daim
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de krossade digestivekexen och margarinet, tryck ut i en pajform med löstagbarkant (som ni ser att jag har använt på bilden ovan). Grädda pajskalet i cirka 20-25 minuter, det ska bli fast, låt svalna helt. I pajskalet lägger du dulce de lechen, ovanpå skivad banan och avsluta med grädde och ev. dekoration. Lossa pajformen, det gör du enklast genom att först rugga lite på den och sedan ställ den ovanpå något lite högre men smalare, tillexempel en glasburk. För pajformens kanter nedåt. Ställ över pajen på kakfat och servera.
 
Denna paj är bäst att servera samma dag, går dock att förbereda och förvara några timmar i kylskåp. Pajbotten går utmärkt att förbereda innan och frysa.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 

Key Lime Pie
 
En personlig favorit som fick tillföra lite syrlighet bland allt sött. Fräsch paj som har en fantastiskt len och fin konsistens.  
 
Botten
400 g digestivekex
200 g smält smör
 
Fyllning
8 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk (ca 400 g)
nypressad saft och skalet från 5 Lime
 
Topping
5 dl vispad grädde
 
Dekoration
2 Lime
En lime som du river över grädde och den andra skär du så det liknar en blomma och sätter överst på kakan

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de krossade digestivekexen och margarinet, tryck ut i en pajform. Grädda i cirka 20 min eller tills den ha fått färg och är fast. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Lägg äggulor, kondenserad mjölk, limesaft och skal i en glasskål. Vispa försiktigt samman med en ballongvisp. Smeten tjocknar av sig själv. Häll över smeten i pajskalet och grädda 20-30 minuter. Fyllningen ska kännas fast men fortfarande mjuk (inte lös) i mitten. Låt svalna helt, täck över låt stå i kyl en timme eller helst över natten. Vispa grädden och garnera kakan med grädde och lime.
 
Pajskalet går utmärkt att göra långt i förväg och frysa. Resterande del av kakan är bäst att göra dagen innan kalaset och sedan samma dag toppa med grädde och dekorera med lime.

(Källa: Malouf, Tarek & The Hummingbird Bakers (2009): the hummingbird bakery cookbook cupcakes * muffins * pies * brownies * cakes * cookies * cheesecakes. London & New York: RYLAND PETERS & SMALL.)
 
 
 
Kexchoklad Paj
 
De som känner mig vet att jag är nästintill uppväxt på Kexchoklad och det är fortfarande en favorit, syskonbarnen har även ärvt denna förtjusning. Jag har på flera håll sett olika recept på kexchoklad paj och har länge varit sugen på att pröva, detta blev ett litet eget recept, kombinerat av flera olika. Den blev fantastiskt god och passade mycket bra som ett chokladigt inslag på dessertbordet.
 
Botten
5 kexchoklad a 55 g
100 g smält margarin
 
Fyllning
150 g Marabou mjölkchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
 
Topping
3 dl vispgärdde
Björnbär
Riven choklad
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en springform a 19 cm, fäst ett bakplåtspapper i botten och smörj med margarin/cake relase. Krossa kexchokladen i en matberedare till fina smulor. Smält margarinet och blanda samman det med kexchoklad smulorna. Tryck ut i springformen, i botten och upp med kanterna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, ska bli ett fast pajskal. Låt svalna helt. Finhacka chokladen. Förbered ett vattenbad, smält chokladen. Ta bort från värmen och Rör i grädden och sedan äggulorna, rör tills det är en jämn smet. Ös upp i pajskalet. Låt svalna helt, plasta och ställ i kylskåpet över natten. Ta bort springformens kant. Vispa grädde och spritsa över kakan. Garnera med björnbär och riven choklad.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 
 
Chokladbollar
 
En annan personlig favorit från barndomen är mammas chokladbollar. Dessa gick åt och var mycket populära, både bland små och stora gäster.
 
100 g margarin/smör
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1,5 msk kakao
5 msk kallt kaffe
 
Strösocker till dekoration
 
Gör så här
 
Rör samman ingredienserna ovan tills det blir en jämn smet. På ett tefat häll upp strösocker. Rulla smeten till små chokladbollar cirka 25 stycken, rulla dessa sedan i strösockret tills de är täckta. Förvara i kylskåp.
 
Källa: Mamma.
 
Mer tips inför festligheter, finner ni under kategorin: Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter.
 
 
 
 
Postat av: Johanna

Grattis i efterskott! Allting ser verkligen sjukt gott ut!! :D

Svar: Tack snälla söta, stor kram!
Viktoria Ingvarsson

2014-10-19 @ 14:47:21
URL: http://joherman.blogg.se/
Postat av: Anna

Åh, underbart Vicky! Gick in för att leta upp ett recept med dulce de leche, och det fanns ju direkt. :)
Har du något tips på om man kan använda något annat ist för vispgrädde på toppen? Det är banofee pajen jag ska göra.


Svar: Tack, va härligt, ja dulce de leche kan man aldrig äta för mycket, ha ha! Nja har inget bra tips så där, du kan ju blanda upp grädden med lite turkisk yoghurt så blir den lite fräschare. Stort grattis till babyn, sån liten sötnos! Kanske du inte hann göra någon paj innan? Stor kram!
Viktoria Ingvarsson

2014-10-22 @ 15:15:41
URL: http://www.ekv4.blogspot.com
Postat av: Martina

Stort grattis i efterskott, kan bara inte tro att du inte fortfarande är tolv... Vilka fina bakverk du gör,förstår att alla blev väldigt nöjda och glada!
Kram

Svar: Tack snälla, nää känner likadant ha ha = ) Stor kram!
Viktoria Ingvarsson

2014-10-22 @ 19:28:09
URL: http://bomaerkt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: