God Jul

Viktoria I . 2010-12-25 20:12:38 . Bakning

God jul allihopa! Hoppas ni har haft en fantastisk jul, med mycket gott! Vi har firat hemma hos min mamma och det har varit helt perfekt, vi har blivit så bortskämda! Massor med klappar, god mat och bakverk! Mamma har alltid massa pynt och ljus så mysigt, känns riktigt som jul. Julen hemma hos mamma går i rött och guld.

                      
                     
                     

Mamma hade bakat två tårtor, Mintchokladtårta och Ruts tårta. Båda är så goda och passar året om inte bara på julen. Här nedan kommer recepten. 

Mintchokladtårta

Tårtan
100 g margarin
100 g mörk blockchoklad
2 dl socker
3 äggulor
1/2 dl hasselnötter
1 1/2 dl vetemjöl
3 äggvitor
Fyllning
ca 8 tjocka runda mintkakor
Glasyr
100 g mörk choklad
1 msk smör

Mamma har garnerat med silverkulor

Gör så här:
Smält margarinet och den sönderbrutna chokladen på svag värme i en kastrull (cirka 2 L stor).
Tag kastrullen från plattan, rör i sockret och gulorna. Blanda i de hackade nötterna och mjölet.
Vispa vitorna till hårt skum, och vänd ner dem i smeten. Kakan blir kladdig så för att den inte ska fastna i formen, måste bottnen täckas med ett väl smort och efter formens botten tillklippt smörgåspapper. Smörj även formens kanter väl. Häll i smeten i formen, grädda i 175 grader cirka 40 minuter (pröva med sticka, när den är torr är kakan färdig). Stjälp upp kakan, låt vila 5 minuter. Såga sedan kakan i tu, så du får två bottnar. Lägg mintchokladerna på den understa tårtbottnen, lägg på nästa. Ställ formen över kakan. Börja gör glasyren. Smält blockchokladen över vattenbad tillsammans med smöret. Rör massan kraftigt! bred den sedan över kakan.


Ruts tårta!

100 g nötkärnor
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor

Krämen:
4 äggulor
50 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Vispad grädde
Riven choklad

Gör så här:
Mal nötterna och blanda dem med strösockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör i nötblandingen. Häll massan i en väl smörad och bröad springform. Grädda i 200 grader i cirka 15-20 minuter. Låt svalna.
Till krämen blandas gulor, smör, socker och grädde i en kastrull. Detta får sjuda under omrörning, tills krämen tjocknar. Häll sedan över den i en bunke och rör tills den kallnar. Tillsätt vaniljsockret. Bred den på tårtbottnen.
Täck tårtan med vispad grädde och garnera med riven choklad.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: