Julmorgonsmuffins

Viktoria I . 2011-12-24 06:15:00 . JUL


Något jag har längtat efter sen i februari, när det bestämdes att vi skulle flytta hit. Är att äta vår julaftonsfrukost på "vår" vind under alla snedtak och elda i kakelugnen i köket. Nu är dagen äntligen här, och det var precis lika mysigt som jag hade föreställt mig. En ganska nybliven traditon hos oss är att vi lyxar till frukosten på julafton, tidigare år har vi ätit bland annat: rostad saffranskaka med lättvispad grädde och fuktsallad.   Denna julaftonsmorgon njöt vi av Nigellas Julmorgonsmuffins, som har blivit vår favorit. De är fantastiskt goda och dessutom sprider de en fantastisk doft av jul när de gräddas i ugnen. Detta är verkligen jul för oss, vår egna lilla julaftonstraditon, som jag tycker att även ni måste testa (recept följer nedan). Jag kan förstå att det kan låta en aning stressigt att stå och göra julmorgonsmuffins på julaftonsmorgon, dock går detta recept mycket snabbt och går till stora delar att förbereda dagen innan.


                          

De ska serveras ljumna, med smör och eventuellt ost till.

                          

Julmorgonsmuffins

12 stycken

250 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
100 g strösocker
1 tsk mald kanel
¼ tsk mald muskot
2 klementiner
ca 1 ¼ dl mjölk (se instruktioner)
¾ dl vegetabilisk olja
1 ägg
175 g torkade tranbär
garnering: 3 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en muffinsform och sätt i muffinsformar. I en stor bunke blandar du samman mjöl, bakpulver, strösocker, kanel och muskot. Riv ner skalet från klementinerna. (Detta kan du göra dagen innan och plasta bunken och lämna framme i rumstempratur, hoppa då givetvis över att sätta på ugnen, och gör det dagen efter när de ska gräddas). Pressa klementinsaften i ett dl mått, fyll på med mjölk tills det är 2 dl. Ta fram en bunke där du häller ner saften ihop med matolja och ägget, rör samman. Rör ner i de torra ingredienserna. Rör tills allt har blandat, överarbeta inte smeten (då blir det tunga muffins, hellre lite klimpar). Vänd ner tranbären. Skeda upp smeten i muffinsformarna, till hälften. Stör lite råsocker över varje. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, de ska bli gyllene och kontrolleras med sticka. 

Källa: Lawson, Nigella (2008). Nigellas Jul. Finland: Bookwell.   

Note! Om det mot förmodan blir några muffins över, lägg dem i en påse och micra dem dagen efter, då är de exakt lika goda.

Postat av: Stina

VAd mysigt ni hat det. God jul! Stor kram

2011-12-24 @ 08:29:30
URL: http://lifestyleblogs.se/girle
Postat av: Anna

Åhhh vad mysigt!!! Vad är mer jul än att elda i kamin och kakelugnar!



Och vilken mysig julfrukost!



God jul! Stor kram!

2011-12-24 @ 09:08:28
URL: http://engfields.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Stina: Ja supermysigt, ni med hoppas jag. Stor god jul kram!



Anna: Ja super mysigt. Håller med dig precis, därför som jag har längtat sen i februari, hade inte den lyxen tidigare. Hoppas du har haft en super mysig dag. Stor god jul kram!

2011-12-24 @ 19:56:06
Postat av: Lina (NinnaLilltroll)

Vilken mysig tradition.

Muffinsen lät goda. Får nog prova dem - trots att julen är över :)

2011-12-27 @ 08:57:00
URL: http://ninnalilltroll.blogspot.com/
Postat av: Karin

Himla fina!

2011-12-27 @ 10:59:44
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Vardaxlyx

Jag vill önska dig en trevlig fortsättning!

Kramkram

2011-12-27 @ 13:31:29
URL: http://vardaxlyx.devote.se
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Lina (NinnaLilltroll): Ja det är mysigt att ha vår lilla egna traditon. Dessa tycker jag absolut att du ska pröva i allafall, supergoda och enkla!



Karin: Tack snälla!



Vardalyx: Tack snälla och jag önskar dig detsamma, stor kram!

2011-12-27 @ 20:30:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: