Hallon & Rabarbersaft

Viktoria I . 2011-07-04 19:51:39 . Sylta, safta & konservera


I helgen kokade mamma och jag hallon & rabarbersaft, både hallonen och rabarberna kom ifrån hennes trädgård. Resultatet och recept följer nedan. (Det är mammas recept).
  

                          
                          

Istället för att sätta etiketter på flaskorna så har jag satt dessa söta tags. På deras baksida har jag skrivit vad det är för saft, datum när den är gjord och hur den ska späs. 

                           

De söta tagsen kommer från lagerhaus, 15 kronor för ett sex pack. 

                           


Hemmagjord saft är en perfekt present, extra fint blir det om du som här lägger den i en "flaskpåse". Det finns många fina presentpåsar som är anpassade till flaskor i affärerna.

Hallon & Rabarbersaft
(4 flaskor)

2 kg rabarber, skurna i en centimeters tärningar
2 L hallon
6 dl vatten

Blanda samman i en stor kastrull. Låt koka upp och låt sedan sjuka tills rabarbern kokar sönder. Sila saften. Nu ska saften kokas i hop med socker. För varje liter saft behövs 500 g socker. Vi fick 3 l saft så vi tog 1,5 kg socker. Låt saften och sockret koka upp, skumma bort eventuellt skum. Häll upp på flaskor, förvara i kyl.

Saften ska späs, vilket du gör efter tycke och smak.

Postat av: Caroline

6dl vatten? Låter lite? Stämmer det??

2011-07-13 @ 19:56:17
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Caroline: I detta receptet är det endast 6 dl vatten.

2011-07-16 @ 20:50:47
Postat av: Alexandra

Hur länge håller saften i kylen? Jättefin blogg btw!

2011-11-06 @ 18:20:15
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Alexandra: Tack! Den håller i månader, vågar givetvis inte sätta något exakt bäst före datum. Den jag gjorde i somras, har vi druckit upp sen länge. Men den satsen vi gjorde i början av sep. är fortfarande lika fin. Som alltid med saft är det viktigt att ha rena flaskor, och skumma noga. Samt att du förvara saften i kylskåpet. Hör gärna av fig om du har fler frågor. Gör denna, den smakar verkligen sommar!

2011-11-06 @ 19:53:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: