Vinbärsgelé

Viktoria I . 2011-07-09 09:54:53 . Sylta, safta & konservera


Vi är åter på landet! Här njuter vi inte bara av sällskapet och de fria ytorna, utan även av alla godsaker som naturen bjuder på. Förutom att njuta av dem för stunden som de är eller i bakverk, passar vi på att safta och sylta inför den kommande hösten och vintern. När vi var på landet sist kokade vi en himmelskt god hallon & rabarbersaft (http://pinkpastry.blogg.se/2011/july/hallon-rabarbersaft.html), och denna gången  har vi kokat vinbärsgelé. Recept följer nedan. 


                          


Vinbärsgelé grundrecept

1 kg röda vinbär
2 dl vatten

Rensa och skölj bären, stjälarna på vinbärsklasarna ska vara kvar då de innehåller geléämne . Låt dem rinna av väl. Koka upp bär och vatten, låt koka tills bären går sönder. Sila bärmassan och mät upp hur mycket saft du får. För varje 1 L sur saft tillsätts 750 g socker. Koka upp socker och saften. Koka gelémassan sakta utan att röra i den 5-10 minuter. Geléprov tas med sked. Det är färdigt då dropparna faller tungt från skeden. Ta bort grytan från värme, låt stå i några minuter. Ta bort eventuellt skum. Häll upp i varma burkar, låt svalna. Förvara svalt.

Källa: Lundellska fondstiftelsen (1971): Hemmets kokbok. Upplaga: 45. Stockholm: P.A. Nordstedt & Söner.

Postat av: Smsa Låna

Nice blogg! Hur länge har du haft din blogg?

2011-07-20 @ 06:35:19
URL: http://smsalåna.nu
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Smsa Låna: Tack = ), drygt ett år.

2011-07-20 @ 08:31:14
Postat av: Tinde

Hej! Älskar din blogg, helt fantastiska tips som jag ofta använder! Kokade äpplegelé häromdagen, och upplevde att den blev väldigt seg och kladdig. Har aldrig gjort gelé innan, är det något du känner igen från när du gjort gelé? Hade exakt samma recept som detta, fast med äpplen :)

2013-10-10 @ 12:22:43
URL: http://tindes.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: