Gifflar med mandelmassa och hallonsylt

Viktoria I . 2011-06-22 09:14:41 . Bakning


Till mitt examenskalas (http://pinkpastry.blogg.se/2011/june/examenskalas-med-temat-rosa-paris.html) hade min snälla mamma bakat gifflar. De är så goda med mandelmassa och sylt i, dessutom så kändes gifflar lite franskt så jag tyckte att de passade med mitt tema.


                          
                          

Gifflar

75 g margarin
2 dl grädde
25 g jäst
1 ägg
3 msk socker
1 krydmått salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mandelmassa mjukrörd med 2 msk margarin
Hallonsylt

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Smält matfettet, häll på grädden. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg, socker, salt och så mycket mjöl så degen blir lagom fast. Låt den jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Knåda degen på bakbordet med resten av mjölet. Dela den i 3 delar och kavla ut dem till runda kakor. Skär ut 8 snibbar och lägg på mandelmassefyllningen och hallonsylt cirka 1 tsk på varje). Rulla i hop och forma till gifflar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter. Låt svalna helt, garnera med kristyr.

(Källa: ICA Provkök (1994): Sju sorters kakor. Västerås, ICA bokförlag).

Gifflarna går att göra i förväg och frysa utan glasyr, den får ni vänta med tills det är dags att bjuda på gifflarna.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: