Koka kondenserad mjölk, dulce de leche steg för steg guide

Viktoria I . 2011-06-02 19:00:39 . Bakning


Som ni säkert har märkt så älskar jag dulce de leche (kokad kondenserad mjölk), det är utmärkt att använda i bakverk och himmelskt gott. Det är något som jag är uppväxt med och vi hade det till och med som pålägg på smörgåsar. Jag har fått flera frågor om dulce de leche, därför kommer det här en steg för steg guide. 


                         

Ta av etiketten på konservburken och ta fram en stor gryta som du fyller med vatten. Lägg burken i grytan när vattnet har kokat upp (och börja ta tiden), se till att burken är helt täckt av vatten. Det är viktigt annars kan den explodera. Under tiden som burken kokar kommer du att få fylla på med vatten. Annars är det bara att vänta medan burken kokar.  

                         

Hur lång koktid den kondenserade mjölken ska ha beror på hur fast du vill att kolasåsen ska vara. Se exempel nedan. När du har kokat burken så länge som du önskar så låter du den svalna i kallt vatten och sen stå tills den är kall. Därefter så öppnar du burken och lägger över kolan i en burk och förvarar den i kylskåpet.

                         

Här har burken kokat i 1,5 timme. Då blir det en ganska rinnig kolasås. Vilken passar perfekt till tillexempel kolasås till glas eller när du ska göra Dulce de leche cheesecake:
http://pinkpastry.blogg.se/2011/may/dulce-de-leche-cheesecake.html

                           

Här har burken kokat i 3 timmar. Som ni ser så är det en mycket mer fast kola, bredbar. Passar perfekt till tillexempel banoffe paj, alfajores eller som pålägg till smörgåsar.

Postat av: Anna

Hej! Åh vad bra att du lagt ut det här! :-) Jag drabbades av tidspress och gjorde något väldigt enkelt, men med dekorationer då såklart ;-), kladdkaka :-) Däremot har jag köpt alla grejer så jag ska testa göra den i helgen istället. Är sjukt nyfiken! Men som sagt, tidspressen gjorde att jag inte riktigt vågade pröva något nytt ifall det skulle ha gått åt skogen :-). Kram!

2011-06-02 @ 19:15:41
URL: http://engfields.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Anna: Va kul att du gillar min lilla guide = )

Det tycker jag var klokt att satsa på ett säkert kort när det var stressigt. Kladdkaka är ju med supergott. Då önskar jag dig lycka till med baket i helgen, Stor kram.

2011-06-02 @ 19:27:17
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

dulce de leche är tokgott, får nog ta och koka den burken jag har i skafferiet :-)

2011-06-02 @ 21:21:23
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Linda - Cupcakefluffan: Ja det tycker jag du ska göra det är himmelskt! Va god din sorbet lät. Jag blev inspirerad och gjorde en ananas smoothie till frukosten.

2011-06-03 @ 08:55:14
Postat av: Anna

En fråga till experten;) jag la i burken och började ta tid när vattnet kokade. Tyckte dock inte den blev så rinnig utan mer fast. Börjar du ta tid när det börjar koka eller direkt du lagt i den i grytan? Hur som var den iaf väldigt god!!! ;) kika gärna in i min blogg senare idag för att delta i min smyckestävling!:)

2011-06-06 @ 08:01:34
URL: http://engfields.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Anna: Jag lägger i burken när vattnet har börjat koka och börjar då ta tiden..Jag borde skrivit det i guiden. Tack för att du uppmärksammade mig på det, ska lägga till det. Stor kram!

2011-06-06 @ 10:32:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: