American Appel Pie med dulce de leche grädde

Viktoria I . 2011-03-13 07:11:00 . Bakning


I går var det Viktoria dagen, så därför tyckte jag att det passade med lite extra festligt fika! Det fick bli en American Appel Pie med dulce de leche grädde. När vi var i USA så blev vi serverade äppelkaka med kolagrädde, vilket passade fantastiskt bra ihop. Efter att jag hade prövat DDL frosting eller dulce de leche grädde, så kände jag att det skulle passa ännu bättre. Ja det var helt underbart till American Appel Pie, till vanlig äppelkaka passar nog vaniljvisp eller glass bäst. Recept följer nedan.  
 

                         

                        

Traditonell American Appel Pie, så gott! Den bästa äppelpajen jag vet, men det bästa Äppelbakverket jag har ätit är: http://pinkpastry.blogg.se/2011/february/appel-och-karamell-cheesecake-1.html. Den måste ni pröva! 

                         


American Appel Pie

Pajdeg

225 g kykskåpskallt smör
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 tsk salt
1 dl iskallt vatten

Fyllning

10 äpplen
1 dl pressad citronsaft
1/2 tsk kanel
1/2 tsk stött kardemumma
2 msk smör
1 äggula
2 msk rårörsocker

Gör först pajdegen! Skär smöret i tärningar. Nyp ihop mjöl, florsocker, och smör till en smulig deg. Tilsätt salt och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kyl minst en timme, gärna över natten.

Gör fyllningen. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Pressa över citronsaft och blanda med kanel och kardemumma. Stek i smör tillsammans med sockret i cirka 5 minuter, låt svalna.

Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till två cirklar. Klä pajformen med den ena degcirklen. Lägg i äpplena och lägg den andra degcirklen ovan på. Nyp i hop kanterna och skär några snitt i degen. Pensla med ägg och strö över rårörsocker. Baka i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. (Om pajen får för mycket färg så klä den med folie).

(Källa: Gourmet NR 03, 2011 s.54).


Avnjut med dulce de leche grädde

                        

Dulce de leche grädde

Koka en burk med sötad kondenserad mjölk i tre timmar, låt kallna! Ta fram en bunke lägg i dulce de lechen och 5 dl grädde. Vispa först på låg hastighet så allt blandas, sen vispar du på hög hastighet tills det har blivit fluffigt. Receptet till Dulce de leche grädde DDL frosting har jag funnit på denna blogg: http://mingodasida.blogspot.com/.
Det är hur gott som helst, passar till tårtor, cupcakes ja det passar nog till det mesta!

Postat av: Karolina

Den var jättegod! Jag är fortfarande mätt :)Kram

2011-03-14 @ 09:02:19
Postat av: Viktoria-Pinkpastry

Karolina: Det låter bra = )

2011-03-14 @ 19:07:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: