Pepparkaks cake balls

Viktoria I . 2011-11-30 18:28:48 . JUL

                           
Cake balls med smak av pepparkakor, mums! Min absoluta favorit bland cake ballsen. Ett perfekt recept när du vill få julmys snabbt och enkelt. Om du som jag älskar smaken av pepparkakor, gör dessa, recept följer nedan. 
 

                          

Pepparkaks cake balls
cirka 20 stycken

200 g krossade pepparkakor
150 g philadelphia
200 g choklad

Gör så här

Mixa pepparkakorna till fina smulor. Ta fram en elvisp och vispa samman philadelhpian med kexsmulorna. Rulla små bollar (16 gram vardera gjorde jag idag). Låt dem stelna i kylskåpet i minst 30 minuter. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna och låt dem stelna. Förvara i kylskåp.

(Det går även utmärkt att använda mjuk pepparkaka, ta då istället 260 g mjuk pepparkaka som du smular till fina smulor. Vispa samman med 200 g philadelphia, och följ receptet ovan).

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


31 kommentarer

Pepparkaksgran

Viktoria I . 2011-11-27 16:15:09 . JUL


En tradition vi har här hemma är att göra en pepparkaksjulgran och ha framme som dekoration på köksbänken. Jag brukar försöka göra den till första advent. En idé som jag fick för många år sedan efter ett misslyckat pepparkakshus försök. Pepparkaksgranen blev snabbt en favorit här hemma, och har hängt med i snart 11 års tid. Dock har det inte blivit något pepparkakshus sen dess, så nu är jag nästan lite sugen på att ge granen lite sällskap i form av ett litet pepparkakshus. Som ni säkert kan gissa utifrån texten så är det mycket enkelt, men ger ett fantastiskt fint resultat, gäster brukar tycka att det är nytt och kul. Recept och instruktioner följer nedan.


                         

Pepparkaksgran

1 sats valfri pepparkaksdeg, går lika bra med köpt.
4 stycken pepparkaksmått i olika storlek.
Kristyr, går lika bra med köpt.
Ätbart glitter och florsocker som dekoration.

Gör så här

Tryck ut fyra stycken stjärnor av varje stjärn pepparkaksmått i pepparkaksdeg. Grädda stjärnorna i ugnen och låt svalna helt. Börja sedan med de fyra största pepparkaksstjärnorna och lägg dem ovanpå varandra, med lite kristyr emellan. Som ni ser på bilden så har jag hela tiden vridit varje ny pepparkaka en liten bit, för att få "gran effekten". (Det vill säga att de inte ligger jämnt ovanpå varandra). Sen fortsätter du med de fyra stycken näst största stjärnorna och så vidare, så du avslutar med de minsta överst. Sen låter du granen torka helt och hållet. Lyft över den till ett litet kakfat. Avsluta med att pudra över ätbart glitter och florsocker som snö.   

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.

Det får bli mitt första bidrag till månadens sötsak, med tema vinter.


178 kommentarer

Julmys i kakelugnen

Viktoria I . 2011-11-26 09:41:11 . JUL


Vi har den stora fördelen att det inte är eldningsförbud i någon av våra kakelugnar. Dock är det även bra värme i vår lägenhet, så kakelugnarna är mest till för "myseldning", och är även trevliga att tända när man har gäster. Jag tycker att det är en fantastiskt vacker inredningsdetalj, och att det är extra fint om det "brinner" i dem.


                           


I vanliga fall brukar jag ställa in lite blockljus och tända. Nu i "jultider" har jag dessa små söta röda ljuslyktor tända i kakelugnen i vardagsrummet. Fem för 99 kr på RUSTA, ett litet tips. Jag tycker att de är jätte söta och kan tänka mig att de kan ha många andra fina användningsområden. Ljuslyktor passar även bättre när det kommer gäster med små barn, då vi inte har barnskydd/grindar för kakelugnarna. (Dock måste man ju givetvis ändå ha uppsikt över de små gästerna).     


17 kommentarer

Köksförvaring

Viktoria I . 2011-11-18 13:52:41 . Inredning/Hemma hos oss


Förra veckan visade jag er min honungsburk, en annan mycket kär ägodel är denna lilla trälåda (som ni ser på bilden nedan). En gammal ostlåda som jag har loppisfyndat i New York. Den står alltid framme på köksbänken intill spisen, med en salt och en pepparkvarn i. Det är kul att det står New York på, snyggt och praktiskt!
 
   
                          
                                                                 Borden's Cheese
                                                
Ett allmänt tips när ni är utomlands är att passa på och gå på loppmarknader. Där finner ni mycket snyggare souvenirer än i souvenirbutikerna. Extra kul är det med saker som ni kan använda i inredningen som min lilla ostlåda eller denna tillexempel, det blir personligt, unikt och något som påminner er om eran resa dagligen.  


11 kommentarer

Julmagneter

Viktoria I . 2011-11-16 17:42:28 . JUL


Julen närmar sig med stormsteg. Då jag älskar julen och vill hinna med så mycket som möjligt, har jag börjat julpyssla sen en tid tillbaka. I helgen gjorde jag ett mycket enkelt (även små barn skulle klara av det), roligt och effektfullt julpyssel. Julmagneter till kylskåpet. Som ni säkert kan gissa så är köket ett av de rummen som jag tycker är roligast att pynta. Nedan följer en steg för steg guide om hur du gör dina egna julmagneter. 


                        

Det som behövs ser ni på bilden ovan: julkulor (köpta på gekås), lim, och magneter (köpta på panduro).

                         

Steg 1: Lägg ut en tidning, så att du inte får lim på bordet. 

                         

Steg 2: Ta lite lim på en magnet. 

                          

Steg 3: Fäst magneten på julkulans baksida i mitten, håll fast den i några sekunder. Det är viktigt att den kommer i mitten, så att magneten inte syns bakom kulan när den sitter uppe på kylskåpet. 

                          

Steg 4: Låt torka efter limmets angiva torktid (brukar stå på baksidan).

                         

Steg 5: Sätt upp dem på kylskåpet.

Ett kul och mycket enkelt sätt att förstärka julkänslan i köket.


21 kommentarer

Jessicas Mat

Viktoria I . 2011-11-14 16:40:57 . Pink Pastry i media


Idag fick jag hem det nya numret av Jessicas Mat (tidigare Fest Mat). De var här för några veckor sedan och fotade mina sex favoriter på julgodis. Det är fantastiskt goda och mycket enkla recept, klassiker hemma hos oss vid jul, som ni måste pröva! 132 sidor med 113 underbara recept på både mat, bak och dryck, så löp och köp.
 
                         

Note: Dessvärre har det blivit ett litet tryckfel. På sida 89 är det julfudge på bilden, och inte mormorskarameller. På sida 90 är det är det mormorskarameller på bilden, men receptet är på julfudge (bilderna har bytt plats).
  


6 kommentarer

Doppa cake balls steg för steg guide

Viktoria I . 2011-11-13 08:20:35 . Cake balls


Jag har fått flera kommentarer och mejl med frågor om hur jag får chokladen slät kring cake balls. Därför har jag gjort en liten "steg för steg" guide till er (vilken följer nedan), jag hoppas att den ska vara till hjälp. Ställ gärna frågor om det är något som ni undrar. Så här gör jag, men som med det mesta så ger övning färdighet. 
  

                         

Steg 1: Klä en bricka med bakplåtspapper, ta fram några gafflar. 

                         

Steg 2: Finhacka chokladen. Jag använder nästintill uteslutande Eldorados block choklad, då jag tycker att det blir bäst resultat med den. Snåla inte utan smält 200 g choklad, så du har gott om att doppa i.  

                          

Steg 3: Förbered ett vattenbad, det vill säga en kastrull med lite vatten i, och ovanpå den ställer du en värmetålig bunke, med chokladen i. Bunken får inte vidröra vattnet, utan ska stå en bit ovanför.  

                         

Steg 4: Smält chokladen på medelvärme. Den ska bara precis smälta, övervärm inte! Rör runt med en slev, så den smälter samman snabbare och "passa den"! 

                          

Steg 5: Ta bort chokladen från värmen. Dra med sleven i bunken, blir det spår efter sleven, då har du värmt den till perfekt temperatur. Vilket gör att det blir slät och fin choklad runt cake ballsen. Om det inte blir spår efter sleven, då har du övervärmt chokladen.

                         

Steg 6: Lägg i din cake ball, OBS! en i taget. Rulla runt den med en slickepott, så det blir jämn och fin choklad runt hela. Var snabb, tar det för lång tid kan den börja smälta.  

                         

Steg 7: För in en gaffel under cake ballen. (Efter att du har doppat ett par stycken kan det vara lämpligt att byta gaffel, om det är för mycket torkad choklad på).

                          

Steg 8: Lyft försiktigt över cake ballen till en bakplåtspappersklädd bricka. 

                         

Steg 9: Håll i bakplåtspappret med pekfingret och sätt ner cake ballen och dra försiktigt bort gaffeln. (Som ni ser på "spåren" får man dra en liten bit innan den lossnar). Låt cake ballsen torka.

                        

Steg 10: Njut!

Ett annat tips kan vara att temperera chokladen, det finner ni en guide till här.


20 kommentarer

Äppelkaka cake balls

Viktoria I . 2011-11-12 09:15:14 . Cake balls


Jag "förmiddags fikar" på dessa fantastiska cake balls med smak av äppel och kanel som jag bakade igår. De är gjorda av GARANTs duetter kex med äppel - & kanelfyllning, vilka jag fann sist jag var på Willys. Jag tyckte att de var en kul och spännande smaksättning på kex, och tänkte att dessa måste jag göra cake balls av. Under tiden skriver jag på den önskade "steg för steg" guiden om hur du doppar och får chokladen jämn och fin kring dina cake balls/pops. Den kommer att publiceras under helgen. Cake ballsen smakar precis som Äppelkaka, fantastiskt gott och passar utmärkt nu på hösten. För er som gillar äppel och kanelsmak, recept följer nedan.


                          
                           
(Precis som till äppelkaka så passar mjölk mycket bra till).

Äppelkaka cake balls


1 pkt GARANT duetter Kex med äppel - & kanelfyllning
100 g philadelphia
200 g smält choklad

Gör så här

Mixa äppel och kanel kexen till fina smulor. Ta fram en elvisp och vispa samman philadelhpian med kexsmulorna. Rulla små bollar (16 gram vardera gjorde jag idag). Låt dem stelna i kylskåpet i minst 30 minuter. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna och låt dem stelna. Förvara i kylskåp.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


13 kommentarer

Blåbärspaj cake balls

Viktoria I . 2011-11-11 13:20:52 . Cake balls


Jag har fått flera mejl och kommentarer där det har efterfrågats tips om hur jag får chokladen slät och fin kring cake balls/pops. Idag har jag bakat två olika sorters cake balls för att få ihop en liten "steg för steg" guide om hur du får chokladen slät och fin (vilken kommer att synas på bloggen inom kort). Innan jag har skrivit ihop den så bjuder jag på ett av recepten till dagens cake balls. Idag experimenterade jag vidare och gjorde cake balls som smakar blåbärspaj, så gott, och enkelt som alltid med cake balls (recept följer nedan).


                         

Blåbärspaj cake balls

1 pkt singoalla blåbär
100 g philadelphia
200 g smält choklad

Gör så här

Mixa singoalla kexen till fina smulor. Ta fram en elvisp och vispa samman philadelhpian med kexsmulorna. Rulla små bollar (16 gram vardera gjorde jag idag). Låt dem stelna i kylskåpet i minst 30 minuter. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna och låt dem stelna. Förvara i kylskåp.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


10 kommentarer

Pumpabröd

Viktoria I . 2011-11-09 19:01:00 . Bakning


Då det fortfarande är fint höstväder ute vill jag tipsa om ett enkelt och mycket gott höstrecept. Det kommer från det senaste numret av tidningen FestMat. Där jag bidrog med sex stycken höstrecept, det var en marmelad, cookies, cupcakes, paj, bröd och glass. Tidningen innehåller 100 härliga höstrecept, så löp och köp! Till nästa nummer bidrar jag med sex fantastiskt goda och enkla recept på julgodis. Tidningen heter då Jessicas Mat och beräknas att finnas ute i butikerna den 15 november. Pumpabröd påminner om bananbröd, så det är lite som en blandning mellan bröd och kaka. Fantastiskt gott att höstmysa på, det passar dessutom utmärkt till Halloween eller Thanksgivingfirandet. Testa detta som det är, eller ihop med ädelost. Recept följer nedan.        


                           

Foto: Jens Nömtak, fotograf på FestMat.

Pumpabröd

3 dl råsocker
2 ägg
200 g pumpapuré (kall)
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
140 g smält margarin

Gör så här

Gör först pumpapurén. Skär bort skalet på pumpan och skär den i 1x1 cm stora bitar. Koka dessa i 5-10 minuter, tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa med mixerstav tills du får en fin pumpapuré. Låt den svalna helt.Värm ugnen till 175 grader. Vispa råsocker och ägg pösigt. Vispa ner pumpan. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten. Vispa i det smälta smöret, och vispa ordentligt tills allt är blandat. Häll smeten i smörad och bröad form cirka 23x13 cm. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 1 timme, pröva med sticka och se om den kommer ut torr. Låt svalna helt innan ni avnjuter det.

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Höstbak. I FestMat för vardag och helg nummer 5. 2011.


31 kommentarer

Bloggs matsida

Viktoria I . 2011-11-09 17:37:36 . Allmänt


När jag skulle logga in på blogg.se ikväll fick jag en glad överraskning. Jag har fått äran att vara med på deras matsida. Tusen tack, det är alltid lika roligt att få vara med på framsidan. Till er nya besökare som har hittat hit, hjärtligt välkomna!   


                         

Bildkälla: http://blogg.se/kategori/mat-dryck.

Update: 10/11-2011 och idag har jag äran att även få vara med på framsidan, ännu en gång tusen tack!

 


6 kommentarer

Cupcakeformar / muffinsformar

Viktoria I . 2011-11-08 19:09:34 . Bakning - Tillbehör


På höstlovet var jag i Gekås, med mamma och små syskonen. Där fyndade jag en hel del, bland annat...

                          

Dessa muffins/cupcakeformar och knäckformar med julmotiv. Jag har tidigare visat er mitt "bakform skåp", och dess innehåll utökas ständigt. Men som man brukar säga finns det hjärterum, så finns det...

                          

Ja så även dessa formar fick plats!


21 kommentarer

Köksstolar

Viktoria I . 2011-11-07 20:04:27 . Inredning/Hemma hos oss


Förra helgen köpte vi äntligen nya köksstolar. Köksbordet loppisfyndade jag i våras strax innan vi flyttade. Det är nyrenässans och vi har målat det vitt. Jag visste från början att jag ville matcha det med dessa stolar. Jag tycker om att blanda gammalt med nytt, jag gillar inte för mycket av det ena eller det andra. Då vi har ett gammalt köksbord, kokboksskåp/vitrinskåp i rokokostil och den gamla fina kakelugnen, så tyckte jag att det behövdes något lite mer nytt och modernt som dessa plaststolar, för att väga upp det hela.

                         

Som ni säkert kan gissa av bilden, så är det sex stycken stolar (tre på vardera sida). I de två senaste lägenheterna som vi har bott i, har vi haft köksö istället för köksbord och stolar. Det trivdes jag mycket bra med, var perfekt som extra arbetsyta, förvaring under och den var fin att duka upp på när det var kalas. Men då det är ett ganska stort kök i den här lägenheten, och vi har en fin kakelugn att elda i så ville vi hellre ha matbord och stolar istället. Vi är mer än nöjda! Jag tycker att det blev så snyggt, de passar fantastiskt bra ihop med vitt.


19 kommentarer

Mocha chocolate chip cookies

Viktoria I . 2011-11-06 10:00:00 . Bakning


Jag ska strax sätta på kaffet. Till "tiofika" denna söndag ska vi avnjuta dessa Mocha chocolate chip cookies. Sega cookies med smak av mocca och choklad. Dessa cookies är återkommande här hemma, och brukar vara mycket populära. Om ni som jag älskar bakverk med mocca smak, pröva dessa de är dessutom mycket enkla att göra.   
  

                          

Mocha chocolate chip cookies


120 g margarin
2,5 dl råsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
3 krm bakpulver
2 krm salt
1,5 tsk snabbkaffepulver
225 g grovt hackad mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman smör och socker, rör ner ägg och vaniljsocker. Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem i smörsmeten (elvispa inte då slås kaffepulvret sönder och det blir en för stark kaffesmak), och rör sist ner den hackade chokladen. Rulla till "golfbollsstora" bollar som du lägger på bakplåtspapperskläddplåt (inte för tätt, kakorna flyter ut). Tryck lätt på vardera cookie. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 - 10 minuter. De kommer att resa sig, men sjunker sedan ihop utanför ugnen. Låt svalna på plåten i fem minuter och lyft sedan över till galler för att svalna helt. (Överdrädda inte, då blir de inte sega. De ser lite ofärdiga (som cookies brukar) men blir färdiga de fem sista minuterna på plåten utanför ugnen).

Källa: Vanstone, Philippa (2009): 500 kakor den enda bok med kakor du behöver. Göteborg: Tukan förlag.


5 kommentarer

Honungsburk

Viktoria I . 2011-11-03 18:18:09 . Inredning/Hemma hos oss


Vissa saker hemma är en mer kära än andra, här ser ni en sådan sak. Denna honungsburk fick jag för många många år sedan av min mormor och morfar. De är borta sen länge, men den lilla honungsburken står alltid framme på köksbänken. Perfekt att ta i te eller att använda som smaksättning. Jag vet inte var den lilla honungsburken kommer från, mormor och morfar odlade honung och gillade saker med bin på. Någon av er som kanske har/har sett en likadan? Dock blir jag fortfarande bortskämd med lyxen att få underbart god ljus honung, då svägerskan med familj har bin. Vad har ni där hemma som är er extra kärt?   


                           


4 kommentarer