Äppel & karamellkaka

Viktoria I . 2011-10-28 12:42:01 . Bakning


Äppel och karamell är en smakkombination som jag tycker gifter sig utmärkt. Den är vanlig i USA, och där kan man frossa i en massa godsaker, med just den kombinationen. Jag tycker att den passar året om, men kanske lite extra på hösten, då flera har möjligheten till lyxen att plocka egna äpplen. Jag har fått plocka äppel hos min snälla farmor, och blev därför sugen på att hitta på något med just denna smakkombinationen. Det resulterade i denna fantastiska kaka, som ni ser på bilden nedan. (Då jag var inspirerad av USA fick det bli en hög kaka, vilket jag tycker är snyggt). Den var helt underbart fantastiskt god, gör denna! En ny klassiker hemma hos oss.  


                         


Här ser ni kakan på vårt köksbord, som vi fortfarande inte har köpt några stolar till. Dock är det tänkt att ingå i helgens planer. I bakgrunden ser ni en av våra kakelugnar. Jag längtar något oerhört tills vi ska sitta här i köket och elda kakelugn och äta julfrukost. Eller höstmysa med en brasa och denna fantastiska kaka, med smak av äpple, kanel och karamell. (Recept följer nedan).    

Äppel & karamellkaka

250 g smält avsvalnat margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk mjölk
6 äpplen skalade och skivade
3 tsk kanel

Gör så här

Vispa margarinet och sockret pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman efter varje ägg. Rör i mjölet och bakpulvret, rör sist i mjölken. Blanda samman så det är en fin smet. Ta fram tre stycken springformar 20 cm i diameter, smöra och bröa dem. (Jag använde istället Wilton cake tin release för att slippa ströbröd). Fördela smeten jämnt mellan formarna. Tryck ner äpplena i smeten i formarna. Strö lite kanel över varje kaka. Grädda äppelkakorna i nedre delen av ugnen (ställ dem bredvid varandra på samma galler, de får plats, perfekt för oss som inte har varmlufts ugn) i 30 - 40 minuter, kontrollera med sticka. Låt svalna helt på galler.

Gör karamellgrädden.

Karamellgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde

Gör så här

Koka den kondenserade mjölken i tre timmar (steg för steg guide för hur du kokar  kondenserad mjölk, finner du här). Låt den svalna helt, och häll upp på burk. Detta går utmärkt att göra några dagar i förväg. Ta fram en bunke där du häller upp den kondenserade mjölken och vispgrädden. Vispa tills den har samma konsistens som vispad grädde.

Lägg ihop din kaka. Börja med en äppelkaka, täck med karamellgrädde. Upprepa proceduren och avsluta med en äppelkaka på toppen. Förvara kakan i kylskåp, den går utmärkt att göra dagen innan.    

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.

Postat av: Karolina

God som attan! och de två små svårflörtade recensenterna ville ha MER!!

2011-10-28 @ 20:37:44
URL: http://karosell.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Karolina: Ja visst var den! Glömde den hemma i kylen dock. Men har skickat bud efter den (som jag hoppas kommer snart), måste ha mer!!!!

2011-10-29 @ 20:27:52
Postat av: Mamma

Jättegod, blev nästan bråk om sista biten.Sådan vill vi ha mer av.

2011-10-30 @ 18:03:27
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Mamma: Ja den kommer jag att göra fler gånger.

2011-11-01 @ 13:22:05
Postat av: KNORKAN - Inredning och skönhet

Mums :-)

2011-11-10 @ 14:40:31
URL: http://knorkan.blogg.se/
Postat av: Viktoria-Pinkpastry

KNORKAN - Inredning och skönhet: Ja gör denna = )

2011-11-10 @ 14:43:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: