God Jul

Viktoria I . 2012-12-24 12:00:00 . JUL

 
 
 
 
Med årets julkort på vår lilla pärla önskar jag er God jul och Gott nytt år. Tack söta ni för era besök, kommentarer och mejl.
   
 
 

1 kommentarer

Mormorskarameller

Viktoria I . 2012-12-23 10:00:00 . JUL

 

Som jag har nämnt är det två olika sorters julgodis som delar första platsen på listan över mina favorit julgodisar. Julfudge och mormorskarameller, mormorskarameller är en klassiker från min barndom, som är ett måste varje jul. Det behövs få ingredienser och de är mycket enkla att göra, dessutom helt fantastiskt goda! Egentligen är det inte min mormors karameller, utan hennes morfars som var en känd konditor, han hade med sig detta underbara recept när han kom till Sverige från Danmark. Gör dessa, recept följer nedan.  

 
 
 
Mormorskarameller
ca 30 stycken
 
6 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 msk margarin
 
Gör så här
 

Klä en form cirka 25x20 centimeter med bakplåtspapper. Ta fram en stor kastrull i den blandar du samman strösocker och vispgrädde. Låt det koka upp. Låt det sjuda i cirka 1 timme. Under tiden rör du då och då med en träslev, så det inte kokar fast. Karamellen är färdig när det börjar knastra när du rör med sleven (sockret kristalliseras) och du kan se botten av kastrullen när du rör. Ta snabbt bort kastrullen från värmen och rör i 1 msk margarin.  Ös upp karamellen i den förberedda formen och ställ in i kylskåpet. Låt den svalna helt, skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

 

Tips! För att variera dessa karameller kan du röra i 1 dl grovt hackad mandel, precis efter margarinet.

 

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1 2011.

 

Mer julgodis och julpyssel finner ni under kategorin JUL.

 


1 kommentarer

Krispig mars konfekt

Viktoria I . 2012-12-21 07:00:24 . JUL

 
Idag tipsar jag er läsare om krispig mars konfekt. Detta fantastiska julgodis gör du på fem minuter. Dessutom är det fantastiskt gott och har en härligt krispig konsistens. Jag fick göra två satser med en gång, då det var så gott och enkelt. Har en känsla av att denna konfekt kommer att bli ett återkommande inslag hemma hos oss i juletid. Recept och instruktioner till hur du gör denna krispiga mars konfekt, följer nedan.  
 
 
 
 
Krispig Mars Konfekt
 
4 mars a 65 g
90 g smör
50 g rice krispies
 
Gör så här
 
Förbered en bricka med bakplåtspapper. Väg upp rice krispiesarna och lägg i en stor bunke.  Hacka marsen, lägg i den och smöret i en kastrull. Värm på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen från plattan, häll i marsblandningen i bunken med rice krispiesarna, rör om tills de är täckta. Skeda upp 25 klickar på den förberedda brickan. (När mina hade svalnat lite, tog jag på mig ett par plasthandskar och rullade dem).
 
Källa: http://cutecarbs.com/.
 
Mer julgodis och julpyssel finner ni under kategorin JUL.
 
 

3 kommentarer

Julkaffe

Viktoria I . 2012-12-20 09:00:00 . JUL

 
Julkaffe är en perfekt gå bort present/värdinnegåva nu i jul. Eller att ge bort som ätlig julklapp, vilket jag gjorde idag till min fina kollega. (Julkaffe är utmärkt att ge till dem som är allergiska eller håller en viss diet). Detta kaffe har en julig smak och doft som sprider sig när kaffet bryggs. Det är extremt enkelt att göra, går snabbt och det krävs endast tre ingredienser, för recept och instruktioner, se nedan.   
 
 
 
Julkaffe
500 g

1 paket malet kaffe a 500 g
2 tsk hel kardemumma
2 torkade pomeransskal

Gör så här

Ta fram en stor skål. Mortla kardemumman, häll i skålen. Mortla pomeransskalen (alternativt kör dem i mixern), häll i skålen. Häll i kaffet och blanda ordentligt. Lägg i en burk med tätslutande lock. Skriv en etikett med vad burken innehåller och hur kaffet ska bryggas. (Detta julkaffe doserar personen i fråga precis som den brukar). 
 
Knyt fast ev. dekoration. Jag har dekorerat burken med ett kaffemått.
 
Källa: LagaLätt (2011). Malm, Nilla Fråga LagaLätt. 2011 nr. 12.
 
Fler tips om enkla och roliga presenter att göra själv finner ni här, och under kategorin JUL.
 
 

2 kommentarer

Julfudge

Viktoria I . 2012-12-17 19:40:34 . JUL

 
Idag bjuder jag er på receptet på världens godaste fudge, denna vispade kola smälter i munnen. Perfekt lagom söt, med smak av choklad och den lenaste konstistensen. Det är min storasyster som lärde mig detta magiska recept, vilket hon i sin tur har lärt sig av sin fina svärfamilj. Denna fudge är på delad första plats (ihop med mormorskarameller) av alla mina julgodisfavoriter. Gör denna fantastiska fudge, recept följer nedan.
 
 
Foto: Jens Nömtak för Jessicas Mat.
 
Julfudge
ca 30 bitar
 
6 dl strösocker
200 g ljus blockchoklad
6 msk ljus sirap
3 dl grädde
4 msk margarin
2 msk vaniljsocker
 
Gör så här
 
Ta fram en form cirka 20x30 centimeter och klä den med bakplåtspapper. Blanda strösocker, choklad, sirap och grädde i en kastrull. Sätt i en termometer och koka under omrörning tills den blir 120 grader. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i margarin och vaniljsocker. Ta fram en elvisp och vispa kraftigt tills fudgen tjocknar, ljusnar och slutar vara blank. Häll upp i den förberedda formen och ställ in i kylskåp, låt stelna. Skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.
 

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1 2011

 

Mer julgodis och julpyssel finner ni under kategorin JUL.

 

 


4 kommentarer

Pepparkaksgran

Viktoria I . 2012-12-14 20:04:00 . JUL

 
Traditionsenligt pryds vårt köksbord även denna jul av en pepparkaksgran. Jag tycker att denna lilla gran är supersöt, och att ha en pepparkaksgran på köksbordet är lika med jul hemma hos oss. Den är inte bara söt utan sprider även en underbar julig pepparkaksdoft. Det är mycket enkelt att göra denna lilla gran, trots detta imponerar den stort. Recept och instruktioner följer nedan.
 
 
 
Pepparkaksgran

1 sats valfri pepparkaksdeg, det går lika bra med köpt.
4 stycken pepparkaksmått i olika storlek.
Kristyr, det går lika bra med köpt.
Ätbart glitter och florsocker som dekoration.

Gör så här
 
Tryck ut fyra stycken stjärnor av vardera stjärnpepparkaksmått i pepparkaksdeg. Grädda stjärnorna i ugnen och låt svalna helt. Börja sedan med de fyra största pepparkaksstjärnorna och lägg dem ovanpå varandra, med lite kristyr emellan. Som ni ser på bilden så har jag hela tiden vridit varje ny pepparkaka en liten bit, för att få "gran effekten". (Det vill säga att de inte ligger jämnt ovanpå varandra). Sen fortsätter du med de fyra stycken näst största stjärnorna och så vidare, så du avslutar med de minsta överst. Sen låter du granen torka helt och hållet. Lyft över den till ett litet kakfat. Avsluta med att pudra över ätbart glitter och florsocker som snö.  

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer julpyssel finner ni under kategorin JUL.
 
 

3 kommentarer

Chocolate mint fudge

Viktoria I . 2012-12-13 18:52:00 . JUL

 
Idag vill jag bjuda er på vad jag tror är världens enklaste fudge recept. Det går på tio minuter och det behövs endast två ingredienser. Trots detta har det ingen inverkan på smaken, utan fudgen är fantastiskt god och har en fin konsistens. Detta recept går att variera i oändlighet, min favorit är dock Chocolate mint fudge, vilket receptet till följer nedan. Där följer även instruktioner till ett mycket snabbt men effektfullt sätt att slå in din fudge, även det går på mindre än tio minuter. Perfekt nu när julstressen börjar komma. 
 
 
Jag har lyft ur fudgen ur formen med bakplåtspappret och knutit ett sidenband med etikett runt, "Quick fix"!
 
Chocolate mint fudge
30 bitar
 
2 a 200 g Marabou Mint Krokant
1 burk sötad kondenserad mjölk
 
Gör så här
 
Klä en form ca 18 x 25 cm med bakplåtspapper. Förbered ett vattenbad (en gryta med vatten, ovanpå ställer du en värmetålig bunke). Finhacka chokladen. Häll i den och den kondenserade mjölken i bunken över vattenbadet. Smält samman, det ska bara precis smälta samman, mintkrokant bitarna ska inte smälta. Häll upp i den förberedda formen och låt stelna i kylskåp. Skär i bitar och förvara i kylskåp.
 
Tips! Detta grundrecept går att variera i oändlighet. Grundregeln är 1 burk sötad kondenserad mjölk till 400 g choklad. Övervärm aldrig, utan låt det endast smälta ihop. Det går även utmärkt att tillsätta eventuella nötter om så önskas (i sådana fall så rör i dem precis innan du ska hälla upp fudgen, värm inte dem i hop med chokladen och den kondenserade mjölken). Testa med din favoritchoklad, (en annan favorit här hemma är Marabou polka) enklare fudge recept tror jag knappt går att hitta.  
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer julgodis och julpyssel finner ni under kategorin JUL.
 
 

4 kommentarer

Lussepops

Viktoria I . 2012-12-12 18:42:00 . JUL

 
I morgon är det Lucia och därför vill jag passa på att tipsa er läsare om mina Lussepops.  Kaka på klubba med smak av lussekatt. Dessa supersöta Lussepops, är fantastiskt goda och har lite kakdegskänsla med smak av saffran och russin. De är inte bara dekorativa, de är även mycket praktiska med deras klubbpinnar som gör att de passar utmärkt vid tillexempel glöggminglet eller andra julfester. Recept och instruktioner följer nedan.  
 
 
 Foto: Jens Nömtak för Jessicas Mat
 
Lussepops
ca 20 stycken
 
260 g saffranskaka
200 g philadelphia ost
0,5 dl russin (går att utesluta)
150 g smält choklad
20 träpinnar
ev. sidenband till dekoration
 
Gör så här
 
Baka först saffranskakan och låt den svalna helt. Väg upp 260 gram av saffranskakan och smula den till fina smulor, med fingrarna eller med hjälp av ett rivjärn.  Ta fram en stor bunke, i den vispar du samman smulorna med philadelphia, och rör sist i russinen.  Med händerna formar du små bollar (22 g vardera). Ställ in dem i kylskåpet i minst 30 minuter. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna och lyft upp dem med en gaffel till ett bakplåtspapper, fort trycker du ner en träpinne i mitten av bollen (Tips! Jag har använt grillpinnar som jag har förkortat cirka 10 centimeter.). Låt chokladen stelna. Knyt dit ev. dekoration. Förvara i kylskåp. 
 
Saffranskaka
 
50 g smält margarin
0,5 g saffran
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret ihop med saffranet och låt svalna. Smöra och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten. Tillsätt margarinet och mjölken, rör om tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter, kontrollera med en sticka.
 

Källa: Ingvarssom, Viktoria (2011). Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1. 2011.

 
Mer julgodis och julpyssel finner ni under kategorin JUL.
 
 

1 kommentarer

Apelsin och valnötsknäck

Viktoria I . 2012-12-11 18:36:00 . JUL

 
Efter alla amerikanska godsaker, tänkte jag bjuda er på receptet till en svensk klassiker, knäck. Jag gillar att smaksätta min knäck med julens smaker. Favoriten är apelsin och valnötter. Min knäck är seg och god, inte hård. Då är det viktigt med koktermometer. Recept och instruktioner följer nedan.
 
 
Foto: Jens Nömtak för Jessicas Mat.  
 
Apelsin och valnötsknäck
ca 30 stycken
 
1,5 msk margarin
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl hackade valnötter
Zest från en hanlv apelsin
 
Gör så här
 

Ta fram en bricka som du fyller med knäckformar. Blanda smör, strösocker, sirap och vispgrädde i en kastrull med tjock botten. Sätt i en termometer i kastrullen. Koka upp och låt koka tills knäcken når 120 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör i apelsin zest och hackade valnötter. Häll upp i formar och låt stelna i kylskåpet.

 

Förvara i kylskåp.

 
Källa: Ingvarssom, Viktoria (2011). Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1. 2011
 
Mer julgodis finner ni under kategorin JUL.
 

3 kommentarer

Almond bark

Viktoria I . 2012-12-10 18:56:23 . JUL

 
En annan Amerikansk julgodis klassiker är Candy Bark, vilket kan jämföras med vårt chokladbräck. Dock har de en traditon av att röra ner lite mer än vad vi är vana vid, allt från oreos till salta pinnar. Det är endast fantasin och smaken som sätter gränserna. Även detta är mycket enkelt, bara att smälta, röra ihop och låta stelna. (Här finner du flera olika varianter). För de som har lite mer "vuxen" chokladsmak, brukar Almond Bark vara mycket populärt. Det innehåller mörk choklad, mandlar, honung och sesamfrön. Recept följer nedan.
 
 
 
Almond Bark
 
3 dl mandel/200 g
1 dl sesamfrön
0,5 dl honung
100 g 70% choklad
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader. I en bunke blandar du samman mandlar, sesamfrön och honung. Sprid ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, tills mandlarna har fått fin färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Förbered en bricka med bakplåtspapper. Ta bort mandlarna från plåten och lägg i en stor bunke. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Häll den smälta chokladen över mandlarna och rör runt snabbt. Sprid ut på den förberedda brickan och låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.
 
 
Mer julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
  

0 kommentarer

Ätlig Julklapp, Smaksatta Popcorn, Popcorn Set

Viktoria I . 2012-12-09 16:45:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Jag vill tipsa er läsare om en kul ätlig julklapp, ett popcorn set. Detta popcorn set går mycket snabbt, enkelt och går att variera i oändlighet. (Se instruktioner nedan). Andra exempel på smaksatta popcorn är: Candy cane Popcorn, Oreo Popcorn. Detta gav jag en kollega i veckan. Perfekt även som gå  bort present i juletid.
 
 
Detta Popcorn Set kan även ges bort ihop med en biobiljett eller en film som ett litet film set.  
 
Popcorn Set
 
1 sats valfria smaksatta popcorn, jag gjorde Choklad Popcorn då det är mottagarens favorit 
1 Popcornbägare (denna har jag fyndat på Karlssons, för 10 kr)
Cellofan
Sidenband
Etikett (jag har gjort min av en gammal papperspåse)
 
Gör så här
 
Gör en sats valfria smaksatta popcorn, låt svalna och stelna helt. Häll upp popcornen i popcornbägaren. Klä den i cellofan och knyt ett sidenband runt. Gör en etikett som du fäster i sidenbandet.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Fler tips om fina, kul och goda julgåvor att göra själv finner ni under kategorin JUL.
 
 

1 kommentarer

Kurs i Amerikanskt Julgodis på Medborgarskolan

Viktoria I . 2012-12-09 15:53:00 . Kurser

 
Som nämnt tidigare har jag den stora äran att få hålla kurser på Medborgarskolan. Förra helgen var det dags igen och då med temat amerikanskt julgodis. Vi hade en fantastiskt rolig och mycket god eftermiddag tillsammans. Många återkommande deltagare, vilket är extra roligt som kursledare.
 
Nedan följer bilder från vår eftermiddag.
 
Jag hade julpyntat salen på medborgarskolan i Växjö.
 
 
Jag hade även julpyntat katedern.
 
 
Har har ni kursledaren, i ett av mina kursförkläden.
 
 
Vi började med en liten föreläsning kring Amerikanskt Julgodis.
 
 
Deltagarna fick även varsitt kompendium fyllt med tips och trix samt recept på Amerikanskt Julgodis.
 
 
 
Sen var det dags att börja julgodiskoket. Fyra olika sorters amerikanskt julgodis skulle deltagarna få göra och ta med sig hem till första advent. Deltagarna hade till och med klätt sig amerikanskt kvällen till ära.
 
 
Det användes essentiella amerikanska ingredienser som tillexemel Oreos.
 
 
Det hölls även ett lotteri med fina priser.
 
 
Sen var det dags för deltagarna att packa ihop deras nygjorda julgodis.
 
 
En deltagare var så pysslig att hon hade gjort fina julgodisstrutar att packa ner hennes godis i, perfekt så hade hon de ätliga julgåvorna redan klappade och färdiga.  
 
 
Jag vill ännu en gång tacka deltagarna för en fantastiskt rolig eftermiddag tillsammans. Jag hoppas att vi ses igen och på fler sådana här roliga tillfällen. Om ni är intresserad av mina kurser, eller att boka in event som tillexempel möhippor och liknande. Kontakta mig eller medborgarskolan i Växjö.  
 
 

1 kommentarer

Snabb och billig gå bort present / värdinnegåva i JUL

Viktoria I . 2012-12-08 06:03:00 . JUL

 
Nu i juletider är det mycket som ska hinnas, och många som ska besökas. Som ni vet så tycker jag att det är jätteroligt att både få och göra presenter till värden och värdinnan. Därför tänkte jag tipsa er läsare om en söt julgrupp som går mycket snabbt och enkelt att göra själv. Den är dessutom mycket prisvärd, vilket även passar i juletid. Trots att denna lilla julblomma/julgrupp går snabbt och det behövs lite, brukar den imponera stort på mottagaren. Instruktioner för hur du gör denna lilla "julkopp" följer nedan.
 
 
Ett tips! Samla på dig vackra gamla tekoppar. De är perfekta till de mesta, tillexempel plantera blommor och kryddväxter i, fylla med kakor/godis och ta lite cellofan runt och sen ge bort i present.
 
Snabb Julgrupp, blomma i tekopp
 
1 tekopp
1 liten julblomma, tillexempel mini julstjärna eller en hyacint.
Eventuell dekoration, tillexempel en polkagriskäpp eller en julkula.
 
Gör så här
 
Ta fram en vacker tekopp. Plantera blomman. Lägg dit eventuell dekoration (se exempel bilden ovan). Klart!
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Fler tips om fina och roliga julblommor och julgåvor att göra själv finner ni under kategorin JUL.
 
 

2 kommentarer

Candy Cane Popcorn

Viktoria I . 2012-12-07 06:10:00 . JUL

 
I USA är det även vanligt med smaksatta popcorn. En av favoriter i juletid är Candy Cane Popcorn. Dessa saltsöta popcorn är fantastiskt goda. Den vita chokladen och polkagrisarna gifter sig utmärkt tillsammans med de salta popcornen. De är dessutom mycket enkla att göra och går utmärkt att förbereda i förskott. Gör dessa popcorn i kväll och låt fredagsmyset få en amerikansk "jultouch", recept följer nedan.
 
 
 
Candy Cane Popcorn
 
1 påse microporcorn
300 g vit choklad
3 dl krossade polkagrisar
 
Gör så här
 
Poppa popcornen, häll upp i en stor skål och låt dem svalna. Sortera bort eventuella opoppade majskorn. Ta fram en stor bricka och lägg på ett bakplåtspapper. Krossa polkagrisarana (lägg dem i en påse och slå sönder dem med hjälp av en kavel). Förbered ett vattenbad (det vill säga en värmetålig bunke över en gryta med vatten). Finhacka den vita chokladen. Lägg den finhackade chokladen i den värmetåliga bunken. Sätt ditt vattenbad på spisen och smält chokladen. Chokladen ska bara precis smälta. Därefter tar du den från värmen och rör snabbt i popcornen och de krossade polkagrisarna. Sprid ut dessa på den förberedda brickan och låt dem stelna. När popcornen har stelnat, bryter du dem i bitar.
 
Förvara i lufttätburk i rumstempratur. Popcornen håller i drygt en vecka.
   
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

2 kommentarer

Cinnamons Pecans

Viktoria I . 2012-12-06 18:46:00 . JUL

 
I USA är det vanligt med smaksatta nötter. Dessa som är smaksatta med socker och kanel, passar extra bra i juletid. Eller ja dessa passar faktiskt året om, de är mycket smakrika och är nästintill beroendeframkallande. Med fördel kan dessa även serveras till drinken eller ostbrickan. En annan fördel är att de har lång hållbarhet och att de är mycket enkla att göra, färdiga på fem minuter. Receptet följer nedan.    
 
 
 
Cinnamons Pecans
 
7 dl pecannötter
1,7 dl strösocker
1 msk kanel
0,6 dl kallt vatten
 
Gör så här
 
Förbered en bricka med bakplåtspapper. Blanda samman alla ingredienser i en stor skål. Blanda tills alla pecannötter har blivit väl täckta. Värm en stekpanna på spisen. Häll i pecannötterna. Låt dem sjuda tills sockret börjar smälta, pecannötterna börjar bli rostade, cirka 5 minuter. Sprid ut pecannötterna på bakplåtspappret och låt stelna. Förvara i lufttätburk i rumstempratur.
 
Nötterna håller i cirka en månad.
 
 
Mer julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

1 kommentarer

Christmas Peanut Butter Balls

Viktoria I . 2012-12-05 18:34:00 . JUL

 
Peanut Butter Balls är ett klassiskt amerikanskt julgodis. Här har jag "försvenskligat" det lite genom att blanda i krossade pepparkakor. Pepparkakorna gifter sig fantastiskt bra ihop med jordnötssmöret och ger bollarna en spännande konsistens. Florsockret gör inte bara att dessa små bollar ser ut som vackra snöbollar, utan ger den där fantastiska blandningen av sött och salt, när det är som bäst. Testa dessa du kommer inte att bli besviken, dessutom är de löjligt enkla att göra, i sann amerikansk "quickfix" anda. Recept följer nedan.  
 
 
 
Christmas Peanut Butter Balls
ca 20
 
20 Pepparkakor (går utmärkt med köpta)
2 msk jordnötssmör
3 msk honung
Florsocker
 
Gör så här
 
Krossa pepparkakorna till fina smulor. Häll upp i en skål. Blanda i jordnötssmör och honung. Blanda tills du har en deg (eventuellt kan det behövas tillsättas lite mer jordnötssmör, så degen går ihop). Rulla bollar, ställ in i kylskåpet i cirka 30 minuter. Rulla bollarna i florsocker. Förvara i kylskåp.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

0 kommentarer

Oreo cookie fudge

Viktoria I . 2012-12-05 06:46:00 . JUL

 
En amerikansk klassiker som vi gör hemma varje jul, är Oreo cookie fudge. Det är precis lika himmelskt som det låter. Dessutom är det löjligt enkelt att göra. Endast tre ingredienser som ska smältas samman och låta stelna. Inte vilka ingredienser som hest, utan vit choklad, kondenserad mjölk och oreos. Sötad kondenserad mjölk är en bra genväg till fin konsistens på fudge och man slipper koktermometrar och kulprov. Testa denna himmelska fudge, så tror jag att den kommer att bli klassiker även på era gottebord. 
 
 
 
Oreo cookie fudge
ca 25 bitar

1 burk sötad kondenserad mjölk
500 g hackad vit choklad
1 pkt grovt hackade oreos

Gör så här

Klä en form ca 18 x 25 cm med bakplåtspapper. Förbered ett vattenbad. I det smälter du samman den kondenserade mjölken och den vita chokladen. När det har smält samman tar du bort bunken från värmen, och rör ner de grovt hackade oreosarna. Häll upp i den förberedda formen, och låt stelna i minst 4 timmar. Skär upp i bitar, förvara i kylskåp.
 
Källa: http://kakmonstren.blogspot.se/
 
Mer julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

1 kommentarer

Pink Pastry och Amerikanskt Julgodis i Sveriges Radio

Viktoria I . 2012-12-04 18:13:42 . Pink Pastry i media

 
Idag hade jag åter den stora äran att gästa Västergatan Sveriges Radio, kronoberg P4. Dagens ämne var amerikanskt julgodis. Jag hade med mig fem olika sorters Amerikanskt julgodis som vi provsmakade i studion.
 
 
 
Som alltid var det fantastiskt trevligt på västergatan, och gott! Vill du höra mig och Jocke Wallgren prata om och smaka Amerikanskt Julgodis, finner du inslaget här.
 
(Recept på dessa amerikanska julklassiker kommer på bloggen inom kort).
 
 

1 kommentarer

Gör din egen Adventsljusstake, Köksinspirerad Adventsljusstake

Viktoria I . 2012-12-02 06:00:00 . JUL

 
Första advent och första ljuset är tänt. Jag har aldrig hittat någon adventsljusstake som jag har tyckt varit riktigt snygg. Därför bestämde jag mig för att ta saken i egna händer i år, och göra en. Jag är mycket nöjd med resultatet, och har bestämt mig för att denna köksinspirerade adventsljusstake får bli en jultradition hemma hos oss. Som ni vet sen tidigare är jag lite svag för saker med industrikänsla, älskar att blanda in dem ihop med gammalt och vitt. När man ger saker nya/fler anvnändningsområden tycker jag att det förmedlar den känslan, och så även i fallet nedan. Dessutom är det alltid kul med saker som man har gjort själv. För att göra din egen adventsljusstake med kökstouch, se instruktioner nedan.  
 
 
 Adventsljusstaken på köksbordet, nu ska jag duka fram adventsfrukost.
 
Köksinspirerad Adventsljusstake
 
1 skärbräda
4 snapsglas på fot
Sidenband
Kvarnsalt
4 julgransljus
 
Gör så här
 
Knyt sidenband kring snapsglasen. Ställ dem på skärbrädan. Fyll upp glasen med kvarnsalt. Sätt ner ljuset i det fyllda glaset. Tada klart! 
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
För mer tips om julpynt och julpyssel kolla under kategorin JUL.
 
 

3 kommentarer

Ge bort en Julaftonsfrukost, gå bort present jul

Viktoria I . 2012-12-01 17:59:00 . JUL

 
Ikväll är vi bortbjudna på middag. Som ni vet älskar jag att pyssla med "gå bort presenter" och värdinnegåvor. Speciellt så här års när de kan få en "julig touch". Ni kanske minns pannkanssetet? Här är det men i julkostym, ett julaftonsfrukost set. Pepparkakspannkaksmix set, polkagrissyrup, en julkökshandduk och en julstekspade. En perfekt gå bort present nu när alla julens festligheter närmar sig. Vilken möjliggör för mottagaren att slänga ihop amerikanska Pepparkakspannkakor med Polkagrissyrup på julaftonsmorgon. Mums, en magisk start på en av årets bästa dagar. Fler tips om enkla och roliga presenter att göra själv finner ni här, och under kategorin JUL.
 
 
Trälådan har min man gjort (bygg en själv eller kolla på loppis). I den har jag ställt burken med pannkaksmix, flaskan med polkagrissyrup och dekorerat den med en kökshandduk och en stekspade till pannkakorna.
 
Julaftonsfrukost set
 
Pepparkaks Pannkaksmix
4 portioner
 
4 ¾ dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker
2 tsk pepparkakskrydda
 
Gör så här
 
Blanda samman ovanstående ingredienser i en glasburk, sätt på lock (en findus majonäsburk har den perfekta storleken, för ovanstående pannkaksmix). Jag gjorde en sylthätta av en gammal papperspåse (se instruktioner här). På baksidan av sylthättan skriver du instruktionerna om hur mottagaren gör pannkakorna, samt vad den ska tillsätta. Fäst sylthättan på kakburken.
 
Receptlapp med instruktioner:
I en skål vispar du samman 2 ¼ dl mjölk, 3 ägg och 55 g avsvalnat smält margarin. Tillsätt pannkaksmixen och vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Hetta upp pannkakslaggen, häll i margarin och stek pannkakorna.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Polkagrissyrup
ca 2,5 dl

1 cup strösocker
1 cup vatten
3 stycken polkagriskäppar, delade i bitar.

Gör så här

Ta fram en kastrull. I den blandar du vatten, strösocker och polkagrisar. Smält samman på medelvärme. Rör då och då så det inte bränner fast. Häll upp på flaska. Förvara i kylskåp, håller i cirka en månad. Jag har dekorerat flaskan med en etikett gjord av en gammal papperskasse (skriv på baksidan av den: hållbarhet och var den ska förvaras) samt snöre och en polkagriskäpp.
 
I din trälåda lägger du pannkaksmixen, polkagrissyrupen, kökshandduken och stekspaden, tada klart!
 
Källa: Viktoria Ingvarsson,  http://pinkpastry.blogg.se/
 
 

5 kommentarer