Mormorskarameller

Viktoria I . 2012-12-23 10:00:00 . JUL

 

Som jag har nämnt är det två olika sorters julgodis som delar första platsen på listan över mina favorit julgodisar. Julfudge och mormorskarameller, mormorskarameller är en klassiker från min barndom, som är ett måste varje jul. Det behövs få ingredienser och de är mycket enkla att göra, dessutom helt fantastiskt goda! Egentligen är det inte min mormors karameller, utan hennes morfars som var en känd konditor, han hade med sig detta underbara recept när han kom till Sverige från Danmark. Gör dessa, recept följer nedan.  

 
 
 
Mormorskarameller
ca 30 stycken
 
6 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 msk margarin
 
Gör så här
 

Klä en form cirka 25x20 centimeter med bakplåtspapper. Ta fram en stor kastrull i den blandar du samman strösocker och vispgrädde. Låt det koka upp. Låt det sjuda i cirka 1 timme. Under tiden rör du då och då med en träslev, så det inte kokar fast. Karamellen är färdig när det börjar knastra när du rör med sleven (sockret kristalliseras) och du kan se botten av kastrullen när du rör. Ta snabbt bort kastrullen från värmen och rör i 1 msk margarin.  Ös upp karamellen i den förberedda formen och ställ in i kylskåpet. Låt den svalna helt, skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

 

Tips! För att variera dessa karameller kan du röra i 1 dl grovt hackad mandel, precis efter margarinet.

 

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1 2011.

 

Mer julgodis och julpyssel finner ni under kategorin JUL.

 

Postat av: Johanna

Åh så goda de ser ut!!

Svar: Ja de är supergoda! Dessutom har de en otroligt lång hållbarhet, cirka 3 månader i kylskåp.
Viktoria Ingvarsson

2012-12-28 @ 18:33:13
URL: http://joherman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: