Macarons

Viktoria I . 2012-02-11 09:18:29 . Bakning


Storasyster har en längre tid skämt bort oss med fantastiska macarons. Nu ville även jag baka dessa små nästintill mytopoetiskt chica franska bakverk. Storasyster har även funnit det perfekta grundreceptet, vilket även jag har utgått ifrån, macaronsexperten Lowemos grundrecept. Jag har gjort några mindre förändringar samt valt att smaksätta mina macarons med mjölkchoklad. Macarons kan vara svårt till en början.  Min storasysters bästa tips är att sätta in en tom ugnsplåt längst ner i ugnen under tiden som macaronsen gräddas (detta förhindrar att de spricker lika lätt). Macarons kan varieras i en oändlighet med olika smaksättningar och smörkrämer. Jag gjorde två olika sorters smörkrämer, mocca och hallon- och vinbärssmörkräm. Mjölkchoklad macarons med moccasmörkräm smakade himmelskt, testa själva recept följer nedan.  


                           
                          

Mjölkchoklad macarons med moccasmörkräm och hallon och vinbärssmörkräm

4 ägg uppdelade i två skålar
35 gram strösocker
1 påse mandelmjöl (siktat två gånger genom finmaskig sil)
150 gram florsocker
2 msk kakao (mer om du vill ha starkare chokladsmak, dessa blir som "mjölkchoklad")
150 gram strösocker till sockerlag
0,5 dl vatten till sockerlag

Gör så här

Börja med att sikta den finmalda mandeln, så att det inte finns några stora bitar kvar. Mät därefter upp så att du har 150 gram. När du har gjort det så siktar du i 150 gram florsocker och kakaon  i mandeln. Rör om tills det är ordentligt blandat.

Sikta ner mandel- och kakao-florsockerblandningen i en ny skål. Ställ åt sidan.

Nu ska du göra både maräng och sockerlag.
Häll ner 150 gram socker med 50 gram vatten i en kastrull. Rör absolut inte om! Då kan det bildas sockerkristaller, och det förstör alltihop. Sätt på spisen och låt sockerlaget koka upp till en temperatur mellan 112 och 118 grader. Jag tog av vid ungefär 114 grader. Perfekt! (Använd en termometer).

Vispa upp 2 äggvitor till ett hårt skum, om du vänder på bunken ska äggvitan sitta kvar. Fortsätt vispa på medelstark hastighet på elvispen samtidigt som du försiktigt häller i sockret. Smeten är klar när du har dig en fin och glansig maräng som inte lämnar bunken.

Nu är det dags för att blanda ihop sockerlaget med äggsmeten. Gör detta genom att vispa på medelstark hastighet med elvispen i äggsmeten samtidigt som du låter sockerlaget rinna ner i smeten med en tunn stråle. Det tar lite tid. När det är klart har du en varm maräng framför dig. Fortsätt att vispa tills marängen har svalnat, även det tar en bra stund. Känn på bunken så vet du när den är färdig.

När du är klar med marängen så är det dags att ta tag i mandelblandningen. Ta fram de resterande 2 äggvitor och rör ner dem i mandelblandningen. Det ska bli riktigt kladdigt och kletigt.

Rör sedan ner mandelblandningen i marängen. Det ska bli väl blandat. Hur länge du behöver röra är lite svårt att säga. Känner du dig osäker så kan du klicka ut lite smet på en tallrik. Blir den toppig behöver du röra lite till, om smeten sjunker ihop fint tillsammans så är den färdigrörd.

Häll ner smeten i en sprits och spritsa ut i valfri form och storlek på en plåt. Ett tips är att använda en femkrona eller ett snapsglas för att ritade ut perfekta rundlar på ett bakplåtspapper. På så vis blir de lika stora och lite enklare att para ihop.

Låt smeten vila i ungefär 60 minuter innan det är dags att grädda den. (ytan ska kännas torr om man känner lite försiktigt)

Slå plåten riktigt hårt i köksbänken några gånger och ha alltid en extra plåt underst i ugnen när du gräddar macaronerna så minskar risken att de spricker (en tom plåt stående längst ner).

Macaronsen gräddar du i förvärmd ugn på 155-160 grader mitt i ugnen. Det tar mellan 8-14 minuter beroende på storlek och ugn. Först ska de stiga riktigt högt för att sedan sjunka lite. Om du enkelt kan lyfta på den i ugnen så är de klara.

Låt svalna helt, gör smörkrämen.

Smörkräm

Moccasmörkräm

(på det övre fatet på bild 1)

150 gram smör
1-2 tsk snabbkaffepulver
3dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Kör i matberedare så det blandas. Oftast skär sig smörkräm med sylt eller färska bär (då det blir så surt), men bara fortsätt och köra den så går den ihop.

Hallon och vinbärssmörkräm
(på bild 2)

150 gram smör
2-3 msk av vinbärs och hallonsylt
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Kör i matberedare så det blandas.

Nu ska du lägga i hop dina macarons med smörkräm emellan. Lägg en macaron med avigsidan uppåt, spritsa på smörkräm. Lägg en annan macaron ovanpå med avigsidan neråt, som en hamburgare.  

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.

Postat av: Jannice

Gud vad söta och de ser riktigt goda ut även för en som inte gillar choklad! Blir lite sugen på att själv försöka men tror inte jag har tålamodet, hehe, du känner ju mej ;)

Puss till min bakprinsessa

2012-02-11 @ 11:43:46
URL: http://blogg.mama.nu/jannice
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

Jannice: Åhh har du en blogg igen! Va kul, denna kommer att följas. Stor kram!

2012-02-11 @ 14:32:25
Postat av: jennys dockhus

vilka fina macaroons :)

2012-02-11 @ 19:27:12
URL: http://jennysdockhus.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

jennys dockhus: Tack snälla!

2012-02-12 @ 06:40:25
Postat av: simone

jättefina verkligen och låter smaskens

2012-02-17 @ 23:21:58
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.com
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

simone: Tack snälla, ja de med moccan var himmelsk!

2012-02-18 @ 10:09:11
Postat av: jennifer - med ett mirakel bakandes i ugnen

åh, ser riktigt smaskiga ut! & fina!

2012-03-19 @ 11:07:55
URL: http://jennifermedj.blogg.se/
Postat av: Viktoria - Pinkpastry

jennifer - med ett mirakel bakandes i ugnen : Ja supergoda = ). Känns dessutom så chica att få duka fram.

2012-03-19 @ 16:28:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: