Ostlåda present till värdparet

Viktoria I . 2012-07-01 13:59:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 

Som jag har berättat för er tidigare har jag och maken varit del av ett ”halv åtta” arrangemang med goda vänner, då vi har bjudit varandra på tre rätters middag. Ni kanske minns vår italienska afton. Ikväll är det dags för den sista middagen. Jag gillar traditonen att ha med en present till värdparet. Gärna något gott ätbart, tycker jag är kul att ge bort. Föregående middag fick värdparet ett lemonad set, en kul och mycket enkel ”gå bort present” som du finner instruktionerna till här. Denna afton kommer värdparet att få en ostlåda, med ost och goda tillbehör. Ostlådan går givetvis att variera i oändlighet efter tycke och smak, utgå från vad du själv gillar på ostbrickan. Det har jag gjort, god ost, något gott att lägga den på och en fantastisk dessertmarmelad. Recept och instruktioner/tips för hur du gör din egen ostlåda finner du nedan.

 

 

                                         Den söta lilla trälådan/ostlådan har jag fyndat på loppis.

 

Ostlåda

 

Knäckebröd

 

4 dl majsmjöl

2 dl sesamfrön

2 dl solrosfrön

1 dl linfrön

5,5 dl vatten

1 dl matolja (eller rapsolja)

flingsalt

 

Gör så här

 

Förbered tre ungsplåtar med bakplåtspapper. Blanda mjöl och frön i en stor bunke. Koka upp vattnet, häll i oljan och häll det på de torra ingredienserna och blanda samman. Bred ut smeten på de 3 plåtarna. Lägg ett bakplåtspapper över smeten och tryck ut den med hjälp av händerna, så den täcker hela plåten. Strö över flingsalt. Grädda i 150 grader varmluft i cirka 45 – 55 minuter. Om du inte har varmluftsugn, tryck endast ut ett knäcke i taget och grädda.  Låt resterande smet vila i bunken i kylen tills det är dags för gräddning.

 

Knäckebröden har jag lagt i en cellofanpåse som jag har köpt på Lagerhaus.

 

Källa: Min fina kollega Helén.

 

Blåbärsmarmelad med vit choklad

 

1 liter färska blåbär eller 2 paket frysta blåbär a 250 g

1 dl vatten

4 dl syltsocker med pektin

150 g hackad vit choklad

1 krm natriumbensoat

 

Gör så här

 

Rensa och skölj bären, om du använder frysta bär låt dem tina. Koka upp bär och vatten, låt koka i 5 minuter. Rör så bären mosar sig, sista minuten kör med stavmixern så alla bär mosas. Tillsätt sockret lite i taget, koka i 2 minuter. Lägg i den vita chokladen. Rör så den smälter. Ta bort marmeladen från plattan och låt den stå en stund, ta bort eventuellt skum. Ta en liten kopp som du fyller med marmelad, rör i natriumbensoat. Häll och rör natriumbensoat blandningen i resterande marmelad. Häll upp på burkar och förvara i kyl. 

 

Sylthättan har jag gjort av en papperspåse, instruktioner finner du här.

 

Källa: Lönnegren, Barbro ( 2007): 100 % Choklad 100 recept godis desserter konfekt tårtor kakor. Sundbyberg: SEMIC.

 

Ostar

 

1 brie, 1 gorgonzola och 1 chevre, inköpta i ostbutiken i stan.

 

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.

 

Postat av: Andreas

Vilken fin värdinnegåva. Dig skulle man bjuda på middag.

Svar: Tack snälla, ja det kan du få göra!
Viktoria Ingvarsson

2012-07-02 @ 08:37:29
Postat av: Katarina

Jag måste hålla med - vilken gåva! UNDERBART!

Svar: Tack snälla, stor kram!
Viktoria Ingvarsson

2012-07-03 @ 00:23:17
URL: http://brakatarina.se
Postat av: Johanna

Falbygdens ost är bäst! De har världens finaste julmarknad och massa godsaker! Jag bor bara 1,5 mil därifrån så kikar in titt som tätt^^

Svar: Ja visst är den! Åhh det låter fantastiskt = )
Viktoria Ingvarsson

2012-07-03 @ 17:06:38
URL: http://joherman.blogg.se
Postat av: Sofie

Nej men vad säger du!? Nu blev jag ju hur glad som helst Viktoria! Tack för att du berättade! Vad var det för något då? Hihi blev nyfiken...

Önskar dig också en härlig sommar!

Stor kram!!

Svar: Va roligt. Ja det var såååå gott! Till förrätt fick vi musselsoppa som var från din blogg, och till efterrätt fick vi några helt fantastiska jordgubbar, minns inte vad de kallades. Men de var så goda. Tack snälla, stor kram!
Viktoria Ingvarsson

2012-07-04 @ 13:24:44
URL: http://litendelavmig.se
Postat av: LenaJL

Jag gillar inte marmelad, men den där måste jag nog testa! :)

Svar: Ja gör det, den är supergod = )
Viktoria Ingvarsson

2012-07-05 @ 21:57:30
URL: http://www.lillafavoriten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: