Påskpynt

Viktoria I . 2012-03-30 06:44:00 . Påsk


Köksbänken pryds just nu med denna höna. Det spelar nog ingen roll hur mycket bänk yta jag har i köket så är det ständigt fullt, men som man brukar säga finns det hjärterum så finns det...För min lilla höna finns det alltid plats till påsk. En kär ägodel som jag har fått i present av min mamma för några år sedan. Den går dessutom att fylla med godsaker. För tillfället är den fylld med pastelliga godisägg.  

                         7 kommentarer

Påsk vimpel & Påskpyssel

Viktoria I . 2012-03-28 14:29:00 . Påsk

 
Vimplar tycker jag ger ett festligt intryck. Inför påsk festligheterna har jag gjort en vimpel med små färgglada kaniner och hängt ovanför spisen i köksfläkten. Det var mycket enkelt och behövdes endast snöre, lim och påsk dekorationer, dessa limmades fast på snöret. Se bilder nedan. 

                                             

 
 
Ett annat tips för att pynta och variera i köket är kökshanddukar, som ni ser på bilden har jag hängt fram en kökshandduk med påskmotiv som får sällskap av en rosa kökshandduk från Cath Kidston. Enkla saker, som dock ger ett mycket festligt intryck.


6 kommentarer

Bordsdekoration till påsk

Viktoria I . 2012-03-25 12:43:00 . DIY, Repurposed, Upcycled


Nu närmar sig påsken och som ni säkert vet så gillar jag att uppmärksamma åstiderna/helger, i inredning och bakning. Påsken är en av mina favorit högtider och har nu även fått en egen kategori här i bloggen. Jag älskar de glada pastelliga färgerna, de söta små hararna, kycklingarna, och ledigheten. Varje år så brukar jag göra en liten "påskgrupp", som blir en fin bordsdekoration som får pryda köksbordet till påskmiddagen. Denna är mycket enkel att göra och imponerar stort. Hos oss är det inte påsk utan en liten blommande påskkartong. Instruktioner följer nedan.

                                                         
Påsk bordsdekoration Äggkartong med "blommande ägg"

Äggkartong
Ägg
vatten
Påskliljor tête a tête 

Gör så här
Ta fram en äggkartong (valfritt hur stor). Knäck endast toppen av lika många ägg som det finns plats för i äggkartongen. Ös ur innehållet. Skölj ur äggen försiktigt så de blir rena och fina. Låt äggen torka helt och hållet, helst över natten. Sätt tillbaka äggen i kartongen. Fyll äggen med vatten och sätt i påskliljorna.

Om du har ett längre bord är det snyggt att sätta ut flera små äggkartonger på bordet, alternativt en större äggkartong tillexempel ett 12 - pack. Det går även att variera med andra sorters blommor, dock är det en fördel om det är lite mindre blommor (som ovan) så att äggen syns.  

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/

 


10 kommentarer

Citron cake balls

Viktoria I . 2012-03-23 16:00:00 . Cake balls


Som ni säkert har märkt så är jag barnsligt förtjust i att göra cake balls. De är roligt, enkelt, gott och går att variera i oändlighet. Dessutom tycker jag att de ser festliga och lite pralinliknande ut, de passar utmärkt till fesligheter, och gör sig bra på faten. Till helgens baby shower ville jag givetvis även servera cake balls, jag kände för att testa en ny sort och gjorde dem då med citronsmak. De var fantastiskt goda och var mycket populära. Recept och instruktioner för att göra citron cake balls följer nedan.  


                          

Citron cake balls

1 paket görteborgs kex citron
100 g philadelphia
200 g choklad

Gör sä här

Gör så här

Mixa kexen till fina smulor. Vispa samman dem med philadelphian. Rulla små bollar. Låt dem stelna i kylskåpet i cirka 30 minuter. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna, lägg på eventuell dekoration och låt dem stelna. Förvara i kylskåp.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.


5 kommentarer

Baby shower present, Baby hospital kit, bebisväska

Viktoria I . 2012-03-23 14:07:40 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Enligt amerikansk traditon på baby showers är det brukligt att den blivande mamman/föräldrarna får presenter. Det ska vara saker till den kommande babyn, tillexempel kläder, nappar och så vidare. Jag bestämde mig för att packa en liten resväska, med ett "baby hospital kit". I resväskan packade jag sådant som bebisen kan tänkas behöva det första dygnet på sjukhuset. Instruktioner följer nedan. 
  
 
                         

Baby hospital kit

4 blöjor
1 paket baby wipes
2 nappar
1 gose/snuttefilt
1 mössa
2 långarmade bodys
2 byxor med fot

Gör så här
Ta fram en liten resväska. Rulla blöjorna och kläderna (det blir snyggare och tar mindre plats, det gäller att packa smart), lägg i dem och de andra "ingredienserna" i resväskan. Stäng, tada klart! Jag tycker att det är kul att färgmatcha, då jag fick tag i en blå liten resväska, fick packningen gå i blått tema. Innehållet kan givetvis variera, jag kan tänka mig att de som är föräldrar själva har många bra tips på vad som behöver packas. 
  
                                  Nu har babyn bebisväskan packad, så det är bara och komma.

                            5 kommentarer

Tårt vimpel, baby shower tårtdekoration

Viktoria I . 2012-03-21 07:02:38 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Helgens baby shower tårta hade jag dekorerat med en tårtvimpel, som föreställde ett klädsträck/en tvättlina fylld med bäbiskläder. Tårt vimplar ger ett mycket festligt intryck till tårtan, är mycket enkelt att göra själv och går dessutom att variera i oändlighet. 

                          

För att göra din egen tårt vimpel behövs följande: två grillspett, snöre, lim, och papper. Min storasyster har på vanligt papper målat små söta babykläder som jag sedan har klippt ut. Det går även att klippa ut ur färgat papper eller bilder ur tidningar, böcker eller liknande.  

                          

Dessa har sedan limmats fast på snöret, med hjälp av limmet ovan, vilket jag tycker är jättebra till liknande ändamål. Sedan har snöret knutits fast på grillspetten. 

                          

Sen är det bara att dekorera ditt bakverk genom att trycka ner grillspetten, tada! Ett mycket enkelt sätt att dekorera tårtan, som jag lovar kommer att göra succé.  


5 kommentarer

Banana layer cake, Baby shower tårta

Viktoria I . 2012-03-20 09:02:09 . Bakning


Helgens baby shower tårta var en Banana layer cake. En klassisk amerikansk layer cake med banan smak och cream cheese frosting. Tårtan är enkel att göra och passar till både fest och vardag. Den är dessutom oerhört saftig och fantastiskt god. Receptet är mitt eget som jag experimenterade ihop efter vår resa till New York, där jag åt god och saftig banankaka överallt. Denna är ännu godare, ja den godaste amerikanska tårtan som jag har smakat (recept följer nedan). Bli inte avskräckta av de stora mängderna ingredienser utan ha i åtanke att det ska bli två höga bottnar, så det blir en hög fin och fantastiskt god banana layer cake. 
 

                          


Banana layer cake


6 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
3 stora bananer
2 tsk vaniljsocker
2 dl filmjölk
4 dl strösocker
2 dl margarin (hårt, skär i kuber och tryck ner i ett dl mått)
3 ägg

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram två springformar 20 cm, fäst ett bakplåtspappaer i botten av varje form. Smörj formarna inklusive bakplåtspapprerna väl med margarin (eller wilton cake tin relase vilket jag använde). Ta fram en stor skål, i den blandar du vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, ställ skålen åt sidan. Ta fram en ny skål, där i mosar du bananerna, blanda sedan i filmjölk och ställ även den skålen åt sidan. Ta fram en ny skål där du vispar margarin och strösocker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa efter varje ägg. Om vartannat rör du i mjölblandingen och bananblandingen. Häll smeten i de förberedda formarna och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 - 35 minuter, kontrollera med sticka. (Ett tips för att få lika höga bottnar är att väga formarna med smet i, väger de lika mycket, blir det lika höga bottnar). Stjälp upp bottnarna på galler och låt svalna helt.

Bottnarna går utmärkt att göra i förväg och frysa, ta fram dem dagen innan så de hinner tina. Eller förvara lufttätt i burk upp till 2 dagar.

Gör frostingen! Vänta dock till samma dag som tårtan ska förtäras.

Frosting
375 g philadelphia
6 dl florsocker

Gör så här
Ta fram en bunke, lägg i philadelphian. Sikta i florsockret. Vispa med elvisp tills frostingen går ihop.

Nu är det dags att lägga ihop tårtan. Ta fram ett kakfat. Lägg första botten med översidan (den toppiga) neråt. Bre på frosting ovanpå. Lägg på nästa botten på samma sätt, det vill säga med översidan neråt. Tryck till lite lätt ovanpå med handen. Täck hela tårtan med frosting. (Jag tycker att denna palett fungerar utmärkt till ändamålet).

Vänta med att lägga ihop och frosta tårtan tills dagen då den ska förtäras.

Eventuell dekoration. Jag har dekorerat tårtan med en tårt vimpel, steg för steg guide för hur du gör din egen tårtvimpel finner du här.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/9 kommentarer

Baby shower

Viktoria I . 2012-03-18 08:14:25 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter


Igår hade jag den stora äran att få anordna Baby shower, för en av mina bästa barndomskamrater. Då jag älskar amerikanska festligheter och aldrig hade anordnat/gått på en Baby shower innan så har jag sett fram emot detta. Det var fantastiskt roligt, dessutom fick jag träffa den blivande mamman och hennes fina vänner. Temat för festen blev klassisk amerikansk Baby shower.   

I vardagsrumstaket hade jag festpyntat genom att hänga upp en tvättlina med haklappar på... 

                          
                           

Även porten hade pyntats med en liten haklapp. Ett kalas/festtips är att pynta porten/ytterdörren, ett perfekt sätt för gästerna att veta att de har hittat rätt, dessutom ökar det festkänslan.

                           

Baby showerns första aktivitet var fika och mingel...

                          

Det bjöds på klassisk amerikansk Baby shower mat. Det vill säga philadelphia ham sandwiches, penut butter jam sandwiches, cake balls, frukt spett, banana layer cake, och coca - cola till att dricka.

                          
                          
                           
                           

Jag hade även fått låna syster dotterns retro dockvagn som dekoration. Där i fick gästerna lägga presenterna till den blivande mamman. När alla var mätta var det dags för paketöppning... 

                          

Ja en liten provtur fick hon ta med. Vagnen matchade fint till hennes krona med texten "New mom to be",  som vi prydde den blivande mamman med.

                           
                           

Bland alla presenter fanns det även en blöjtårta, något av en tradition på amerikanska Baby showers.

                           
                          
                          

Sen var det tävlingsdags, gissa måttet på magen, en klassisk tävling på amerikanska Baby showers. Det fanns ett första, andra och tredje pris.

                          

Första pris vinnerskan hade ett super ögonmått och gissade 2 cm från det faktiska måttet...

                           

även andra pris och...

                           

tredjepristagaren var bra på att gissa.

                          

Därefter var det dags för kaffe...

                           

vilket intogs i pysselrummet, där skulle vi tillsammans tillverka saker till den kommande babyn. Vilket även det brukar vara en traditon på amerikanska Baby showers.

                          

Pysselhörnan hade jag gjort av vaxduk, tvättlappar och textilpennor.

                          
                          

Kreativiteten flödade!

                          
                           

Sen började det bli dags för gästerna att gå hem, i klassisk amerikansk anda så fick det givetvis var sin Party favour. I detta fallet en strut med godis i. 

                          

Recept, instruktioner, tips och steg för steg guider för mat och dekorationer kommer inom kort.


167 kommentarer

Amerikansk Äppelpaj

Viktoria I . 2012-03-14 17:44:32 . Bakning


Förutom jobbet och vardagen håller jag just nu på att baka och planera inför helgens Baby shower. En av mina bästa barndoms vänner som ska få en baby, och jag har fått den stora äran att anordna hennes baby shower. Då det är en amerikansk traditon så blir temat för festen lite åt det amerikanska hållet. Vilket passar även mig utmärkt då jag älskar deras inställning till festligheter och deras bakverk. Nedan kommer ett tips på ett klassikt och mycket gott amerikanskt bakverk, som jag tycker att alla ska smaka. Amerikansk Äppelpaj med kolagrädde (helst gjord på dulce de leche), som jag gjorde till tidningen festmat. Recept följer nedan.     


                          
                           Foto: Jens Nömtak, fotograf på FestMat. 

Amerikansk äppelpaj

Pajdeg

225 g kylskåpskallt margarin
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 tsk salt
1 dl iskallt vatten

Fyllning
10 äpplen (skalade, utan kärnhus, skärda i klyftor)
1 dl pressad citronsaft
2 msk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 dl strösocker
2 msk smör
1 äggula
2 msk råsocker


Gör så här

Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl, florsocker, till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg (överarbeta inte degen). Slå in i plastfolie och ställ in degen i kylskåpet i minst en timme, gärna över natten. Blanda äpplena med citronsaft, kanel och kardemumma. Stek i smör med socker i cirka 5 minuter, låt svalna. Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i två delar, kavla ut till två cirklar. Klä pajformens botten med den ena degcirklen (låt lite av degen hänga över kanten). Fyll pajen med äppelfyllningen. Lägg den andra degcirklen över fyllningen. Nyp ihop kanerna. Skär minst ett kryss i degen. Pensla med ägg och strö över råsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.   


Äppelpajen är god med glass eller vaniljsås. Ett annat fantastiskt tillbehör är kolagrädde, vilket du får genom att blanda vispad grädde med några matskedar kolasås, köpt, fungerar utmärkt, men allra godast tycker jag det är att ta några matskedar dulce de leche.


Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Höstbak. I FestMat för vardag och helg nummer 5. 2011.4 kommentarer

Skinnstövlar

Viktoria I . 2012-03-12 14:58:37 . Skor


Här ser ni det senaste loppisfyndet, vintage skinnstövlar. Skinnstövlar tycker jag är svårt att hitta "nya" som är lika snygga som vintage. Favoritparet köpte jag i Paris för några år sedan, och har varit på vidare jakt sen dess. Efter att maken hade friat uppe i eiffeltornet, gick vi till Rue tiquetonne och hittade det perfekta paret, de får jag visa er en annan dag. Jag älskar fortfarande mitt "rosa rutiga" golv i min walk in closet. 
  

                          


7 kommentarer

Whoopie Pies

Viktoria I . 2012-03-06 14:47:00 . Bakning


I helgen gjorde jag något som jag har längtat efter länge, whoopie pies. Mjuka, små, fantastiskt goda kakor med cream cheese fyllning emellan. Om ni inte har testat whoopie pies så snälla gör det. Det är mycket enkelt, och himmelskt gott. Receptet har jag själv tagit fram för något år sedan. Då läste jag om whoopie pies överallt på amerikanska sidor och i amerikanska böcker, och var mer än sugen på att pröva dessa små söta kakor. De amerikanska recepten innehöll alltid crisco, som vi då inte hade här i Sverige. Efter lite experimenterade upptäckte jag att philadelphia var en perfekt ersättare. Recept följer nedan.  
  

                          

Whoopie Pies
ca 11 whoopie pies

2,75 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
125 g philadelphia
50 g margarin
1,75 dl strösocker
1 ägg
4,5 msk kakao

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Förbered två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, kakao och bikarbonat i en skål, ställ den åt sidan. Ta fram en ny skål där du vispar margarin och philadelphia till en slät kräm. Tillsätt strösocker och ägg, vispa krämen luftig. Vänd ner mjölblandningen och rör försiktigt till en slät krämig smet. Klicka ut smeten på ugnsplåtarna, lite större än en femkrona. Grädda kakorna 10 - 15 minuter tills de är fasta i kanterna. Ta ut ur ugnen låt kallna helt på galler
Fyllning

Gör så här

125 g rumstempererad philadelphia
2 dl florsocker

Vispa samman till en slät kräm. Bre på undersidan av en whoopie, ta en annan whoopie och lägg ovanpå med undersidan nedåt, som en hamburgare. Upprepa proceduren, tills alla whoppies är fyllda. 

Förvara i lufttät burk i kylskåpet, personligen tycker jag att de är godare dagen efter.

Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/


9 kommentarer

Tekanna

Viktoria I . 2012-03-05 16:01:15 . Inredning/Hemma hos oss


Jag har ingen vattenkokare, utan istället en tekanna/visseljohanna. Då jag inte dricker kaffe utan bara te, så är denna mig extra kär. Även av den anledningen att det var min och makens bröllopspresent ifrån min mamma. Som jag har skrivit tidigare så älskar jag vackra ting som används och förgyller vardagen, speciellt sådana som väcker fina minnen. Jag tycker att vår lilla "hjärtkanna" gör sig extra bra på Smeg spisen förstås.     

  
                        6 kommentarer