Halv åtta hos oss

Viktoria I . 2012-05-13 11:38:00 . DIY, Repurposed, Upcycled


Som jag har berättat för er tidigare så har jag och min man varit del av ett "halv åtta hos mig" arrangemang. Vi har varit tre par som har bjudit varandra på middag, dock inga poäng, men god mat, trevligt sällskap och lite husesyn och så. I lördags var det vår tur att bjuda på middag. Som ni vet så tycker jag att alla tillställningar blir lättare att planera och det blir ett bättre resultat om det finns ett tema. Därför bestämde vi oss för att ha temat Italien på vår middagsbjudning. På första bilden nedan ser ni dukningen för aftonen. 
  

                         

En stor skål med citroner som bordsarrangemang, citroner tycker jag känns väldigt Italien. Även om det skulle vara en lite finare middag så ville jag att det skulle kännas lite rustikt och familjärt, därför fick gamla glasburkar agera som ljuslyktor. Kvällens meny skriven på tårtpapper, som får agera som "tallriksunderlägg", snyggt och informativt. Gafflarna fick agera placeringskortshållare, igen enkelt och familjärt.  
                           
                         

Efter välkomstdrink med tilltugg, mingel och husesyn var det dags för förrätten. I italiensk anda så bjöd vi på antipasti, italiensk plockmat. För att öka på den italienska familjära känslan så intogs denna i soffan. Den serverades på mitt senaste loppis halleluja moment, ett fantastiskt fem våningsfat. Med bland annat oliver, ostar, melon och prosciutto.  

                         

Sen satte vi oss till bords och avnjöt resterande italienska rätter det vill säga varmrätten, som följdes av desserten som ni ser på bilden ovan. I mitt tycke världens godaste pannacotta. Vilket receptet till följer nedan.  

Pannacotta "Dulce de leche"
6 portioner
5 dl vispgrädde
0,5 burk ducle de leche (sötad kondenserad mjölk som har kokats i 3 timmar, se guide här)
2 gelatinblad

Gör så här

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, krama ur. Koka upp vispgrädden och rör ner dulce de lechen, rör tills det är helt utblandat. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Ös upp i portionsformar, plasta och ställ in dem i kylen, låt stå i minst 6 timmar, helst över natten. 

Källa: Bara en kaka till

Sen började aftonen lida mot sitt slut...

                          

Som ni vet sen tidigare så tycker jag att det är extremt roligt med favours (gästerna får en liten gåva med sig när de ska gå hem). Det är ett perfekt sätt att förhöja festkänslan/utgå från temat, samt att visa uppskattning och tacksamhet till gästerna att de har tagit sig tid att komma till dig, och det blir även ett litet minne för gästerna från din tillställning. Även favourserna tycker jag ska vara i enlighet med tillställningens tema, då vi hade tema italienskt fick gästerna med sig en basilika planeterad i en italiensk konservburk.   

Nu har vi fått avnjuta en middag, har vår tur avklarad och en middag kvar att se fram emot!