Merry X-mas xoxo Ingvarssons

Viktoria I . 2013-12-24 05:02:00 . JUL

 
 
 
Foto: Kristin Horn Sellström Gräbba, för Magazinet.  
 
Med årets julkort önskar jag er en God jul och ett Gott nytt år. Tack snälla söta ni för era besök, kommentarer och mejl, xoxo.
 
 

4 kommentarer

Fikon & Glögg Marmelad

Viktoria I . 2013-12-23 13:18:00 . JUL

 
Som ni vet så älskar jag julen och vill hinna med så mycket julpyssel som möjligt. Därför vill jag tipsa er om en mycket fin marmelad till jul i sann "Quick fix" anda, Fikon & Glögg Marmelad. Denna marmelad gör du på tio minuter och det behövs endast två ingredienser. Perfekt som ätlig julklapp. Eller att göra och ta med om du är bjuden på uppesittarkväll dan före dopparedan. Dessutom sprider den en fantastiskt julig doft under tiden som du kokar den. Nedan följer även ett tips om en mycket snygg och snabb sylthätta. Instruktioner följer.
 
 
 
Tips! Denna marmelad är mycket god att servera till ostar, så ett tips kan vara att ge bort den ihop med en ost gärna Morbier eller Roquefort.
 
Fikon & Glögg Marmelad
3 dl (Jag har gjort dubbel sats på bilden ovan)
 
250 g torkade fikon
4 dl glögg
 
Gör så här
 
Skär bort stjälken och dela fikonet i bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt glöggen. Låt koka upp och småkoka i fem minuter. Ta bort från spisen och mixa till en slät pure. Häll upp i burkar.
 
Serveras till ost.
 
Källa: Hemmets Journal.
 
Tips! Jag har gjort små sylthattar/sylthättor av en gammal papperspåse, se steg för steg guide här. Visst blir det rustikt och vackert?! Dessutom löjligt enkelt och prisvärt. Snyggaste sylthättan jag vet och man kan även skriva på den. Recycling när det är som bäst!
 
Mer Julpyssel, hemmagjorda julklappar och julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

0 kommentarer

Magazinet Klapp - panik? Gör det själv!

Viktoria I . 2013-12-17 20:41:00 . Pink Pastry i media

 
Haffa dig ett exemplar av Magazinet nummer 51 som kommer ut imorgon. Denna vecka tipsar jag om snabba och enkla julklappar att göra själv, perfekt om du som titlen lyder har klapp - panik. Fantastiska bilder av Kristin Horn Sellström för Gräbba. Magazinet är en gratis tidning som delas ut till alla hushåll i Växjö, Lessebo, Tingsryd, Alvesta tätorter och i utspridda tidningsställ, läs det även online här.  
 
 
 
 
Bildkälla: Magazinet.

0 kommentarer

Gör ett eget kitschigt pralinfat

Viktoria I . 2013-12-16 17:54:00 . DIY, Repurposed, Upcycled

 
Som ni vet är jag förtjust i att ge bort kakfat eller tårtfat. Jag tycker att det är en perfekt present, vilken går att variera i oändlighet efter mottagaren. Det blir fantastiska små skapelser av endast en gammal ljusstake, en gammal tallrik och eventuell figur, återvinning när den är som bäst! Delarna fyndar du dessutom billigt på loppis, så det är en mycket prisvärd present. Idag var jag hos en nybliven god vän och ville ha med mig en liten julklapp, så då fick det bli ett litet kitschigt pralinfat till henne, perfekt till julgodisen. Instruktioner följer nedan.  
 
 
 
 
Pralinfat
 
1 mindre tallrik i porslin/keramik (gärna någon som matchar ihop med ljusstaken det vill säga kakfatets fot)
1 ljusstake i porslin/keramik
1 figur i porslin/keramik (någon som matchar ovanstående)
Tvåkomponentslim
 
Gör så här
 
Leta upp en vacker tallrik, vacker ljusstake och en söt figur. Jag hittade en vacker tallrik med blommönster i brunt, en ljusstake/"fot" i matchande brunt, lite trädstamsliknande med vackra blommor på och en söt ekorre även den i brunt  (alla delar är loppisfyndade). Blanda tvåkomponentslimmet. Vänd tallriken uppochner, mät ut mitten av tallriken, gör en markering. Täck ovansidan av ljusstaken med lim. Sätt ljusstakens limmade ände i mitten av tallriken och låt torka. Blanda limmet på nytt och fäst figuren på tallrikens ovansida, låt torka. 
 
Diskas för hand.
 
 

Gör ett pralinfat själv för att ge bort i present
 
1 kakfat
Sidenband
Etikett
 
Gör så här
 
Bind en etikett runt pralinfatets fot, där det står eventuella skötselråd, som i fallet ovan, handdiskas.
 
P.S Det är även snyggt att lägga något gott på fatet och slå in det i cellofan, se exempel här.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer DIY och återvinning finner du här.
 
Fler exempel på enkla och kul presenter att göra själv finner du här.
 
 

0 kommentarer

Julmagneter, Gå bort present i Jul, Jul Favour

Viktoria I . 2013-12-15 19:08:00 . JUL

 

Jag har tidigare här på bloggen och i Magazinets Adventsspecial tipsat om julmagneter. Det är ett superkul och superenkelt julpyssel. Det är ett mycket bra sätt att ta tillvara på gamla julkulor. Dessutom blir de utmärkta små presenter. Det är en perfekt gå bort present när du är bjuden på julkalas (nedan följer även ett mycket snyggt och enkelt inslagningstips, till dessa små sötnosar). Mottageren får ett kul och praktiskt litet tillskott till julpyntet. Det vore även fint om du själv har julkalas att ge bort en julmagnet till varje deltagare som favour, ett kul minne av tillställningen. Ställ en skål vid utgången, eller lägg en på varje tallrik, så får den även bli en bordsdekoration. Instruktioner följer.

 

 

 
 
Du behöver följande: Julkulor, klister och magneter.

Tips! Detta går att variera i oändlighet. Tillexempel leksaksfigurer, kapsyler, bestick och så vidare. 

 

 

 
Foto: Kristin Horn Sellström Gräbba, för Magazinet.  
 
Julmagneter
12 stycken
 
12 julkulor
Magneter
Klister
 
Gör så här
 
Ta lite klister på en magnet, fäst den på mitten av julkulans baksida (se bild ovan). Håll fast den några sekunder, så klistret fixeras. Lägg julkulan på en tidning och låt torka (se torktid på klistrets baksida). Upprepa proceduren, tills alla julkulor har fått en magnet.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer Julpyssel och julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 
 

Ska julmagneterna bli en present? Lägg dem i en gammal äggkartong. (Som ni vet tycker jag att äggkartonger är fantastiskt praktiska och vackra att ge bort presenter i, allt från blommor till bebisstrumpor och cupcakes). Perfekt återanvändning, miljövänligt, gratis och supersött! Lägg julmagneterna i äggkartongen (en i varje äggfack). Stäng äggkartongen, knyt sidenband runt och fäst en etikett i sidenbandet, tada klart!
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer Julpyssel och julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

0 kommentarer

Världens snabbaste fudge, Chocolate Mint Fudge

Viktoria I . 2013-12-14 06:00:00 . JUL

 
Jag har tidigare tipsat om min "Quick fix" fudge, här på bloggen och i Magazinets Adventsspecial. Denna fudge är en favorit hemma hos oss. Ni gör den på tio minuter och det behövs endast två ingredienser. Trots detta har det ingen inverkan på smaken, den är fantastiskt god och går dessutom att variera i oändlighet (se tips på olika smaksättningar nedan). Denna fudge kan även vara en perfekt ätlig julklapp, nedan följer även ett tips på en mycket dekorativ "Quick fix" inslagning. Testa denna ni kommer inte att bli besvikna, recept följer nedan.
 
 

Foto: Kristin Horn Sellström Gräbba, för Magazinet
 
Tips! Ska fudgen bli en present? Då har jag ett inslagstips som är i samma "Quick fix" anda, men det blir mycket vackert. Lyft då fudgen ur formen, med bakplåtspappret, vik upp kanterna och knyt ett sidenband runt. I sidenbandet knyter du fast en etikett och skrier en hälsning på.
 
Chocolate Mint Fudge
ca 30 bitar
 
400 g Marabou Mint Krokant
1 burk sötad kondenserad mjölk
 
Gör så här
 
Klä en form cirka 18 x 25 cm med bakplåtspapper. Förbered ett vattenbad (en gryta med vatten, ovanpå ställer du en bunke som leder värme). Finhacka chokladen. Häll i den och den kondenserade mjölken i bunken över vattenbadet. Smält samman, det ska bara precis smälta samman, mintkrokantbitarna ska inte smälta. Häll upp i den förberedda formen, låtstelna i kylskåp. Skär i bitar. Förvaras i kylskåp.
 
 
 
Foto: Kristin Horn Sellström Gräbba, för Magazinet
 
Tips! Detta grundrecept går att variera i oändlighet. Grundregelen är 400 g choklad till en burk sötad kondenserad mjölk. Det går även utmärkt att tillsätta eventuella nötter om så önskas (i sådana fall rör i dem precis innan du ska hälla upp fudgen). Testa med din favoritchoklad, en annan favorit här hemma är Marabou Polka, med hackade polkagrisar på.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer Julpyssel och julgodis finner ni under kategorin JUL.
 
 

6 kommentarer

Dörrdekoration till jul

Viktoria I . 2013-12-13 06:55:00 . JUL

 
Dörrdekorationer är något som jag älskar. Det är så välkomnande och festliga. Bäst tycker jag om de som man gör själv. De som säljs i butik tycker jag har en tendens att se lite "billiga" och massproducerade ut. Är inte så förtjust i de där mosskransarna som det står välkommen på och en massa små figurer. Citerar väl Ernst lite här "i enkelheten ligger det vackra". Dessutom är det mycket enkelt och prisvärt att göra själv. Den finaste dörrdekorationen jag vet och min favorit att göra till jul visade jag er i Magazinets Adventsspecial, instruktioner följer nedan.
 
 
 
 
Dörrdekoration
 
Granris
Stickade lite större tumvantar
Sidenband
 
Gör så här
 
Klipp till granriset i lagom längd. Sätt det i vantarna. I fall du vill ha din dörrdekoration lite mer festlig, eller för variation från år till år följer här några tips: Dekorera riset med glitterspray, julkulor, juldekorationer eller sidenband. Fäst sidenbandet på vantarnas baksida, så det inte syns. Häng upp vantarna på dörren med hjälp av sidenbandet.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer Julpyssel finner ni under kategorin JUL.
 
 
 

1 kommentarer

DIY Köksinspirerad Adventsljusstake

Viktoria I . 2013-12-11 17:44:00 . JUL

 
Denna köksinspirerade adventsljusstake är en nybliven jultradition hemma hos oss. Jag har tidigare tipsat om den i bloggen och i Magazinets adventsspecial. Jag är svag för saker som ger lite brasserikänsla och industristil, vilket jag tycker att man får när man ger saker nya användningsområden. Dessutom är det alltid kul med saker som man har gjort själv, det ger lite samma känsla som när man gick hem från slöjden med något egenproducerat, den där stoltheten. För att göra din egen adventsljusstake med kökstouch, se instruktioner nedan.  
 
 
 
 

Köksinspirerad Adventsljusstake

 

1 skärbräda
4 snapsglas på fot
Sidenband
Kvarnsalt
4 julgransljus
 
Gör så här
 
Med sidenbanden knyter du rosetter kring snapsglasens fötter. Ställ snapsglasen på skärbrädan. Fyll upp glasen med kvarnsalt. Sätt ner ljusen i de fyllda glasen.
 
Tips! Byt ut snapsglasen mot äggkoppar, espresso/moccakoppar och så vidare. Skärbrädan går utmärkt att byta ut mot tillexempel en bricka.  
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer Julpyssel finner ni under kategorin JUL.
 
 

0 kommentarer

DIY Glaskakfat

Viktoria I . 2013-12-10 20:01:00 . DIY, Repurposed, Upcycled

 
Som nämnt tidigare kommer nog alla i min bekantskapskrets snart ha kak/tårtfat signerade Viktoria. Dels då det är så kul och de blir ju så söta små kakfat. Det är dessutom mycket bra presenter, då man i mitt tycke alltid behöver kakfat. I fredags var jag som nämnt bjuden på en härlig tillställning hos en kollega, innan det var vi bjudna på en fördrink hos en annan kollega, även det mycket trevligt och självklart skulle ju även hon ha en liten present, det vill säga ett glaskakfat. Om det ska bli en present har jag ju tidigare tipsat er läsare om att göra kakfaten av delar som passar mottagaren, för att göra gåvan lite mer personlig. Ett annat tips är att göra ett kakfat som går i samma stil som mottagarens heminredning. Då jag tycker att kakfat ska stå framme som en del av inredningen, det ger lite bistrokänsla och ser hemtrevligt ut (det går ju även utmärkt att lägga frukt på). Om du vill göra ett eget glaskakfat finner du instruktionerna nedan.
   
 
 
I fallet ovan tror jag lyckades fånga mottagarens inredningsstil. Då hon senare meddelade att hon ännu hade kakfatet stående framme då det såg så fint ut. Hon har lite blandat modernt och gammalt, fina vita golv och så, vilket jag tycker gifter sig alldeles utmärkt till detta kakfat.
 
DIY Glaskakfat
 
1 glastallrik (gärna någon som matchar ihop med ljusstaken det vill säga kakfatets fot)
1 glasljusstake på fot
Tvåkomponentslim (när du ska limma glas, kontrollera att limmet är transparent)
 
Gör så här
 
Leta upp en tallrik och en ljusstake. Jag hittade en kul glastallrik med bilar på och en ljusstake/"fot" i matchande glas (båda är loppisfyndade). Blanda tvåkomponentslimmet. Vänd tallriken uppochner, mät ut mitten av tallriken, gör en markering. Täck ovansidan av ljusstaken med lim. Sätt ljusstakens limmade ände i mitten av tallriken och låt torka, tada klart! Diskas för hand.
 
Tips! Använd tvåkomponentslim till sådant som ska användas dagligen och tåla tyngd, stor skillnad jämfört med klister, sitter som berget.
 
DIY glaskakfat för att ge bort i present
 
1 kakfat
Sidenband
Etikett
 
Gör så här
 
Bind en etikett runt kakfatets fot, där det står eventuella skötselråd, som i fallet ovan, handdiskas.
 
P.S Det är även snyggt att lägga något gott på fatet och slå in det i cellofan, se här.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer DIY och återvinning finner du här.
 
Fler exempel på enkla och kul presenter att göra själv finner du här.

 

1 kommentarer

Kakfat av en gammal tallrik och ljusstake

Viktoria I . 2013-12-09 16:22:00 . DIY, Repurposed, Upcycled

 
Ni som har läst bloggen, vet att jag tycker att det är trevligt att ha med sig något när man är bortbjuden. Jag tycker att det är kul att pyssla ihop något själv, det blir lite mer personligt och unikt än den kanske annars traditionella chokladen/vinflaskan. Som nämnt är mitt nya favoritpyssel att göra egna kakfat, vilka blir perfekta presenter. De känns festliga, kan man inte få för många av (om ni frågar mig) och de går dessutom att variera i oändlighet, efter säsong/mottagare. Det är dessutom ett sånt pyssel som går mycket snabbt och enkelt. Jag tycker att dessa blir helt otroligt söta med tanke på att det endast är en gammal ljusstake och en gammal tallrik. De brukar dessutom bli mycket prisvärt, då delarna oftast är loppisfynd. Kakfatet nedan var en present till min kollega som bjöd in till en tillställning i fredags, snart kommer nog alla i min bekantskapskrets ha ett kakfat/tårtfat signerat Viktoria. Om du vill göra ett eget kakfat finner du instruktionerna nedan.   
 
 
 
Tips! Ska kakfatet bli en present, försök då att leta upp "delar" som passar mottagaren. Kakfatet ovan matchar mottagaren min fina kollega Madelen, då hon precis som fatet är klassik, tidlös och vacker som en blomma. Hoppas hon kommer duka fram många fikor på detta kakfat.
 
Kakfat av en gammal tallrik och ljusstake
 
1 mindre tallrik i porslin/keramik (gärna någon som matchar ihop med ljusstaken det vill säga kakfatets fot)
1 ljusstake i porslin/keramik
Tvåkomponentslim
 
Gör så här
 
Leta upp en vacker tallrik och en vacker ljusstake. Jag hittade en vacker tallrik med en påsklilja och en ljusstake/"fot" i matchande grått (båda är loppisfyndade). Blanda tvåkomponentslimmet. Vänd tallriken uppochner, mät ut mitten av tallriken, gör en markering. Täck ovansidan av ljusstaken med lim. Sätt ljusstakens limmade ände i mitten av tallriken och låt torka, tada klart! Diskas för hand.
 
Tips! Använd tvåkomponentslim till sådant som ska användas dagligen och tåla tyngd, stor skillnad jämfört med klister, sitter som berget.
 
Gör ett kakfat själv för att ge bort i present
 
1 kakfat
Sidenband
Etikett
 
Gör så här
 
Bind en etikett runt kakfatets fot, där det står eventuella skötselråd, som i fallet ovan, handdiskas.
 
P.S Det är även snyggt att lägga något gott på fatet och slå in det i cellofan, se här.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer DIY och återvinning finner du här.
 
Fler exempel på enkla och kul presenter att göra själv finner du här.
 
 
 

0 kommentarer

DIY Kakfat

Viktoria I . 2013-12-02 17:11:00 . DIY, Repurposed, Upcycled

 
Som ni vet så gillar jag att pyssla och göra egna saker. Mitt senaste favoritpyssel är att göra egna kakfat. Jag tycker att det är helt otroligt att man kan göra något så fint av något så enkelt som en gammal ljusstake och en tallrik. Snabbt, enkelt och dessutom går det att variera i oändlighet. Recycling när den är som bäst. Dessa små sötnosar blir även mycket uppskattade presenter. De passar att ge bort till de flesta och vid de flesta tillfällen. Jag tycker alltid att det är roligare att ge bort något hemmagjort. Då jag tycker att det är extremt roligt att göra dessa kakfat, kan jag tänka mig att snart alla i min bekantskapskrets har ett. Om du också vill göra ett eget kakfat, följer instruktionerna nedan.  
 
 
 
Tips! Ska kakfatet bli en present, försök då att leta upp "delar" som passar mottagaren. I fallet ovan går kakfatet i naturfärger och det är föreställande en blomma. Kakfatet ovan var en present till en kollega som ska sluta, han är en naturvän och gillar det lite mera enkla.   
 
DIY Kakfat
 
1 mindre tallrik i porslin/keramik (gärna någon som matchar ihop med ljusstaken det vill säga kakfatets fot)
1 ljusstake i porslin/keramik
Tvåkomponentslim
 
Gör så här
 
Leta upp en vacker tallrik och en vacker ljusstake. Jag hittade en vacker tallrik i ljusbeige, vilken liknade en blomma, med en fot i matchande färg (loppisfyndade). Blanda tvåkomponentslimmet. Vänd tallriken uppochner, mät ut mitten av tallriken, gör en markering. Täck ovansidan av ljusstaken med lim. Sätt ljusstakens limmade ände i mitten av tallriken och låt torka, tada klart! Diskas för hand.
 
Tips! Använd tvåkomponentslim till sådant som ska användas dagligen och tåla tyngd, stor skillnad jämfört med klister, sitter som berget.
 
DIY Kakfat att ge bort
 
1 kakfat
Sidenband
Etikett
 
 
Gör så här
 
Bind en etikett runt kakfatets fot, där det står eventuella skötselråd, som i fallet ovan, handdiskas.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Mer DIY och återvinning finner du här.
 
Fler exempel på enkla och kul presenter att göra själv finner du här.
 
 

1 kommentarer