Thanks a latte, kul tackkort, favour att göra själv

Viktoria I . 2013-01-14 19:28:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Som ni vet tycker jag att det är kul med favours. Jag tycker även att det är kul med tackkort. Dock tycker jag att det inte finns så roliga tackkort i handeln. Om man har varit flitig med kameran tycker jag att de är jättetrevligt att skicka ett kort på gästerna från festen (lärt mig av makens "mormor" och pappas fru). Nedan följer ett annat tips på ett kul tackkort som går snabbt och enkelt att göra själv, det skulle även vara kul att ha som favour och ställa vid dörren till gästerna efter en middag/festlighet. Dessa skickade jag ut till mina gäster efter min dansa ut julen fest. Jag tycker som mina elever att det är kul med ordlekar och kom därför på detta vitsiga tackkort, de får dessutom plats i ett kuvert, instruktioner följer.
 
 
 
Thanks a latte
- tackkort/favours
 
1 paket portionspåsar Latte Macchiato
Etiketter, tags
Sidenband
 
Gör så här
 
Gör etiketterna (jag gjorde mina av en gammal papperspåse), skriv Thanks a latte på varje. Fäst dem med ett sidenband kring portionspåsarna med latte, tada klart! Mottagaren behöver endast tillsätta kokande vatten.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 

5 kommentarer

Bestick lampa, gör en lampa av gamla bestick

Viktoria I . 2013-01-12 20:29:00 . DIY, Repurposed, Upcycled

 
 
Som jag har nämnt tidigare i bloggen älskar jag att återanvända saker och ge dem nya användningsområden. Dels känns det bra i själen, då det är ett miljövänligt sätt. Det ger även den där industrikänslan som jag gillar. Dessutom tycker jag att det är kul med saker som man har gjort själv, mer unikt och dessutom ger det lite den där känslan som man hade när man gick hem från slöjden, den där stoltheten, det här har jag gjort själv.
 
Denna gången är det inte jag själv som har gjort, det är maken, men jag känner mig lika stolt ändå. Han har gjort en kökslampa av gamla bestick. Jag älskar den! För att han har gjort den själv, men sen även för att den ger den där industriga känslan. Med de gamla besticken tycker jag nu att det känns lite fransk bistro i vårt kök. Besticken ger även jätte häftiga skuggor på väggarna när det är lite mörkare ute. Nu längtar jag efter många och långa middagsbjudningar under denna lampa. Instruktioner finner du nedan.   
   
 
 
 Visst gifter det sig fint med den gamla franska ostskolkartan, plaststolarna, kakelugnen och besticklampan!? 
 
Besticklampa
 
Gamla bestick (gärna olika loppisfyndade, jag har allt från tårtgafflar till latteskedar)
Autosol
Lampskelett
Fiskelina
Lampsockel och lampsladd (lamphållare)
Glödlampa
 
Gör så här
 
Införskaffa ett lampskelett (makens jobb svetsade ihop vårat, så jag fick den storlek jag önskade). Räkna ut hur långt emellan du vill ha mellan varje bestick och på så sätt även hur många bestick du behöver. Borra hål uppe i varje bestick (se översta bilden). Putsa alla besticken med autosol så de blir glansiga och fina. Bind upp besticken med hjälp av fiskelina i lampskelettet, jag tyckte det var fint att hänga dem i olika höjd. Fäst lamphållaren och häng upp lampan i taket.
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Som nämnt ovan älskar jag att ge saker nya användningsområden. I USA har detta fått tre olika begrepp, som jag tycker beskriver det väldigt bra. DIY (gör det själv), Repurposed (ges nya användningsområden) och Upcycled (förvandla skräp till skatter). Här på bloggen har jag även gett detta en ny kategori (se till höger) där ni kommer finna olika gör det själv tips med steg för steg guider, den heter: DIY, Repurposed, Upcycled.  
 
 

7 kommentarer

Dansa ut julen fest

Viktoria I . 2013-01-06 17:52:00 . Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter

 
Igår hade jag en dansa ut julen fest för mina väninnor. Som ni vet är julen min favorithögtid. Om ni är som mig och vill njuta lite till av julen, dess smaker, pyntet och att samla nära och kära. Är en dansa ut julen festlighet ett perfekt tillfälle. En annan fördel är att många har lite mer tid efter helgerna, både för gästerna som har möjlighet att komma och för värdinnan som har mer tid och fixa. Dessutom blir det en prisvärd tillställning då julsakerna ofta reas ut efter helgerna. Nedan följer bilder, recept, tips och trix för att anordna ett dansa ut julen kalas. Som jag tycker att ni alla borde anordna, vi julmyste för fullt!
 
På min dansa ut julen fest serverade jag ost och julgodis. Som ni vet är måttfullhet inte riktigt min grej. Speciellt inte vid julen, då ska det vara extra mycket av allt, mitt motto: “Do Ordinary Things In An Extraordinary Way” gäller fullt ut. Därför tycker jag att dessertost hör till julen och all dess överflöd och som ni säkert har räknat ut är jag barnsligt förtjust i julgodis, därför tyckte jag att dessa två skulle få fira ut julen, det fungerade utmärkt.
 
 
 
En annan fördel med att äta ost var att jag äntligen fick duka med mina nya osttallrikar som jag fick i julklapp av mamma. Kolla bara kartongen, så söt! Har en känsla av att jag kommer ha mycket användning av dessa, då jag som ni nog har kunnat räkna ut av texten ovan älskar ost.
 
 
Gästerna hälsades välkomna till en, som ni får en hint av på bilden ovan fortfarande julpyntad våning, med en Winter Marriage, en god drink som passar både stora och små (alkoholfri). Den är mycket enkel att blanda till, och har en god smak. Recept och instruktioner följer nedan.
 
Winter Marriage
 
1/2 del Stockmos smultroncider
1/2 del Stockmos fläder- & citruscider
Apelsinklyfta
Polkagriskäpp
 
Gör så här
 
Lägg en apelsinklyfta i vardera glas. Fyll glaset med lika delar av smultron & fläder & citruscidern. På sidan av glaset hänger du en polkagriskäpp.
 
Källa: Stockmos, (2011): Frostiga drinkar utan alkohol. Receptfolder framtagen av Stockmos.  
 
 
Tips!! När du serverar drinktilltugg eller fingerfood, ha då även servetter på serveringsfatet. Det är inte kul att gå runt kladdig. Jag brukar ställa dem i en mjölkkanna som ni ser på bilden ovan (små servetter är perfekta).
 
Till drinken serverade jag små ädelost och hjortron krustader. De är det bästa drinktilltugget jag vet (gästerna verkade hålla med). De passar utmärkt till alla tillfällen, allt från middagen till finfesten, då det är så fantastiskt gott. Det är en perfekt party starter. De är dessutom löjligt enkla att göra, recept följer nedan.  
 
Ädelost och hjotron krustader
 
24 mini croustades
1 tub med mjukost ädelost
1 burk hjotronsylt
 
Gör så här
 
Ta fram en ugnssäker form. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ croustadeserna i den. Fyll dem till två tredjedelar med ädelost. Ovanpå ädelosten lägger du en tesked med hjotronsylt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 - 10 minuter, ska bli varma och få lite färg, ta ut och servera.
 
Källa: Matplatsen.
     
 
 
Sen var det dags för osten, nu vill jag tipsa er läsare om världens bästa osttårta, som är en traditon hemma hos mig vid festligare tillfällen (har till och med haft med mig en till jobbet). Förutom att tårtan är helt fantastiskt god (den består ju av ostar), så går den hur snabbt och enkelt som helst att göra. Trots detta så imponerar den stort på gästerna, den förmedlar känslan av fest. Instruktioner för hur du gör osttårtan följer nedan.  
 
Osttårta
 
5 dessertostar
Frukt
Tårtfat med tårtpapper
 
Gör så här
 
Välj ut fem av dina favorit dessertostar. Välj ut ostar i olika storlek (så att du får "tårteffekten"). Ta fram ett tårtfat, lägg på tårtpappret, ovanpå det lägger du ostarna (ta ut dem ur deras förpackningar och ta av ev. papper), störst först och minst sist för tårtlooken. Dekorera din "tårta" med frukt, skär dem gärna så att de liknar blommor. Jag tycker att det är fint att använda fikon, som jag skär i två snitt så att det liknar blommor. Samt physalis som jag öppnar upp, de har även ett mycket bra skaft som man kan trycka in i osten, så att "blommorna" fäster i "tårtan". Kiwi är också fint att skära som blommor, sen kan du lägga lite klassisk ostfrukt runt tårtan, tillexempel päron. (För dekorationstips se bilden ovan).  
 
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
  
Till osten serverades obligatoriska tillbehör så som kex: mini digistiver, tucs fantastiskt goda sourcream and onion och pepparkakor. Samt frukt: päron, vindruvor, och physalis. Det serverades även två marmelader: Fikon Cognac och blåbärsmarmelad med vit choklad.
 
 
Tips!! Dekorera sylt/marmeladburkar med en bit utklippt papper, återanvänd en papperskasse, skriv vad det är för marmelad, fäst runt burken med ett snöre. Ger ett fint rustikt intryck. Det är även perfekt om du inte har gjort marmeladen/sylten själv, så får du en finare etikett. Fikon och Cognac marmeladen var köpt.
 
Blåbärsmarmeladen med vit choklad hade jag gjort själv. Min absoluta favorit marmelad. Den är fantastiskt god, enkel att göra och passar extra bra till ostbrickan. Perfekt att ge bort i present. Recept följer nedan.
 
Blåbärsmarmelad med vit choklad

1 liter färska blåbär eller 2 paket frysta blåbär a 250 g
1 dl vatten
4 dl syltsocker med pektin
150 g vit hackad choklad
1 krm natriumbensoat
 
Gör så här
 

Rensa och skölj bären, om du använder frysta bär låt dem tina. Koka upp bär och vatten, låt koka i 5 minuter. Rör så bären mosar sig, sista minuten kör med stavmixern så alla bär mosas. Tillsätt sockret lite i taget, koka i 2 minuter. Lägg i den vita chokladen. Rör så den smälter. Ta bort marmeladen från plattan och låt den stå en stund, ta bort eventuellt skum. Ta en liten kopp som du fyller med marmelad, rör i natriumbensoat. Häll och rör natriumbensoat blandningen i resterande marmelad. Häll upp på burkar och förvara i kyl. 

 

Källa: Lönnegren, Barbro ( 2007): 100 % Choklad 100 recept godis desserter konfekt tårtor kakor. Sundbyberg: SEMIC.

 

 
När jag anordnar festligheter brukar jag duka fram en liten "bar" "drickabuffe" på diskbänken. Jag tycker det är ett smidigt sätt att låta gästerna själva välja och servera sig dricka. Igår bjöd jag på drycker med julsmak i enlighet med temat, som ni ser på bilden ovan bland annat julmust.
 
 
Både stora, fyrbenta och små hade mycket trevligt. Kvällen till ära hade jag min guldglitter klänning från Valerie. Jag tycker att den förhöjer känslan av fest. Samt alldeles för höga klackar som mest låg på golvet istället för att sitta på fötterna. Gästerna frågade om de var framme som dekoration. 
 
 
Efter att vi hade frossat loss på ostarna och dess tillbehör var det dags för "desserten" eller det söta. Till efterrätt serverade jag julgodis, fem olika sorter. Ännu en gång fick jag använda mitt femvåningsfat, det är verkligen perfekt att duka upp på när det vankas festligheter. Recept följer nedan.
 
 
 Cinnamons Pecans
 
7 dl pecannötter
1,7 dl strösocker
1 msk kanel
0,6 dl kallt vatten
 
Gör så här
 
Förbered en bricka med bakplåtspapper. Blanda samman alla ingredienser i en stor skål. Blanda tills alla pecannötter har blivit väl täckta. Värm en stekpanna på spisen. Häll i pecannötterna. Låt dem sjuda tills sockret börjar smälta, pecannötterna börjar bli rostade, cirka 5 minuter. Sprid ut pecannötterna på bakplåtspappret och låt stelna. Förvara i lufttätburk i rumstempratur.
 
Nötterna håller i cirka en månad.
 
 
 
Julfudge
 
6 dl strösocker
200 g ljus blockchoklad
6 msk ljus sirap
3 dl grädde
4 msk margarin
2 msk vaniljsocker
 
Gör så här
 
Ta fram en form cirka 20x30 centimeter och klä den med bakplåtspapper. Blanda strösocker, choklad, sirap och grädde i en kastrull. Sätt i en termometer och koka under omrörning tills den blir 120 grader. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i margarin och vaniljsocker. Ta fram en elvisp och vispa kraftigt tills fudgen tjocknar, ljusnar och slutar vara blank. Häll upp i den förberedda formen och ställ in i kylskåp, låt stelna. Skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.
 

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1 2011.

 

 
Mormorskarameller
 
6 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 msk margarin
 
Gör så här
 

Klä en form cirka 25x20 centimeter med bakplåtspapper. Ta fram en stor kastrull i den blandar du samman strösocker och vispgrädde. Låt det koka upp. Låt det sjuda i cirka 1 timme. Under tiden rör du då och då med en träslev, så det inte kokar fast. Karamellen är färdig när det börjar knastra när du rör med sleven (sockret kristalliseras) och du kan se botten av kastrullen när du rör. Ta snabbt bort kastrullen från värmen och rör i 1 msk margarin.  Ös upp karamellen i den förberedda formen och ställ in i kylskåpet. Låt den svalna helt, skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

 

Tips! För att variera dessa karameller kan du röra i 1 dl grovt hackad mandel, precis efter margarinet.

 

Källa: Ingvarsson, Viktoria (2011): Julgodis. I Jessicas Mat nummer 1 2011.

 

 
Krispig Mars Konfekt
 
4 mars a 65 g
90 g smör
50 g rice krispies
 
Gör så här
 
Förbered en bricka med bakplåtspapper. Väg upp rice krispiesarna och lägg i en stor bunke.  Hacka marsen, lägg i den och smöret i en kastrull. Värm på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen från plattan, häll i marsblandningen i bunken med rice krispiesarna, rör om tills de är täckta. Skeda upp 25 klickar på den förberedda brickan. (När mina hade svalnat lite, tog jag på mig ett par plasthandskar och rullade dem).
 
 
 
Candy Cane Popcorn
 
1 påse microporcorn
300 g vit choklad
3 dl krossade polkagrisar
 
Gör så här
 
Poppa popcornen, häll upp i en stor skål och låt dem svalna. Sortera bort eventuella opoppade majskorn. Ta fram en stor bricka och lägg på ett bakplåtspapper. Krossa polkagrisarana (lägg dem i en påse och slå sönder dem med hjälp av en kavel). Förbered ett vattenbad (det vill säga en värmetålig bunke över en gryta med vatten). Finhacka den vita chokladen. Lägg den finhackade chokladen i den värmetåliga bunken. Sätt ditt vattenbad på spisen och smält chokladen. Chokladen ska bara precis smälta. Därefter tar du den från värmen och rör snabbt i popcornen och de krossade polkagrisarna. Sprid ut dessa på den förberedda brickan och låt dem stelna. När popcornen har stelnat, bryter du dem i bitar.
 
Förvara i lufttätburk i rumstempratur. Popcornen håller i drygt en vecka.
  
Källa: Viktoria Ingvarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
 
Efter förtäringen var det tävlingsdax. Jag tycker att det är roligt med någon slags aktivitet när man anordnar festligheter. Speciellt om det är många av gästerna som inte känner varandra, så bjuder det in till samtal. Vi hade ett litet ostquiz, med ett första, andra och tredje pris.
 
 
Sen var det dags för gästerna att gå hem. På skåpet i hallen (ni kanske minns mitt skåp med griffeltavelfärg), hade jag ställt ett fat med favours (liten gåva som tack för att de kom) till gästerna. Jag tycker att det är kul med favours, gärna som går i tema med tillställningen.
  
 
Då det var en "dansa ut julen" festlighet. Var det jultema på de små gåvorna, gästerna fick varsin julkulenyckelring. Som stod på ett julkakfat i hallen. Det är smart att placera favourserna där gästerna lämnar festligheten. På så sätt påminns värdinnan om dem när hon säger hej då.
 
 
Julkulenyckelringarna är mycket söta och går snabbt och enkelt att göra själv. Du behöver följande: Julkulor i plast med fastlimmade fästen (de i plast är tåligare och fästena måste sitta fast så julkulan inte lossnar), samt nyckelringar med kedja , finns att köpa på Panduro. Sen fäster du nyckelringskedjan i julkulans fäste, klart! 
 
Källa: Viktoria Inhgarsson, http://pinkpastry.blogg.se/.
 
Tack tjejer för ett helt perfekt avslut på mitt jullov.
 
Vill ni har fler festtips kolla under kategorin Festligheter, festtillbehör/dekorationer & hemmagjorda presenter.
Eller om ni vill ha mer jultips kolla under kategorin JUL.
 
 

10 kommentarer